Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Beiersch Bierbrouwerij van Waes Boodts

Brouwerij

Opgericht: 1905
Gestopt: 1964

Namen

(1905-1926) Bierbrouwerij De Volharding (Westdorpe)
(1926-1964) Beiersch Bierbrouwerij van Waes Boodts

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zeeland

Vestigingsadres

Graafjansdijk Westdorpe (gemeente Terneuzen)

Geschiedenis

In 1905 richtte Emile Alfred van Waes en zijn echtgenote Clothilde Maria Boodts een bierbrouwerij, genaamd De Volharding, op aan de Graafjansdijk in Westdorpe. Burgemeesterszoon Emile had kort daarvoor bij verschillende brouwerijen in Nederland en Duitsland het brouwersvak geleerd. Gezien deze opleiding is het aannemelijk dat De Volharding vanaf het begin ondergistende Beierse bieren heeft geproduceerd.

In de loop van de jaren 1920 verdwijnt de naam De Volharding en komt de brouwerij bekend te staan als Beiersch Bierbrouwerij Van Waes-Boodts. De brouwerij was voornamelijk actief in Zeeland, maar had ook afzet buiten de provincie en in België. In 1932 wordt de brouwerij ondergebracht in de N.V. Beiersch-Brouwerij-Exploitatie-Maatschappij E.A. van Waes-Boodts en Zonen. De zonen Werner en Robert van Waes zijn op dat moment 21 en 20 jaar. Zij namen de leiding van de brouwerij na de Tweede Wereldoorlog van hun vader overnemen.

Vanaf de jaren 1960 was de concurrentie op de Nederlandse biermarkt zeer groot. De grote bierbrouwerijen zochten naar een groter afzetgebied door kleinere brouwerijen over te nemen. Van Waes-Boodts beschikte over eigen cafés in onder andere Terneuzen, Breskens en Sas van Gent en was daarmee een aantrekkelijke overnamepartner. De Amstel brouwerij benaderde de broers Werner en Robert. Zij werden aangesteld als agenten voor Amstel in Zeeuws-Vlaanderen en behielden het eigendom van hun cafés. De brouwerij werd in 1964 stilgelegd en diende nog enige jaren als depot.

Na jaren van verwaarlozing zijn de bedrijfsgebouwen in 2004 omgebouwd tot appartementen. De koeltoren en de voorgevel van de brouwerij zijn behouden als beschermd monument.

Eigenaren

Emile Alfred van Waes
Clothilde Maria Leopoldina Boodts

Brouwers

Emile Alfred van Waes

Bieren (8)

bokbier donker lager Dortmunder extra lager lager Münchener oud bruin pilsener

Oude logo's

1905


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur