Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Oranjeboom Bierbrouwerij

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1534
Gestopt: 2004

Namen

(1534-1628) Den Boom
(1628-1972) Brouwerij De Drie Hoefijzers
(1972-1993) Skol brouwerij
(1993-2004) Oranjeboom Bierbrouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Ceresstraat 15 Breda

Eigenaar van

(1949-1968)

Geschiedenis

Omstreeks 1534 sticht Hendrik Anthonius Claesz. van den Corput brouwerij Den Boom opt Gasthuijseinde aende oude Gasthuijsbrugge, wat later de Boschstraat in Breda zou gaan heten. De brouwerij bleef familiebezit totdat zij in maart 1628 werd verkocht aan Dielis Peeters van den Kieboom. Hij veranderde de naam in 'De Drij Hoefijsers'. Het verhaal gaat dat de smid aan de overkant van de straat een uithangbord had met drie hoefijzers ten teken dat het verloren vierde hoefijzer daar kon worden vervangen.

In 1657 ging de brouwerij over in handen van de familie Spijckers, gevolgd door de families van Amelsvoort (1703) en Havermans (1740), waarna ze in 1807 in bezit kwam van Johannes Nicolaas Smits. Zijn kleinzoon Franciscus, die getrouwd was met Philomenia van Waesberghe, verhuisde in 1887 de brouwerij naar de Ceresstraat waar Stoombierbrouwerij De Drie hoefijzers onder firma F. Smits van Waesberghe werd voortgezet.

Kort na de verhuizing, in 1888, werden twee gouden medailles gewonnen voor het Beiersch en Lager bier op de internationale tentoonstelling in Brussel en was de brouwerij hofleverancier voor Koning Willem III. Er volgenden vele uitbreidingen en de brouwerij groeide uit tot de grootste van Zuid-Nederland. In 1921 werd brouwerij De Posthoorn uit Tilburg overgenomen en een jaar later besloten de nazaten van Smits om de firma om te zetten in de N.V. Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers.

Na de Tweede Wereldoorlog werd samen met de Borneo-Sumatra Handel Maatschappij een aandeel in de N.V. Oranje Brouwerij in Batavia genomen en in 1949 nam ze de brouwerij De Vriendenkring uit Arcen over. In 1951 volgde verdere uitbreiding met de overname van brouwerij Cambrinus uit Etten en buitenlandse overnames van NV Trophée te Schilde in België, brouwerij La Llanera te Maracay in Venezuela, Brasserie d'Antsirabé te Madagascar, Chasse Royale te Brussel en samen met Heineken, de NV Mouterij Albert te Wijnegem in België. Vanaf 1961 organiseerde De Drie Hoefijzers de Bredase Bierfeesten. Om de stad als bierstad te profileren werd het merk 3 Hoefijzers vervangen door Breda-bier.

Op 20 augustus 1968 werd De Drie Hoefijzers overgenomen door Allied Breweries uit Londen. Een jaar eerder had Allied Breweries de N.V. Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom overgenomen. Samen gingen de brouwerijen als zelfstandige vestiging verder onder de naam Verenigde Nederlandse Brouwerijen Breda-Oranjeboom. Vanaf 1972 besloot Allied Breweries om nog maar een hoofdmerk te voeren, Skol. Uiteindelijk leverde dit niet het gewenste resultaat en werd het merk Oranjeboom weer opnieuw ingevoerd. Nadat de brouwerij in Rotterdam al enkele jaren was gesloten, werd de brouwerij in Breda in 1993 omgedoopt tot Oranjeboom brouwerij.

Op 6 februari 1995 nam het Belgische concern Interbrew de brouwerij over van Allied breweries. Interbrew, later Inbev, bracht de produktie over naar de brouwerijen in het Belgische Leuven en Jupille en naar de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen. Op 29 mei 2004 werd de brouwerij in Breda gesloten en later gesloopt. Alleen het hoofdkantoor van wat inmiddels AB Inbev is gaan heten, is nog steeds gevestigd op de plek waar de brouwerij stond.


Deze video is gemaakt door Creatief talent Anouk van den Berg in opdracht van de provincie Noord-Brabant, in het kader van het TV-programma Goud van Brabant dat zaterdag 16 november 2019 op Omroep Brabant te zien was.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (14)

Regulier assortiment

Drie Hoefijzers Klassiek Klassiek 1628

Overig

Arcener Pilsener Bier Beiersch bockbier Dominicaner Dortmunder gerstebier lager meibok Münchener oud bruin Pilsener stout

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur