Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Sleutel

Brouwerij

Opgericht: 1433
Gestopt: 1968

Namen

(1433-1887) Brouwerij De Sleutel (Dordrecht)
(1887-1912) Stoom-bierbrouwerijen De Sleutel en De Ster
(1912-1968) Bierbrouwerij De Sleutel

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zuid-Holland

Vestigingsadres

Varkenmarkt 64 Dordrecht

Geschiedenis

Lange tijd mocht brouwerij De Sleutel zich, gebaseerd op een document van 27 juli 1433, de oudste van Nederland noemen. De brouwerij aan de Varkensmarkt in Dordrecht kende vele eigenaren waaronder de familie Repelaer, een voornaam Dordts regentengeslacht, die de brouwerij van het einde van de 16e tot het begin van de 18e eeuw in bezit had. In de 19e eeuw kwam de brouwerij in handen van de familie Pieren en werd de brouwerij uitgebreid tot het gebied tussen de Varkensmarkt en de Groenmarkt. In 1876 wordt een stoommachine geplaatst en een jaar later gaat de brouwerij over naar Herman Pieter De Kat van Hardinxveld.

Hij richt op 17 december 1887 de Naamlooze Vennootschap Maatschappij tot exploitatie der stoombierbrouwerijen de Sleutel en de Ster op. Over de fusiepartner, brouwerij De Ster uit Zwijndrecht, is niet veel meer bekend dan dat zij werd gevoerd door de firma Bosch & van Epenhuysen. In deze periode duikt ook de eerste advertentie op voor het bier Paulus Jonas, een oud bier met 3,5 volume procent alcohol dat gezoet en warm werd gedronken, "De ideale winterdrank". Dit bier is vernoemd naar de Amerikaanse zeerover Paules Jones, die in 1759 met een buit op Texel landde en een tijdlang in Nederland populair was. Vanaf 1912 vervalt de naam De Sleutel en De Ster en wordt NV Brouwerij de Sleutel gebruikt.

Vanwege twee wereldoorlogen, de economische depressie en het daaruit volgende grondstoffentekort en dalende bierconsumptie, kan brouwerij de Sleutel het hoofd in de eerste helft van de 20e eeuw nauwelijks boven water houden. Een klein lichtpuntje is het contract dat ze weet te sluiten met de Amerikaanse Burlington Brewing Company. Hollands bier was gewild in de Verenigde Staten en de Amerikanen zagen er wel brood in om hun etiketten van Van Merritt Beer te voorzien van de tekst: brewed according to the formula prepared by and with the exclusive permission of De Sleutel Brewery Co. LTD. est. prior to A.D. 1433 Dordrecht, Holland.

Desondanks weet De Sleutel zich niet als zelfstandige brouwerij te handhaven. In 1950 begonnen de eerste samenwerkingsgesprekken met Heineken, die in 1953 tot een volledige overname leidde. Het merk bleef ook na de sluiting in 1968 nog bestaan. Tot 2001 bracht Heineken jaarlijks het Sleutel Bokbier op de markt. In het voormalige lagerkelder- en moutpakhuis aan het Buddingh'plein is vanaf 2006 De Stadsbrouwerij Dordrecht gevestigd.

Eigenaren (historie)

Anthonis Repelaer
Cornelis Pieren
Herman Pieter De Kat van Hardinxveld

Bieren (12)

Belegen Gerste Bokbier Extra Oud Faro Lager Meibier M√ľnchener Oud Bruin Paulus Jonas Pilsener Pinkster-Bock Tafelbier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur