Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij La Belle Alliance

Brouwerij

Opgericht: 1800
Gestopt: 1944

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Lomstraat 24 Venlo

Geschiedenis

In 1840 begon Dionisius Mulder in samenwerking met de Maastrichtse brouwer Paulus Thijssen in 1800 een bierbrouwerij. Hij was een rijke koopman die in januari 1840 tot lid van de gemeenteraad van Venlo werd benoemd. Later dat jaar overleed hij waarna zijn nalatenschap werd geveild. Naast twee huizen, een zomerhuisje, akkerland en verschillende dennenbossen bestond zijn bezit uit: Een groot, sterk en wel doortimmerd Huis, genaamd de Belle Alliance, met branderij, bier- en azijnbrouwerij, benevens al de daartoe behoorende gereedschappen en vaatwerk, opene plaats, pakhuis, tuintje, stalling en opvaart, reinende een gebouwtje dienende tot schop; gelegen te Venlo in de Lomstraat, sectie I, nrs 277 en 278.

De brouwerij werd voor de helft eigendom van Dionisius' zoon Everhard Mulder en voor de andere helft van zijn compagnons Rudolf Courbois uit Nijmegen en Johan Blom uit Venlo. Het is onduidelijk hoe het de brouwerij is vergaan na het overlijden van Everhard Mulder in 1851. Er is sprake van een brief, gedateerd 20 januari 1856, waarin Mulder de Commissaris van de Koning verzoekt om bij het brouwen van Beijersch bier op de avond voor de eigenlijke brouwdag al met zijn werkzaamheden te beginnen. Mogelijk is de brouwerij onder de firmanaam Mulder door anderen voortgezet.

In 1857 verleende Anna Christina Willemsen, weduwe van den Heer Pierre Emanuël Devolder, rentenierster, wonende te Venlo, aan haren minderjarigen zoon den Heer Ferdinand Eduard Antoon Devolder handligting en kende hem de regten van meerderjarigheid toe met opzigt tot het uitoefenen van het beroep van brander en bierbrouwer en het verrigten van alle handelingen tot de uitoefening dier bedrijven vereischt. Ferdinand Devolder brouwde in La Belle Alliance tot zijn voortijdige overlijden in 1865, hij werd slechts 28 jaar oud. Zijn weduwe Anna Wolters riep daarna de hulp in van haar broer Louis Wolters.

Louis Anton Wolters moderniseerde de brouwerij en tegen het einde van de eeuw was sprake van Stoombierbrouwerij en IJsfabriek La Belle Alliance onder firma L.A. Wolters. Deze naam bleef gehandhaafd toen de zonen Felix en Julius de brouwerij van hun vader in 1906 overnamen. Het assortiment bestond naast pilsener uit licht en donker lager, Dortmunder, Münchener, bockbier en alt. In de jaren 1920 en 1930 werden de brouwerijen l'Aurore uit Maasbree, Den Ancker uit Grubbenvorst, 't Anker uit Neer en Het Hert uit Well overgenomen en omgevormd tot agentschappen van Wolters' Bieren.

Op 5 november 1944 werd Venlo door de Engelsen gebombardeerd waarbij de brouwerij, op de lagerkelders na, werd verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is ze niet meer herbouwd, maar ging het bedrijf verder als depot voor De Drie Hoefijzers uit Breda.

Het recept van Wolters alt stond in 1983 model voor het Venloosch Alt van Brouwerij De Leeuw uit Valkenburg. Dit bier werd gebrouwen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Café De Gouden Tijger dat tegenover La Belle Alliance was gevestigd.

Eigenaren

(1800-1840)
(1840-1851)
(1857-1865)
(1865-1906)
(1906-1944)
(1906-1937)

Niet meer gebrouwen bieren (8)

Overig

alt bockbier donker lager Dortmunder licht lager Maastrichtsch witbier Münchener pilsener

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur