Bierbrouwerij De Posthoorn
Brouwerij
Opgericht: ~1656Gestopt: 1918
Namen
(1656-1663) Bierbrouwerij De Hoop(1663-1918) Bierbrouwerij De Posthoorn
Provincie: Zuid-Holland
Vestigingsadres
Oude Vest 171-179 LeidenGeschiedenis
In 1656 kocht Matheus Daniels Strichtenhuysen een huis aan de Vest in Leiden. Het is onduidelijk of er op het perceel toen al een bierbrouwerij met de naam De Hoop was gevestigd of dat hij die daar heeft opgericht. Die naam werd vermoedelijk al snel gewijzigd in De Posthoorn. Na het overlijden van Strichtenhuysen verkochten zijn erven de brouwerij in 1671 aan Hendrik van Idsaert. Daarna ging de brouwerij nog over aan de familie Callifies (1706), Paulus van Spijk (1750), Abraham Jacques la Pierre (1788), Adrianus Harteveld (1806) en diens zoon Martinus Harteveld en schoonzoon Cornelis Leembrugge (1816). De firma Leembruggen en Hartevelt was tevens eigenaar van brouwerij De Roode Eenhoorn en azijnmakerij De Twee Sleutels. Zij brouwden naast oud en versch bier, ook Lambiek en Faro. Vanaf 1833 ging Cornelis Leembruggen alleen verder.
In 1842 verkocht Cornelis Leembruggen brouwerij de Posthoorn aan Jan Montagne, maar hij bleef betrokken. Want toen op 18 oktober 1851 de NV bierbrouwerij De Posthoorn en Azijnmakerij de Twee Sleutels werd opgericht, werd Leembruggen hiervan de president-commissaris en Montagne de directeur. De Posthoorn was de eerste Nederlandse brouwerij die de naamloze vennootschap als bedrijfsvorm kreeg. Zij hoorde ook bij een van de eerste Nederlandse brouwerijen die, vanaf 1855, ondergistend Beijersch bier brouwden. Voor dat bier werd door de algemeene vergadering van de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van Nijverheid in 1857 een zilveren medaille toegekend. In datzelfde jaar vertrok Jan Montagne naar Den Haag om directeur te worden van Brouwerij De Drie Kruisen. Marc Japikse volgde Jan Montagne op als directeur van De Posthoorn.
De concurrentie aan het eind van de negentiende eeuw was fel en dat deed de commissarissen besluiten om de NV te liquideren. Echter, directeur Gerardus Franciscus Japikse, de zoon van Marc Japikse, zag nog wel mogelijkheden voor de brouwerij en nam deze voor eigen rekening in 1875 over. In 1879 kreeg hij toestemming om een stoommachine te plaatsen.
De Leidsche Stoom-bierbrouwerij de Posthoorn kreeg in 1889 haar laatste eigenaar Marie Hendrik van Waveren. De brouwerij werd verder uitgebreid en gemoderniseerd met onder meer een koelmachine. Ook nam hij Duitse brouwmeesters in dienst.
Het grondstoffentekort als gevolg van de Eerste Wereldoorlog leek voor De Posthoorn geen probleem. In 1917 deed de brouwerij nog het uitdrukkelijke bericht uitgaan dat hare bieren nog steeds uitsluitend uit dezelfde prima grondstoffen (gerstemout en hop) als voor den oorlog vervaardigd worden. Maar vanaf 1 januari 1919 werd geen bier meer geleverd en een maand later werd de brouwerij voor afbraak geveild.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (16)
Overig
Belegen Gerste Beyersch Bockbier Dortmunder Dubbel Gerste Extra Lager Faro Hollandsch Ale Hollandsch Stout Jopenbier Lambiek Loender bier Münchener Oud Luiksch Pilsner Princesse bierLiteratuur
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop