Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Ster

Brouwerij

Opgericht: 1824
Gestopt: 1958

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Markt 27 Wouw (gemeente Roosendaal)

Geschiedenis

In 1824 beginnen Pieter Melchior Philips en zijn vrouw Cornelia Willems een brouwerij en mouterij achter hun huis aan de Markt in Wouw. Wanneer Pieter Philips overlijd in 1848 zet Cornelia de brouwerij voort. In 1881 wordt De Ster overgedragen aan haar kinderen onder de firma P.M. Philips en Zonen. Schoonzoon Bernard Siebelink was al lang brouwer in het bedrijf toen hij in 1915 de brouwerij erfde.

De Ster was befaamd om haar Oud Bruin. Dit bier werd met toevoeging van suiker gebrouwen. Het jongbier werd met oud bier versneden dat al twee tot drie jaren in vaten had gerijpt. De brouwerij beschikte over een aparte opslagruimte met ongeveer twintig van deze vaten van rond de 1000 liter inhoud. Het Oud Bruin werd op de Parijse tentoonstelling van 1937 de Diplôme de medaille d'or toegekend.

Vanaf de jaren 1950 werd de concurrentie vanwege lage bierconsumptie en schaalvergroting te groot om als zelfstandige brouwerij te blijven bestaan. Er bestonden al afspraken met Heineken om Oud Bruin te leveren dat in de brouwerij in Rotterdam werd gebotteld en van een Heineken-etiket werd voorzien. In 1958 neemt Heineken De Ster definitief over en worden de brouwactiviteiten gestaakt. De bottelinstallatie wordt verkocht aan brouwerij De Sleutel uit Dordrecht, die tien jaar later ook aan het Heinekenconcern zou worden toegevoegd. De Ster werd omgevormd tot een drankencentrale.

Bron: De Wouwse Bierbrouwerijen, René Hermans, in Heemkunde kring De Vierschaer Wouw, Jaargang 11, aflevering nr. 1/2 april 1993.

Eigenaren

Pieter Melchior Philips
Cornelia Willems
Petrus Bernardus Siebelink

Bieren (6)

Bokbier Half Wit Licht Lager Oud Bruin Pilsener Wit

Oude logo's

1824


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur