Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Burgunder Bier

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2021

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Burgunder Bier (82592969)

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Grotestraat 10
7622 GL Borne

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

  • "Burgunderbeer van olden grund"

De bakermat van Burgunder bier is Borne. Een oude plaats in het hart van het mirakels mooie, Saksische Twente. In Twente zijn alleen de plaatsen Oldenzaal en Ootmarsum ouder. Hoe oud Borne precies is valt niet te zeggen, omdat het altijd een dorp is gebleven en nooit stadsrechten heeft gekregen. Het had geen muren, grachten of torens. Mede hierdoor is Borne waarschijnlijk door de eeuwen gespaard gebleven.

Borne heeft door de jaren heen vele namen gekend. Echter het oudste archiefstuk met een uit 1206 daterende akte, vermeldt dat de Bisschop van Utrecht de kerk van Beilen geruild heeft voor de kerken van Steenwijk en "Burgunde". Hier heeft de brouwerij dan ook zijn naam te danken. De ambachtelijke Burgunder bieren zijn geworteld in het verleden en geïnspireerd door oude biertypen en Saksische tradities.

Door de Nederlandse handelsgeest en de opkomst van de grote pilsbrouwers is er van de rijke biercultuur die Nederland kende uit de middeleeuwen niets meer over gebleven. Brouwers beknibbelden op ingrediënten, wilden eigenlijk geen ‘kwaliteit’ leveren of verlegden de prioriteiten. Liever legden ze zich toe op de handel in bier dan dat ze zelf een goed product maakten. De oorspronkelijke, lokaal geproduceerde, biertypen werden ingeruild voor het populaire pilsner biertype. Het Burgunder Brouwhuus richt zich weer op de oude Nederlandse en Saksische biertypes en is mede opgericht om deze oude "verdwenen" biersoorten weer nieuw leven in te blazen.

Op 1 april 2021 schrijven Michiel Toebes en Ronald Bootsma zich in bij de Kamer van Koophandel als Burgunder Bier.

Et Burgunder Brouwhuus is geboaren uut leevde. Vöär beer, dat muttet wy der wal by seggen. En dan meynet wy ouk echt beer. Nich van dat slappe slöäterpils wat y oaveral van de tap kryget, mär bündig wark wåras y de fytse teagenan künnet setten. Ooit was der in Noordwest-Europa ne ryke brouwkultuur. Yder dörpken had wal wat brouwerykes. Dee warren mangs stichted döär weaduwen dee as toch inkumsten musten hebben, as öären kearl döär de bulle greapen was. Of gewoan ümdat döärkoaked water med en smaaksken (en wat kracht) gesunder was as den drek uut de todderige dorpspütte vul med seekdes. Töt gröätere brouwers up de centen güngen kyken. Steyds minder bestanddeylen, rappere produkty… Et wör vöärdeyliger üm de groute pilseners te verhandelen, as selv te brouwen. De dikke beers rakeden vergeaten. Et Burgunder Brouwhuus wil dee olde beers weaderümme halen. De smaak van de sassen up tåfel en in et glas. Verbinding med et verleyden!

Eigenaren

(2021-heden)
(2021-heden)

Brouwers

(2021-heden)
(2021-heden)

Bieren (2)

Regulier assortiment

Burgunder Gold Burgunder Swart

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Regulier assortiment

Burgunder Oerbock Burgunder Zoer

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur