Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Halve Maan

Brouwerij

Opgericht: 1821
Gestopt: 1967

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zeeland

Vestigingsadres

Vestdijkstraat Hulst

Geschiedenis

In 1821 kochten Cornelis Fassaert en de zwagers Johannes Pieter Wauters en Francies Cornelis Neyt een huis bij de Vischmarkt in de Overdamstraat. Op de plek waar ooit het Recolettenklooster had gestaan waarin een brouwerij was gevestigd, werd nog in hetzelfde jaar bierbrouwerij De Halve Maan opgericht onder firma Neyt en Fassaert. De brouwerij, was genoemd naar de verdedigingswerken om Hulst die de vorm van een halve maan hadden. In 1822 werd de firma opgeheven waarna Neyt en Wauters de brouwerij voortzetten.

Francies Neyt verkocht de brouwerij in 1834 aan Jan Pieter Wauters en zijn zoon Levinius Wauters. Levinius overleed in 1851. Zijn weduwe Coleta Lalemant zette de brouwerij voort, later bijgestaan door haar tweede echtgenoot Joseph van Heteren en haar zoon Henri Wauters. In 1908 introduceerde De Halve Maan het Java bier, een bier op basis van Nederlandse lambiek. Henri Wauters was daarvoor in de leer geweest bij brouwerij Jack-op in het Belgische Werchter.

Rond 1915 volgden Louis en Robert Wauters hun vader op in de brouwerij. Naast het eigen bier verkochten ze ook bieren van de Amstelbrouwerij waarvoor het in de jaren 1920 en 1930 een agentschap was. Dat duurde waarschijnlijk tot 1937 omdat de Halve Maan toen met een eigen pilsener op de markt kwam.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Emile Wauters, Louis' zoon, de leiding over de brouwerij. Vanaf 1955 adverteerde hij voor Javabier en Dommelsch pilsener. In concurrentie met de grote brouwerijen en met de afgenomen populariteit van Java bier besloot Emile Wauters in 1967 te stoppen met brouwen en nauw te gaan samenwerken met Omnidrink, de Nederlandse verkooporganisatie van Stella Artois. De brouwerij is in 1972 gesloopt.

Jaren later gaf Emile Wauters de aanzet tot een nieuwe brouwerij in Hulst die als De Halve Maan opnieuw Javabier ging brouwen.

Eigenaren (historie)

Johannes Pieter Wauters
Francies Cornelis Neyt
Cornelis Fassaert
Levinius Wauters
Coleta Regina Lalemant
Joseph van Heteren
Henri Honore Maria Wauters
Louis Wauters
Robert Wauters
Emile Wauters

Bieren (8)

Donker Extra Lager Dubbele Java Hulster Monnikenbier Java Bier Lux Extra Lager Pilsener Rijens Proatwoater Weener Export


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur