Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Het Hoorn

Brouwerij

Opgericht: 1819
Gestopt: 1923

Provincie: Groningen

Vestigingsadres

Mernaweg Den Hoorn (gemeente Het Hogeland)

Geschiedenis

Lubbert Egges Boukma was de eerste brouwer van bierbrouwerij Het Hoorn, die gevestigd was in een oude kerk in Den Hoorn. Toen hij in 1848 overleed en zijn zoon Sijger kort daarna in 1849, werd de sedert vele jaren zeer beklante bierbrouwerij ter veiling aangeboden. De veiling werd echter afgeblazen, waarschijnlijk omdat was overeengekomen dat Lubberts schoonzoon Tjaard van Kampen de leiding van de brouwerij op zich zou nemen.

Rond 1880 nam Lubbert Egge van Kampen de brouwerij van zijn vader over. De brouwerij produceerde het zogenaamde landbouwbier of boerenbier, dat was bier met een laag alcoholpercentage dat in vaten werd verkocht aan boeren in de omgeving wiens arbeiders het bier vervolgens in kruiken meenamen naar hun werk op het land. In 1914 werd de brouwerij verkocht aan Jan Luit, die daarvoor nog de functie van bierbrouwersknecht had.

Na de Eerste wereldoorlog adverteerde Jan Luit dat hij weer in staat was om prima landbouwbier te leveren met dezelfde kwaliteit als voor de oorlog. Vanaf 1923 was de firma Jan Luit en Zoon alleen nog maar bekend als mineraalwater- en limonadefabriek en als bierbottelarij voor Heineken. Als drankenhandel is het bedrijf nog tot 1970 actief geweest.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Landbouwbier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur