Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Kampen

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2019

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Stichting Museum Huys der Kunsten h.o. Stadsbrouwerij Kampen (41023723)

- Webshop voor online verkoop (2021 - )

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Vestigingsadres

Voorstraat 20
8261 HS Kampen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur
Bierverkoop: Ja

Horeca

Biermuseum Kampen

Geschiedenis

Het verhaal dat ze zelf vertellen staat in het kader. Een factcheck door bierhistoricus Roel Mulder levert een ander verhaal.

Stadsbrouwerij en Biermuseum Kampen is gevestigd in de Voorstraat, hartje binnenstad, dé oudste plek van Hanzestad Kampen. Dit 'eerste steenen langhuys' aan de Voorstraat 20 is volledig gerestaureerd met behoud van de metersdikke muren en opnieuw voorzien van originele balkenschilderingen. Hier, in Biermuseum Kampen in het Museum Huys der Kunsten, herleeft de rijke historie van de Hanzestad Kampen. De eerste eigenaar was Henrick Aeltsz, burgemeester in de hoogtijjaren van Kampen van 1440 tot 1480. Hij liet dit eerste stenen huis bouwen, een pand met aanzien, want in die tijd waren alle huizen van hout. De man was letterlijk steenrijk en woonde er als rijke patriciër met zijn gezin. Henrick was in die tijd één van de burgemeesters die vergunningen voor het brouwen van bier verleenden. Bierbrouwen was een belangrijk privilege want bier was beter dan het vervuilde IJsselwater waarover men als drinkwater beschikte. Dit privilege kende Henrick Aeltsz ook aan zichzelf toe. Biermuseum Kampen is er trots op de nalatenschap van Henrick Aeltsz opnieuw tot leven te wekken.

In de 15e eeuw leefden de zussen Gese en Johanna Winter, fiere jongedames van welgestelde afkomst. De handel in hun stad Kampen bloeide als nooit tevoren. Ze werkten hard in de brouwerij van hun grootvader Henrick Aeltsz, koopman, burgemeester en bierbrouwer. Zijn bier Kamper Trots vloeide, mede door de arbeid van de zussen, rijkelijk door de kelen van vele Kampenaren. Gese en Johanna verstonden hun vak en besloten, zoals zussen kunnen zijn, in het geheim een nieuw recept te ontwikkelen. Dit werd hun eigen bier: Kamper Vreugd. Blij met Kampen? Drink Kamper Vreugd! Kamper Vreugd is het bier van Gese en Johanna Winter, gebaseerd op historisch onderzoek. Ongefilterd en ongepasteuriseerd met nagisting op de fles; Een amberkleurig bier met door toevoeging van vlierbloesem een zacht zoete volle smaak met een licht kruidige toets. Louter natuurlijke ingrediënten: gevitaliseerd water, gerstemout, tarwemout, hop, vlierbloesem en gist. Beide bijzondere Middeleeuwse bieren; Kamper Trots en Kamper Vreugd zijn speciaal ontwikkeld en gebrouwen in de kleinschalige en ambachtelijke brouwerij Hettinga in opdracht van Stadsbrouwerij Kampen.

Bieren (2)

Regulier assortiment

Kamper Trots Kamper Vreugd

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur