Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij de Papegaai van 1646

Brouwerij

Opgericht: 1646
Gestopt: <1918

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Maasdijk Hedel (gemeente Maasdriel)

Geschiedenis

Jan Gijsbertzoon Papegaaij was in de tweede helft van de 17e eeuw brouwer en herbergier in De Papegay in Hedel. Na hem waren nog drie generaties Papegaaij brouwer. De erven van zijn achterkleinzoon Gijsbert Papegaaij verkochten de brouwerij in 1798 aan molenaar Peter Zwijsen.

Het is niet bekend hoe lang Peter Zwijsen de brouwerij heeft geleid. In 1801 had Arnoldus Gerardus Huijskes zich in Hedel gevestigd. Hij stond in 1812 geregistreerd als Brasseur. Na het overlijden van Arnold Huijskes werd de brouwerij door zijn zoon Jan Hendrik Huijskes voortgezet. Hij was in 1853 een van de ondergetekenden die zich in noodzakelijkheid zagen ten gevolge der buitengewoon hooge gerst- en hopprijzen, om de prijzen hunner bieren met twee gulden per ton te verhoogen.

Jan Hendrik Huijskes overleed in 1873 kinderloos waarna de zoon van zijn broer, Arnoldus Gerardus Huijskes, de brouwerij overnam. Arnold Huijskes was niet alleen herbergier en brouwer maar ook koopman, aannemer en lid van de Provinciale Staten. Zijn weduwe Anna Roelofina Huijskes leidde de brouwerij van 1896 tot 1905.

In 1907 werd de van ouds gunstig bekende Bierbrouwerij genaamd "de Papegaai van 1646" geveild en gekocht door de gebroeders Martienus en Adriaan van Mourik. Zij waren eigenaar van brouwerijen in Lith, Kerkdriel en Zaltbommel. Het is niet bekend hoe lang de brouwerij in Hedel daarna nog heeft geproduceerd. In 1918 werd de brouwerij gesloopt.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur