Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Noordelijke Mederij

Mederij, Brouwerij

Opgericht: 2021

Namen

(2021-2021) Northern Mead
(2021-) De Noordelijke Mederij

Hoofdtype

(2021-) Brouwerij
(2019-) Mederij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website Website

KvK-registratie: De Noordelijke Mederij (73259535)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Groningen

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Hoofdstraat 104
9355 TB Midwolde (gemeente Westerkwartier)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Op afspraak

Geschiedenis

Hoog in het noorden, in het Groningse Westerkwartier, werd in 2019 Northern Mead opgericht. Wat ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot een echt bedrijf. Het is de passie van Danique om de beste mede te maken en andere enthousiast te maken om deze drank te leren kennen en ervan te laten genieten. Sinds 2021 wordt er ook bier gebrouwen.

Er is begonnen met het maken van traditionele mede stijlen, maar al snel werd besloten om meerdere stijlen mede te maken. Om overzichtelijk te houden wat er nou in welke fles zit en de stijlen uit elkaar te houden, is ervoor gekozen om verschillende merken te voeren. Hierdoor is het bij elk merk direct duidelijk om welke stijl het gaat. De Noordelijke Mederij is de mederij waar alle mede stijlen worden gemaakt en waaronder alle merken nu vallen.

Northern Mead
Onder het merk Northern Mead wordt er mede gemaakt.

Viking Mjød
Onder het merk Viking Mjød worden er braggots gebrouwen. Een braggot is een mede-bier. Hierbij worden granen en honing samen gefermenteerd. Uit archeologische vondsten, blijkt dat Vikingen vaak braggots dronken. Omdat er niet zoveel honing was in het Hoge Noorden, werd dit vaak gemixt met granen om een braggot te brouwen. Mede zelf was iets voor speciale gelegenheden. Een braggot hoeft niet zoet te zijn. Omdat honing 100% fermenteerbaar is, worden alle suikers van de honing vergist. Wel kunnen er aroma's van de honing achterblijven. De zoetheid die in de braggot zit is dan ook van de mout. Bij Viking Mjød worden er braggots gebrouwen in de stijl van bestaande bierstijlen. Hier wordt dan 20%-60% van de mout vervangen door honing die past bij de bierstijl. Door het brouwen van de braggot kan de Noordelijke mederij ook als brouwerij worden aangemerkt.

Nord Mead
Onder het merk Nord Mead wordt er gefocust op sessie mede. Sessie mede heeft een lager alcoholpercentage dan reguliere mede en is gecarboniseerd. Sessie mede heeft doorgaans een hogere doordrinkbaarheid dan reguliere mede.

Ook al is het bedrijf nog jong, de ervaring en kennis zijn er zeker. Op de Mead Madness Cup (wereldkampioenschap mede; gehouden in Europa) en de Mazer Cup (wereldkampioenschap mede; gehouden in de VS) werden al verschillende prijzen gewonnen. Hierdoor is de Noordelijke Mederij in deze korte tijd al de meest bekroonde mederij van West-Europa. In 2020 werd zelfs de prijs gewonnen voor de beste mede van de wereld.

Sinds 2021 wordt er ook bier gebrouwen in een kleine installatie. Het eerste bier is Viking Mango IPA, (uiteraard) een braggot.

Eigenaren

(2021-heden)

Bieren (3)

Regulier assortiment

Sint Martinus Pronjewail Viking Coffee Stout Viking Mango IPA

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Viva La Vida

Oude logo's

2019

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur