Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Krans

Brouwerij

Opgericht: 1840
Gestopt: 1930

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Utrecht

Vestigingsadres

Leidsche weg Utrecht

Geschiedenis

Op 7 april 1840 maakten de gebroeders van der Sanden bekend dat zij, oprigters der nieuwe Bier-brouwerij, genaamd De Krans, op de Nieuwe Kade in Utrecht, een aanvang hebben gemaakt en reeds eenige bieren ter aflevering gereed hebben. Uit latere advertenties blijkt dat de brouwerij wit Leuvensch bier, Maarts Bier, Faro, Lambiek en Minnebier produceerde naast het 'gewone' garsten bier. Vanaf 1859 is ook het Nieuw Licht of Heumens bier beschikbaar. Om niet bekende reden werd de brouwerij in 1861 ter veiling aangeboden.

De brouwerij werd daarna overgenomen door de firma Schoenmakers en van Dieren Bijvoet. Ondanks de concurrentie van de opkomende brouwerijen die zich toelegden op het populaire ondergistende Beierse bier groeide de Krans, met een productie van 4.000 hl per maand, uit tot een aanzienlijke onderneming. In 1888 werd stadsgenoot brouwerij De Kroes aan de Leidsche weg overgenomen. De Kroes was al geschikt voor het brouwen van ondergistend bier. Het bovengistende Hollandsche bier werd in de vestiging aan de Nieuwekade geproduceerd. Rond 1900 werd het hele bedrijf aan de Leidsche weg gevestigd en werd de vestiging aan de Nieuwekade verkocht.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het bier van De Krans in heel Nederland verkocht. In 1922 wordt de firma veranderd in N.V. Bierbrouwerij en IJsfabriek De Krans. Met een extra aandelenuitgifte werd onder andere geïnvesteerd in een nieuwe bottelarij. De Krans was een van de eerste brouwerijen in Nederland die zelf haar bier ging bottelen. Uiteindelijk werd de Krans in januari 1930 overgenomen door de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij. Blijkbaar had de ZHB alleen belangstelling voor de bottelarij en de clientèle, want er werd sindsdien geen bier meer gebrouwen. In 1938 is de brouwerij gesloopt voor de aanleg van de Graadt van Roggenweg.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Overig

Faro Garsten Bier Hooibouwbier Lambiek Maarts Bier Maastrichtsch Minnebier Münchener Nieuw Licht Oud Bruin Pilsner Scheepsbier Wit Leuvensch bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur