Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

PINT Symposium 2013 'Bewust Bier'

Bierevenement

Symposium

24 mei 2013

Georganiseerd door: PINT

Provincie: Zuid-Holland

Locatie

's-Gravenhage

...meer bierevenementen uit het verleden...

Informatie

Op vrijdag 24 mei 2013 organiseert bierconsumentenvereniging PINT voor de vierde maal in haar bestaan het PINT-symposium. Na Kansen in een krimpende markt (2006), Bier aan tafel (2008) en Vrouwen aan het bier (2010) is het thema dit keer 'Bewust Bier'. Dit thema is onderverdeeld naar vier subthema's "Bier en Genieten", "Bier en Misbruik", "Bier en Gezondheid" en "Bier en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen".

De Nederlandse biercultuur bloeit als nooit tevoren. Meer dan 160 brouwerijen en brouwerijhuurders maken een grote verscheidenheid aan bieren. Maar voor de consument is het een hele opgave om rustig te genieten van zijn of haar bier. Alcoholmisbruik, binge drinken, comazuipen en andere negatieve gezondheidsheidsaspecten van het drinken van bier bemoeilijken het genieten van bier. Ook de Nederlandse overheid draagt haar steentje bij met het wijzigen van de Drank- en Horecawet, het verhogen van de alcoholleeftijd en het verhogen van de accijnzen op bier.

Het symposium werpt een nieuwe blik op het bewust omgaan met bier en wil de politiek, de medische sector, de biersector en bierconsumenten dichter bij elkaar brengen. Wat is bewust omgaan met bier? Wat is verantwoord genieten van een bier? En wat is misbruik? Hoe gezond of ongezond is bier eigenlijk? En wat zijn de waar- en onwaarheden over bier en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens het symposium.

De dag wordt geleid door Gwen Jansen, onderneemster, filmmaakster en communicatiedeskundige. Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, praat over het onderwerp Bier en Genieten. Henk Hendriks, wetenschapper bij TNO, geeft een presentatie over het onderwerp Bier en Gezondheid en Jasper Scholten, werkzaam bij Blonk Consultancy neemt het onderwerp Bier en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor zijn rekening. De presentaties zullen worden gevolgd door een tweetal paneldiscussies. In het panel zullen naast de vier sprekers onder andere plaatsnemen: Henri Reuchlin, voorzitter van European Beer Consumers Union en Peter van der Arend, bieroloog en eigenaar van twee biercafés in Amsterdam (Arendsnest en BeerTemple). Tijdens de pauzes kunnen bezoekers genieten van een tweetal prikkelende proefsessies met bieren die geheel in het teken van het thema Bewust Bier staan. Maak ook in de praktijk kennis met het bewust genieten van bier. Of beantwoord de vraag of een bier misbruik in de hand werkt? En wanneer is een bier maatschappelijk verantwoord?

Het symposium vindt plaats voorafgaand aan de tweede dag van het 2e Nederlands Bierproeffestival dat om 16.00 uur aanvangt en plaatsvindt op het Spuiplein in Den Haag. Op donderdagavond wordt het festival geopend door burgemeester Van Aartsen, hetgeen tevens de opening van de Week van het Nederlands Bier is.

Programma

11.00 - 11.45 Ontvangst
11.45 - 11.50 Openingswoord door Jeroen Carol-Visser, PINT-voorzitter
11.50 - 12.00 Inleiding door Gwen Jansen
12.00 - 12.15 Presentatie Bier en Genieten door Hans Glandorf, voorzitter ABT
12.15 - 12.30 Presentatie Bier en Misbruik (mystery guest)
12.30 - 12.50 Panel discussie
12.50 - 13.20 Pauze
13.20 - 13.35 Presentatie Bier en Gezondheid door Henk Hendriks, TNO
13.35 - 13.50 Presentatie Bier en MVO door Jasper Scholten, Blonk Consultancy
14.10 - 14.50 Panel discussie
14.50 - 15.00 Slotwoord door Jeroen Carol-Visser, PINT-voorzitter


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur