Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wertha Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1909
Gestopt: 1969

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Zuid-Willemsvaart Weert

Geschiedenis

De geschiedenis van Brouwerij Wertha begint wanneer in 1908 Constant Janssens, die eigenaar is van de Weertse brouwerij De Ster, zijn 19-jarige neef Jos Mathijssen naar Duitsland stuurt om zich te bekwamen in het brouwen van ondergistend Beiersch bier. Toen Mathijsen een jaar later in Weert terugkeerde werd hij directeur van de nieuw opgerichte brouwerij Wertha aan de Zuid-Willemsvaart in Weert, de huidige Wertha Boulevard. In 1923 wordt de brouwerij ter veiling aangeboden waarna Jos en zijn broer Constant Mathijsen eigenaren van de brouwerij worden. De naam is inmiddels gewijzigd in de NV Exportbierbrouwerij Wertha.

De brouwerij wist door overnames van Brouwerij de Zwaan uit Swalmen, De Nieuwe Brouwerij uit Beesel, Brouwerij Kools uit Wessem, Brouwerij de Zwaan uit Thorn en Brouwerij Sevriens uit Stevensweert een regionaal marktaandeel te verwerven en ging in 1934 een belangengemeenschap aan met de NV d'Oranjeboom uit Rotterdam. Als een van de eerste brouwerijen presenteert Wertha in 1937 een alcoholarm bier genaamd het Minal, "een bijzonder versterkend en ook smakelijken drank", met 1 volumeprocent alcohol.

Wanneer in 1962 d´Oranjeboom ook de laatste aandelen Wertha in beheer krijgt en in 1964 de fusie tussen Wertha, ZHB, Phoenix, Barbarossa en d´Oranjeboom wordt voltooid, verdwijnt het merk Wertha. Zij gaan verder als De Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom. Voortaan wordt Oranjeboombier gebrouwen in Weert. In 1969 volgt sluiting van de vestiging in Weert. Alleen de naam van de brouwerij wordt daarna nog gebruikt voor de B-merken van Oranjeboom.

Pas in 2016 komt er weer een Wertha bier uit Weert. Op 23 oktober tapt burgemeester Jos Heijmans in het Proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij het eerste glas Wertha Bockbier.

Eigenaren

Jos Mathijsen
Constant Mathijsen

Bieren (13)

Bockbier Donker Lager Dortmunder Extra Stout Licht Lager Maastrichts Oud Bier Meibier Minal Münchener Oud bruin Pilsener Tafelbier Wertha Super 6

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur