Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Gouden PINT

Onderscheiding

Uitgereikt door: PINT

Gestart: 2005

Informatie

De Gouden PINT is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

De winnaars van de Gouden PINT op een rijtje:

2005 Peter van der Arend
2007 Stichting De Gekroonde Valk
2009 De smaak van Echt
2011 StiBON
2014 De Nationale Bierbank
2015 Alain Schepers / Bierista
2016 Carnivale Brettanomyces
2017 Stichting Geniet & Geef
2018 Sander en Ronald van de Streek
2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

2023

Een deskundige jury heeft zich gebogen over een lijst van door leden voorgestelde personen en initiatieven binnen de bierwereld. Tijdens de ALV van 25 maart 2023 werd bekend gemaakt dat de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur de winnaar is van de Gouden PINT 2023. Hopster Magazine ontving de PINT van Verdienste en Nederlands Favoriete Bierlijst (Bert Kuperus) ontving de PINT Stimuleringsprijs.

Juryleden

De jury bestond uit Marco Philipsen (Mitra en tevens winnaar PINT van Verdienste 2015), Rick Kempen (Bier&cO), Koen Overeem (Rock City Brewing), Henri Reuchlin (BIERburo), Ronald en Sander van de Streek (vandeStreek Bier en tevens winnaars laatste Gouden PINT in 2019), Bram van Roosmalen (secretaris PINT) en Jack Apallius de Vos (voorzitter PINT).

Nominaties

 • Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur - winnaar
  Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is opgezet in 2016. Zij timmert dagelijks aan de weg om kennis bij te houden over Nederlands bier en de Nederlandse biercultuur. Dit gebeurt met vrijwilligers die zeer veel inzet vertonen om de informatie actueel te houden en dit is geen geringe klus gezien de vele mutaties die plaatsvinden in de bierwereld. De stichting heeft overigens in 2017 de PINT Stimuleringsprijs gewonnen.
 • Hopster Magazine (Ron Stoop en Bert Hartman)
  Hopster Magazine is genomineerd wegens het feit dat het in korte tijd zo’n toonaangevende publicatie in de Nederlandse bierwereld is geworden, vol met interessante artikelen. “Die jongens verdienen een pluim!”, aldus degene die Hopster Magazine heeft voorgedragen.
 • Nederlands Favoriete Bierlijst (Bert Kuperus)
  Nederlands Favoriete Bierlijst. Bert Kuperus is een enthousiaste bierliefhebber, die de club Bierconnaisseurs heeft opgericht. Leden van deze club zijn allen ‘besmet’ met het biervirus. Als aanvoerder van deze club vraagt Bert bierkenners naar hun favoriete bier. Dat levert een lijst op met bekende en onbekende bieren. Eén ding hebben deze bieren met elkaar gemeen. Als echte ‘bierconnaisseur’ moet je ze allemaal geproefd hebben.

2018

De jury heeft zich gebogen over een lange lijst van door leden voorgestelde personen en initiatieven binnen de bierwereld. Uiteindelijk zijn er vijf geselecteerd als mogelijke winnaar van de Gouden PINT 2018, die uitgereikt wordt op 13 januari 2019 tijdens de PINT Nieuwjaarsreceptie bij Oproer brewpub in Utrecht. De vele genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld. De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties voor de Gouden PINT samengesteld tijdens het juryoverleg in december 2017, geeft een goed beeld hoe actief en veelzijdig de biercultuur in Nederland is.

Nominaties

 • Sander en Ronald van de Streek
  Innovatief en gedurfd met visie voor een toekomst waarin alcoholvrij bier een steeds grotere rol gaat spelen. Niet voor niets is hun Playground Non Alcoholic IPA uitgeroepen tot European Revelation op de Brussels Beer Challenge 2018. - Winnaars
 • Fedor Vogel
  Schrijver en Uitgevers van Bier! Magazine en Brouw! Magazine. Standvastig en informatief met tastbare uitgaves in een digitale wereld.
 • Lekkerste Bockbier van Nederland
  Al bijna 20 jaar een unieke consumentenverkiezing voor het lekkerste bockbier van Nederland.
 • Beer Geeks
  Een online community die in 5 jaar tijd is uitgegroeid tot een groep van ruim 10.000 leden. Altijd kritisch, soms op het randje, maar met het hart op de juiste plaats – o.a. met hun belangeloze inzet voor de Stichting ALS.
 • Ewald Arts – oprichter Bier&cO
  Voor zijn pioniersgeest die er mede voor gezorgd heeft dat Nederlanders kennis konden (en nog steeds kunnen) maken met een groot aanbod aan niet-Nederlandse bieren.

Juryleden

2016

Uitreiking op 13 november 2016 bij het Flevo Bier Festival 2016 in Almere.

Nominaties

 • Carnivale Brettanomyces - winnaar
 • Timothy Wareman
 • Oldskool Brewery / Dennis Kort
 • Fortbrouwerij Duits & Lauret
 • Dutch Beer Challenge

Juryleden

2015

De Gouden PINT 2015 wordt uitgereikt tijdens de jubileumdag van PINT op zaterdag 3 oktober 2015 in Utrecht. Daarnaast reikt PINT in 2015 ook de “PINT van Verdienste” en de “PINT Stimuleringsprijs” uit. Deze laatste prijzen zijn respectievelijk voor personen/initiatieven die gedurende langere tijd een belangrijke en blijvende invloed uitgeoefend hebben op de Nederlandse biercultuur of voor nieuwe initiatieven die PINT met de toekenning van deze prijs wil stimuleren dit initiatief verder uit te bouwen tot een blijvende aanwinst binnen de biercultuur.

De vele genomineerden illustreren de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld.

De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties voor de Gouden PINT en voor de andere prijzen, samengesteld tijdens de jurybijeenkomst op 7 september 2015, geeft een goed beeld hoe actief en veelzijdig de biercultuur in Nederland is.

2014

Uitreiking op vrijdag 24 oktober 2014 bij het PINT Bokbierfestival in Amsterdam.

Nominaties

 • Kimchi Farm Festival

In het nieuws


 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur