Beiersch Bierbrouwerij van Waes Boodts
Brouwerij
Historisch Erfgoed
Opgericht: 1905Gestopt: 1964
Namen
(1905-1938) Beiersch Bierbrouwerij De Volharding(1938-1964) Beiersch Bierbrouwerij van Waes Boodts
Provincie: Zeeland
Vestigingsadres
Graafjansdijk Westdorpe (gemeente Terneuzen)Geschiedenis
In 1905 richtte Emile Alfred van Waes de Beiersch Bierbrouwerij De Volharding op aan de Graafjansdijk in Westdorpe. Vanwege zijn huwelijk met Clothilde Boodts noemde hij zich Van Waes-Boodts. De Volharding brouwde ondergistende bieren. Later kwam daar de productie van ijs en limonade bij. Tevens was ze in het bezit van verschillende cafés in onder andere Terneuzen, Axel en Sas van Gent.
De brouwerij was voornamelijk actief in Zeeland, maar had ook afzet buiten de provincie en in België. In 1932 werd de brouwerij ondergebracht in de N.V. Beiersch-Brouwerij-Exploitatie-Maatschappij E.A. van Waes-Boodts en Zonen. Emiles zonen Werner en Robert van Waes waren beide geschoold als brouwkundig ingenieur. Samen bouwden zij in 1935 een nieuwe brouwerij uitgerust met de nieuwste vindingen op bierbrouwerij-technisch-biologisch gebied.
In 1937 won de brouwerij een gouden medaille op de Internationale Tentoonstelling van Dranken te Brussel, gevolgd door een croix d'honneur voor haar Lager-bier en de prix d'excellence voor de Pilsener, Münchener en Dortmunder Bieren op de Wereldtentoonstelling in Parijs. En een jaar later volgde de hoogste onderscheiding op Internationale Tentoonstelling voor Dranken in Amsterdam en was de eenige van alle inzenders die de gelukwenschen der jury mocht ontvangen.
Aan het eind van de jaren 1930 verdwijnt de naam De Volharding en kwam de brouwerij bekend te staan als Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts. Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij verder gemoderniseerd. In 1952 had ze een capaciteit van 20 duizend hectoliter per jaar en 22 man personeel in dienst. Onder de toevoeging 'extra selected' werd de receptuur van het pilsener, extra fijn gehopt en volmaakt gerijpt, aangepast.
Vanaf de jaren 1960 was de concurrentie op de Nederlandse biermarkt zeer groot. De grote bierbrouwerijen zochten naar een groter afzetgebied door kleinere brouwerijen over te nemen. Van Waes-Boodts was met haar eigen cafés een aantrekkelijke overnamepartner. De Amstel brouwerij benaderde de broers Werner en Robert. Zij werden aangesteld als agenten voor Amstel in Zeeuws-Vlaanderen en behielden het eigendom van hun cafés. De brouwerij werd in 1964 stilgelegd en het bedrijf werd voortgezet als groothandel in dranken.
Na jaren van verwaarlozing zijn de bedrijfsgebouwen vanaf 2004 omgebouwd tot appartementen. De koeltoren en de voorgevel van de brouwerij werden behouden als beschermd monument.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (8)
Regulier assortiment
bokbier oud bruin pilsenerOverig
donker lager Dortmunder extra lager lager MünchenerAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop