Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Fraterbier

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2019
Gestopt: 2023

Externe Links: Brewver Facebook Instagram Twitter Untappd

- Eigen hopveld (2021 - )

Provincie: Overijssel

Vestigingsadres

Marledijk 27 8198 KP Marle (gemeente Olst-Wijhe)

Hopveldadres

Marledijk 27 8024 PG Marle (gemeente Olst-Wijhe)

Geschiedenis

Ooit brouwden de bewoners van het Fraterhuis op het terrein van Camping 't Klooster aan de Ellenhoorn 6 in Wapenveld hun eigen bier. Roel Docter, voorzitter van de Stichting Recreatie Wapenveld, nam samen met legerpredikant Mark Boersma het initiatief voor het opnieuw op de markt brengen van het Fraterbier. Er werd gestart met Frater Blond en Frater Tripel die in de regionale horeca verkrijgbaar waren.

De naam van de brouwerij is afgeleid van het klooster Hulsbergen in Wapenveld. Van 1407 tot 1578 heeft in Wapenveld (toen nog buurschap Hulsbergen) een klooster van de Moderne Devotie gestaan: klooster Hulsbergen. De fraters woonden daar bij elkaar in een leefgemeenschap. Op het hoogtepunt van zijn bestaan, rond 1500, had het klooster Hulsbergen (ook wel fraterhuis Sint Hiëronymus genoemd) zo’n 450 hectare grond in bezit, een forse veestapel, enkele molens en een steenbakkerij.

Het Fraterbier werd ingekocht bij Micro Brouwerij Puik Bieren.

Sinds 2021 wordt er op een steenworp afstand door Brouwgilde Hulsbergen gebrouwen in een monumentaal gedeelte van de oude Euroma fabriek (kruiden en specerijen) aan de Kloosterweg 3 in Wapenveld: het FraterLab. De vereniging werkt sinds 2022 aan een microbrouwerij. Ofschoon in 2022 de inkoop en verkoop van het bier gestaakt bij Micro Brouwerij Puik Bieren is het uiteindelijk de bedoeling om weer bier op commerciële basis op de markt te brengen. Tot die tijd blijft het gilde hobbymatig brouwen in haar kleine hobbyketels alsook een 120 liter installatie.

In 2023 stopt Fraterbier. Nieuwe bieren onder de naam Frater worden op de markt gebracht onder de vlag van Brouwgilde Hulsbergen.

Hopveld

In de lente van 2021 werden er op vier verschillende locaties in en om Wapenveld hop (Cascade) geplant.

Eigenaren

(2019-2023)
(2019-2023)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Regulier assortiment

Frater Blond Frater Tripel

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur