Bierbrouwerij De Keizer
Brouwerij
Opgericht: 1650Gestopt: 1970
Namen
(1650-1800) Brouwerij den Alden Wolsack(1800-1956) Stoombierbrouwerij De Keyzer N.A. Bosch
(1956-1970) Bierbrouwerij De Keizer
Provincie: Limburg
Vestigingsadres
Wycker Grachtstraat 26 6221 CX MaastrichtGeschiedenis
In 1754 stond een huis met brouwerij te Wyck in Maastricht dat den Grooten Wolsack werd genoemd. Het is niet precies bekend hoelang de brouwerij toen al bestond, maar mogelijk gaat deze terug tot halverwege de 17e eeuw. In 1758 is Peter Vlyck eigenaar van brouwerij den Alden Wolsack aan de Grachtstraat. Zijn zoon Hubert veranderde aan het eind van de 18 eeuw de naam in bierbrouwerij den Keizer. In 1827 kwam de brouwerij in handen van de familie Bosch. Nicolaas August Bosch was de schoonzoon van Hubert Vlieckx. Onder zijn leiding groeide De Keyzer uit tot de grootste brouwerij van Maastricht.
Na het overlijden van Nicolaas August nam diens zoon Hubert de brouwerij over. Hij richtte in 1868 de firma N.A. Bosch op. Deze firma richtte zich niet alleen op het brouwen van bier, maar beheerde ook een jeneverstokerij, handelde in koloniale waren en had belangen in de aardewerk-industrie. Tegen het eind van de 19e eeuw werd het afzetgebied van de brouwerij uitgebreid naar Brabant, Gelderland en Groningen.
Aan het begin van de 20e eeuw werd de Keyzer een stoombierbrouwerij. Voor veel brouwerijen uit die tijd betekende dit dat men overging op de productie van ondergistende bieren. De Keyzer bleef echter traditioneel Maastrichts jong en oud bier produceren. Voor haar clientèle en cafés werd pilsener bier ingekocht bij De Drie Hoefijzers uit Breda en bij stadsgenoot De Zwarte Ruiter. Dortmunder bier werd ingekocht van de Dortmunder Actien Brauerei. In 1948 werd alsnog besloten om zelf pilsener te gaan produceren.
De concurrentie op de Nederlandse biermarkt maakte het voor de Keyzer steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. In 1956 werd de N.V. brouwerij De Keizer opgericht om kapitaal aan te trekken. Langzamerhand werd de omzet van Malifa-limonades belangrijker dan de omzet van het bier waardoor in 1970 werd besloten om de brouwerij stil te leggen. In de jaren daarna is niets aan de brouwerij veranderd en vanaf 1996 is de het een rijksmonument. De laatste eigenaar Paul Bosch overleed in 2008. Hij had in zijn testament opgenomen dat de voormalige brouwerij behouden moest blijven en legateerde deze aan de Stichting Stoombierbrouwerij de Keyzer N.A. Bosch. In 2015 is de brouwerij gerestaureerd en ingericht als museum Brouwerij Bosch.
Van 2002 tot 2016 werd onder de naam Bierbrouwerij De Keyzer, onder andere, een double saison uitgebracht.
Eigenaren
Nicolaas August BoschPeter Vlyck
Bieren (7)
donker lager licht lager Maastrichts jong Maastrichts oud oud bruin pilsener Wood StoutAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: