Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwers aan de Maas

Bierevenement

Tentoonstelling

5 mei 2019 - 10 juni 2019

Georganiseerd door: Museum Brouwerij Bosch

Provincie: Limburg

Locatie

@Brouwerij Bosch Maastricht

...meer bierevenementen uit het verleden...

Informatie

Een tentoonstelling die aandacht besteed aan de oudste brouwersactiviteiten van Maastricht. in de mouterij van de voormalige Brouwerij Bosch (Wyck, Maastricht) wordt de rijke en enigszins onderbelichte historie van de Maastrichtse brouwnijverheid getoond. Tijdens de tijdelijke tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan onder andere de oudste brouwersactiviteiten van Maastricht, ambachtsgilden en de ontwikkelingen van transport en van reclames. Centraal staan de verhalen over de brouwers en hun families.

Statige familiefoto’s, grote herenhuizen en villa’s, rokende schoorstenen, een van de eerste automobielen in de provincie en paard met wagen volgeladen met biervaten; de tentoonstelling toont welvarende ondernemers die hun vermogen hebben vergaard door het brouwersambacht. Mede door deze rijkdom vervulden de Brouwers aan de Maas de voorbije eeuwen vaak invloedrijke rollen in de Maastrichtse samenleving. De expositie schetst een beeld van de brede ondernemingsgeest van de brouwers. Behalve bierbrouwer waren de brouwers vaak ook oprichter of eigenaar van bijvoorbeeld een jeneverbranderij, een zout- en zeepziederij of van een azijnfabriek.

Wie vandaag de dag door Maastricht flaneert, kan nog steeds erfenissen uit het brouwerijverleden tegenkomen. Namen zoals de Bisschopsmolen, Marres, Bosch en De Ridder zijn nog steeds zichtbaar in het Maastrichtse straatbeeld. De laatste Maastrichtse brouwerij, Brouwerij De Ridder, sloot in 2002 de poorten. Een aantal voormalige brouwerijcomplexen wordt hergebruikt. Daar waar ooit op macroniveau werd gebrouwen, ontwikkelen zich nu nieuwe micro brouwerijen.

De tentoonstelling in Brouwerij Bosch is te bezoeken van van donderdag t/m zondag en op Pinkstermaandag tussen 12.00 en 17.00 uur (vrijdag tot 19.00 uur). Groepen kunnen Brouwers aan de Maas met een rondleiding bezoeken in combinatie met een bezoek aan Brouwerij Bosch.

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur