Bierbrouwerij Het Hert
Brouwerij
Opgericht: ~1830Gestopt: 1968
Provincie: Noord-Brabant
Vestigingsadres
Julianastraat 48 Vlijmen (gemeente Heusden)Geschiedenis
Vermoedelijk is de brouwerij aan de latere Julianastraat in Vlijmen rond 1830 opgericht door Jan van Oijen. Hij had het pand gekocht van zijn zuster Helena van Oijen. In 1836 verkocht hij huis met erve, bierbrouwerij, schuur en tuin aan Adrianus van Wamel, de schoonzoon van Helena van Oijen.
Adriaan van Wamel was in 1853 een van de bierbrouwers in de Provincie Noord-Brabant, die ten gevolge der hooge Graan- en Hopprijzen, zich genoodzaakt zagen de Prijzen der Versche Bieren tijdelijk met één Gulden per Ton te verhoogen. Een jaar later bood hij de sedert 25 jaren goed beklante en wel ingerigte Bierbrouwerij, Mouterij en Snel Azijnmakerij te koop aan.
Het is onduidelijk wat er in de jaren na 1854 met de brouwerij is gebeurd. Naar verluidt is ze in 1863 aangekocht door Jacobus de Rooij, die het bedrijf overliet aan zijn schoonzoon Josephus Antonius Corman. Op 26 April 1913 werd het vijftigjarig jubileum gevierd. Op de etiketten uit de 20e eeuw staat echter 1862 vermeld als oprichtingsjaar van Het Hert.
Anton Corman was daarvoor, net als zijn vader voor hem, brouwer geweest in Het Schaap uit Zwolle. Vanaf 1868 tot zijn vrijwillige ontslag in 1877 was Corman naast bierbrouwer ook de burgemeester van Vlijmen. In 1877 volgde opnieuw een veiling van een kapitaal Heerenhuis met Achterhuis, Remise Stalling en grooten Tuin, benevens eene prachtige in volle werking zijnde Bierbrouwerij met Mouterij. Blijkbaar heeft Anton Corman het bedrijf toch voortgezet, want in 1878 verscheen een advertentie voor Cambrinus- of Gezondheidsbier, uit de gunstig bekende Bierbrouwerij Het Hert van J.A. Corman, te Vlijmen.
Het Hert produceerde een grote variëteit aan biersoorten waaronder Nieuw-Licht, dubbel Gerste, Princesse, Faro, Lambiek, Maastrichtsch, Bourgogne Bier, Berliner alt en zelfs enige tijd het zoogenaamde Trappisten bier. De grootste bekendheid kreeg de brouwerij met haar Corman's Extra Stout en Pale Ale. Het stout werd verkocht als gezond, voedzaam en vooral goedkoper dan dat van de Engelse concurrentie. Het was verkrijgbaar in heel Nederland en werd ook naar Nederlands-Indië verscheept. In 1882 schreef de Economist: Reeds nu is de aflevering zoo aanzienlijk, dat de ondernemer genoopt is zijne brouwerij uit te breiden en stoomkracht te gaan aanwenden, om bij elk brouwsel 80 a 100 tonnen van 1,5 hectoliter te kunnen fabriceeren. Een jaar later verwierf 't Hert het predikaat hofleverancier nadat de brouwerij bier had geleverd bij het bezoek van Koning Willem II aan 's-Hertogenbosch en kreeg het een eervolle vermelding op de Internationale Tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam.
Anton Corman overleed in 1903. De firma J.A. Corman werd voortgezet door zijn zoon Antonius Johannes Wilhelmus. Hij stopte met de mouterij en begon met de productie van limonade onder het merk Troef. Als lid van de Nederlandsche Brouwersbond afdeeling 's-Hertogenbosch verhoogde hij in 1916 de bierprijzen als gevolg van de buitengewone prijsstijging der grondstoffen. In de crisisjaren 1930 liep de bierconsumptie terug. Het Hert leverde extra stout aan brouwerij de Phoenix uit Amersfoort, die het onder eigen merk op de markt bracht.
In 1941 overleed Antonius Corman. De productie is gedurende de Tweede Wereldoorlog geheel stilgelegd. Onder leiding van Antonius' zoon Alberic Corman werd na de oorlog nog voornamelijk oud bruin gebrouwen. Het Hert stopte in 1968 als zelfstandige brouwerij en ging tot halverwege de jaren 1970 door als agentschap van De Drie Hoefijzers uit Breda. De bedrijfsgebouwen zijn in 1983 gesloopt.
In 2013 begonnen Remy Hartelo en Sander Verweij een brouwerij in Nijmegen. Omdat Remy de achterkleinzoon is van de laatste Vlijmense brouwer noemden zij hun brouwerij Het Hert.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (16)
Regulier assortiment
Oud BruinOverig
Berliner Alt Bourgogne Bier Dubbel Gerste Dubbel Princesse Bier Extra Stout Faro Gerstebier Lambiek Licht Bier Maastrichtsch Nieuw-Licht Nieuwligt Pale Ale Princessebier TrappistenbierIn het nieuws
-
Bierbrouwerfamilie Corman
Weekblad Heusden, 17 juni 2020, Bart Beaard
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop