Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Klein Duimpje

Brouwerij

Opgericht: 1997

Namen

(1997-2013) Huisbrouwerij Klein Duimpje
(2013-) Brouwerij Klein Duimpje

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Linktree Ratebeer TikTok Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: brouwerij Klein Duimpje (34102434)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Eigen hopveld (2017 - )

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 0252-531186
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Hyacintenlaan 2A
2182 DE Hillegom

Hopveld

Hyacintenlaan 2A
2182 DE Hillegom

Postadres

Parallelweg 3
2182 CP Hillegom

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Eén van de brouwmeesters van Huisbrouwerij Klein Duimpje is Erik Bouman (1959), werkzaam in de ICT-branche. Erik is sinds 1990 actief in het maken van alcoholische dranken. In dat jaar werd hij lid van het Heemskerks Gilde, alwaar hij zich voornamelijk bezig hield met het maken van wijnen en likeuren. In 1995 kwam hij in contact met Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat en volgde daar een bierbrouwcursus. Vele brouwsels en een jaar later achtte Erik de tijd rijp om deel te nemen aan amateur-bierbrouwwedstrijden. Reeds in 1996 vielen diverse bieren in de prijzen. In januari 1997 werd het eerste Nederlandse Kampioenschap voor amateurbierbrouwers in de winterbierklasse gewonnen met het latere "Erik de Noorman". Kort daarna, in mei 1997, werd het door Erik, en zijn brouwmaat Bas van der Voort, ingezonden bier van het Engelse type "Porter" uit meer dan 400 ingezonden bieren gekozen tot het beste bier bij het dertiende Algemene Kampioenschap over alle klassen. Daarmee was Erik Nederlands Kampioen amateurbierbrouwen 1997. De etiketten van de brouwerij werden in eerste instantie ontworpen door grafisch ontwerpster Natascha van der Steen.

Zolang de brouwerij nog niet over een eigen locatie beschikt maakt Erik gebruik van de faciliteiten van de Scheldebrouwerij. In 2000 leek het er even naar dat Erik zich kon gaan vestigen in een pand in Hillegom, doch de vreugde bleek van korte duur.

Medio 2002 werd gestart met het opzetten van een certificatenregeling. Er konden deelnamebewijzen worden gekocht van € 50,00 / € 100,00 / € 200,00. De inkomsten zijn bestemd voor het uitbreiden van de brouwerij. De rente wordt dan jaarlijks, tijdens een feestelijke bijeenkomst, in natura uitgekeerd in de vorm van een uniek eenmalig bier. Hiernaast is het mogelijk om met een vaste korting bier te laten brouwen voor feesten en partijen. Vanaf juni 2003 kon men zich daadwerkelijk inschrijven voor deze certificatenregeling.

In 2002 werd de eenmanszaak omgezet in een v.o.f. en trad Louis van Velthoven, onderwijzer op een Jenaplan-basisschool in Haarlem, toe als vennoot. Louis leerde in 1998 het brouwen van Erik via een amateur bierbrouwcursus na te zijn ingeschreven door zijn zwager Herman van Assendelft. Louis en zwager Herman vonden het brouwen zo leuk dat zij al snel meegingen naar de Scheldebrouwerij als er gebrouwen of gebotteld moest worden en zo werden de fijne kneepjes van het brouwen geleerd. Louis behaalde in 1999 in Bergen op Zoom een tweede plaats tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor Amateur Bierbrouwers, waaruit later het Springbok ontstond. Erik en Louis zochten naar een locatie in de Bollenstreek waar zij hun eigen brouwerij konden vestigen. Een brouwerij met proeflokaal waar naast alle brouwactiviteiten op afspraak groepen bierliefhebbers ontvangen kunnen worden.

Naast het brouwen van bier houdt de brouwerij zich ook bezig met het bereiden van bierlikeur en korenwijn. Deze producten worden gedistilleerd uit bier bij de Firma Janssens in Amsterdam en afgevuld in Hillegom. Hiernaast worden ook twee bierkazen gemaakt. Bij de ene kaas, gemaakt uit koeienmelk wordt bij de bereiding Erik de Noorman gebruikt. Bij het bereiden van de andere kaas, de geitenkaas wordt door de kaasboer de Hillegomse Hangkous gebruikt. Op 30 november werd de VHKD (Vrienden van Huisbrouwerij Klein Duimpje) opgericht. Op dat moment waren er 40 leden. Met de eerste opbrengst werd een afvulmachine aangeschaft alsook een gasbrander om de brouwketel te stoken. In 2004 werd een nieuwe etiketteermachine in gebruik genomen. Hiermee konden 1200 flessen per uur van een etiket worden voorzien. Medio 2004 zette Louis van Velthoven een punt achter zijn werkzaamheden voor Huisbrouwerij Klein Duimpje. In maart 2005 werden er 1000 kratten aangeschaft. Het waren zwarte (gebruikte) kratten. Over de naam van de vorige eigenaar werd een sticker van de brouwerij geplakt. In 2005 werd tevens de 3 hl. brouwinstallatie in gebruik genomen. In augustus werd hiermee het eerste brouwsel gemaakt. In 2006 werden een aantal bieren van de brouwerij voor het eerst geschonken in Denemarken en wel in het stadje Kolding (www.denengelskepub.dk). Sinds 2006 verkoopt Erik Bouman bierkoelers die hij importeert uit Oekraïne (Wroclaw). In 2010 werd er een nieuwe bottellijn geplaatst. Sinds april 2011 is de brouwerij overgestapt naar een nieuw model krat met eigen opdruk. Er zijn 3300 kratten aangeschaft. De oude kratten met stickers zullen worden vervangen.

In 2011 werd bekend dat brouwer Erik Bouman aan de rand van Hillegom panden heeft gehuurd van een failliete bollenkweker. De koelcellen van dit bollenbedrijf werden omgebouwd tot een grote brouwzaal, proeflokaal, lagerruimtes en voorraadmagazijn. Op 21 april 2012, corsodag, werd het proeflokaal geopend. In juni 2012 werd de brouwerij in gebruik genomen. De brouwerij bestaat uit twee brouwketels van 500 en 1.000 liter. Daarnaast werd er in 2012 een volautomatische vul- en bottellijn in gebruik genomen. In 2013 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Huisbrouwerij Klein Duimpje naar Brouwerij Klein Duimpje. Op 2 januari 2014 werden er twee nieuwe Cilindrische-Conische Tanks (CCT's) geleverd, elk met een inhoud van 15 hl. Met deze uitbreiding van 30 hl komt de capaciteit uit op 95 hl. In 2014 kon er per keer 1.500 liter worden gebrouwen. In de loop van 2015 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen. De oude brouwinstallatie werd verkocht aan Kraftbier in Tilburg.

Zuid-Hollands Midzomer Bier en BBQ Festival

Website Untappd Facebook

Sinds 2014 wordt dit festival jaarlijks georganiseerd door Klein Duimpje.

Hopveld

In 2017 werd er voor het eerst hop geoogst van de hopstaken (Hallertau) die tegen de brouwerij aan groeien. Er worden 50 hopplantjes van verschillende soorten geteeld: Willamette, Cascade, Challenger, Chinook, Centennial en Hallertau.

Eigenaren

(1997-heden)

Brouwers

(1997-heden)
(1997-heden)
(1997-heden)

Bieren (54)

Regulier assortiment

Amber Jeneverbes American Pale Ale Blauwe Tram Bollenstreek Ale Diablo Fuego Dubbelbok Erik de Noorman Gagel Tripel Gerstebier Glutenvrije Weizen Hazelnoot Porter Hilleghemse Dubbel Hillegoms Tarwe Bier Hillegomse Hangkous Honing Porter Imperial Barley Wine Glutenvrij Imperial Russian Stout Kerstbier Kruiden Ale Nieuwe Tijden Gluten Vrij Bier Once You Go Black Porter Rauch Weizen Rogge Tripel Saison Slobberbok Tulpenbok Xtreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter ZevenMijlsLaarzen

Overig

't Wapen Van Zandvoort 5 Granen Winterbokbier Abraham Bier 50 Als je van Kersenhout Barrel Aged Imperial Russian Stout Black Jack Choco RIS Bollenstreek Bier Blond Bollenstreek Bier Tripel Bollenstreek Bier Wit Bourbonized Quad Cruquius Ale Don't Be Stout Elfeneenhalf Haagse Harry Pogtah Bieah Hillegoms Rauch Lager Leeghwater Blond Lijnden Tripel Oatmeal Stout Rogge Kuyt Schering en Inslag Sinterklaas Bier TULIPA Van 't Achterrekkie Vanilla Maple Madness Vol Passie

Niet meer gebrouwen bieren (32)

Regulier assortiment

SpringBok Whiteketiers

Overig

Aholi Anniversary & Lustrum KD Bier Aspergebier B.A.I.R.S. 5 Bartholomeus Tripel BeatlesBollenstreekBier Bincks Bloed #1 Black Piment Bourbonized RIS Brederode Blond Brederode Bruin Delfts Kuitbier Gewoon Blond Jubilator Gold Ouwe Knarren Bier Proud to be Stout Quadrupel Ratjetoe Rijnsburgse Tripel Road To Nowhere Sinterklaas Bier StiBock StiBON 't Bos in StiBON Dortwunder StiBON RePorter StiBON Sneipar Vloeibaar Goud Voorjaars Bier met Meidoorn Bloesem Wit Zwaantje Witte Beurs

Organisatie Bierevenementen

  1. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2014
  2. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2019
  3. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2020
  4. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2021
  5. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2022
  6. "Klein Duimpje Evenement 25 jaar"
  7. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2023
  8. Zuid-Hollands Midzomer Bier & BBQ Festival 2024

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

1997

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur