Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Van Vollenhoven's Bierbrouwerij N.V.

Brouwerij

Opgericht: 1733
Gestopt: 1949

Namen

(1733-1931) De Gekroonde Valk
(1931-1949) Van Vollenhoven's Bierbrouwerij N.V.

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Hoogte Kadijk Amsterdam

Vestigingen

(1600-1904)

Geschiedenis

Op 14 juli 1733 krijgt Jan van den Bosch van het stadsbestuur van Amsterdam toestemming voor het opstellen van een ketel ten behoeve van het brouwen van bier aan de Nieuwe Zeedijk, over de Oosterkerk, dat later de Hoogte Kadijk zou gaat heten. Hij noemde zijn brouwerij, tevens azijnmakerij, De Gekroonde Valk. De brouwerij zou tot 1791 in het bezit blijven van de familie Van den Bosch waarna zij via een veiling in 1791 in handen kwam van Jan Messchert van Vollenhoven. De firma Van Vollenhoven en Co. werd na diens dood in 1814 voortgezet door zijn zoons Antoni en Joshua en kleinzoon Willem Cornelis.

De Gekroonde Valk produceert aan het begin van de negentiende eeuw Hollandsche Ale, Princessebier, Faro en Gerstebier. Onder de naam Valkenbier werd geëxporteerd naar Oost- en West-Indië. De omzet groeide, mede door het besluit van Heineken om in 1873 te stoppen met de fabricatie van Hollandsche bieren waarbij zij hun begunstigers naar de Gekroonde Valk verwezen en in 1874 werd de Utrechtse brouwerij De Aker overgenomen. In 1880 maakt de directie bekend dat "een inrichting is bijgebouwd tot het fabriceeren van Stout". Het van Vollenhoven's Stout zou uitgroeien tot het paradepaardje van de brouwerij. Vanwege het hoge extractgehalte in combinatie met een relatief laag alcoholpercentage, werd het door doktoren als heilzaam aanbevolen, zelfs voor kinderen.

De populariteit van het Stout zorgde voor verdere uitbreiding. In 1882 werd brouwerij De Oranjeboom uit Dordrecht overgenomen en in 1888 nam De Gekroonde Valk de clientèle van De Haan & Sleutels over. Vanaf 1886 werden ook ondergistende bieren zoals Beiersch, Pilsener en Bockbier geproduceerd. Aan het eind van de negentiende eeuw is De Gekroonde Valk een van de grootste brouwerijen van Nederland. In 1893 wordt de Naamloze vennootschap Bierbrouwerij en azijnmakerij „de Gekroonde Valk" voorheen van Vollenhoven en Co. opgericht. De NV heeft een kapitaal fl 550.000,- en ongeveer 200 man personeel. De directie werd gevormd door Johannes Schwartz en Willem Hovy, de neef van Willem Cornelis, die al sinds 1858 in dienst van de brouwerij was.

Aan het begin van de twintigste eeuw begon de concentratie van brouwerijen die de Nederlandse biermarkt lange tijd zou kenmerken. Vanwege overcapaciteit werd de brouwerij in Dordrecht rond 1903 stopgezet. In 1918 werden de klanten van de Stoombierbrouwerij De Arend uit Vught en van Deli en 't Haantje uit Amsterdam overgenomen en in 1927 volgde De Gekroonde Bel uit Oosterhout. Ondanks deze uitbreidingen daalde de winst. De economie verkeerde in crisis, de bierconsumptie nam af en de export liep terug vanwege de harde Nederlandse gulden. Bij het tweehonderdjarig bestaan van de brouwerij in 1933 werd vanwege de moeilijke omstandigheden afgezien van alle feestelijkheden. In 1941 werd een meerderheid van de aandelen overgenomen door Amstel en Heineken en in 1949 werd de brouwerij gesloten.

Heineken is tot 2000 het van Vollenhoven's Stout blijven produceren. Daarna is het bier namens Stichting De Gekroonde Valk nog enkele jaren gebrouwen bij De Schans in Uithoorn. Sinds 2015 wordt Van Vollenhoven's bier gebrouwen door Poesiat & Kater. De internationale merken waaronder Falcon Beer werden in 1955 verkocht aan Phoenix uit Amersfoort.

Eigenaren

Jan Messchert van Vollenhoven
Jan van den Bosch Corneliszoon
Willem Hovy

Bieren (13)

Beiersch Bockbier Brown Stout Dortmunder Extra Stout Faro Gerstenbier Hollandsche Ale Lager Munchener Oudt Bruyn Pilsener Princessenbier

Literatuur



Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur