Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Amai

Brouwerijhuurder (België)

Opgericht: 2013
Gestopt: 2023

Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website

Geschiedenis

Door een workshop bierbrouwen werd bij de Nederlander Henk Fijneman - woonachtig in Lommel (België) - de interesse gewekt om zelf te gaan brouwen. Samen met zijn partner startte hij in 2013 Amai om de bieren commercieel op de markt te brengen.

‘AMAI da’s lekker’, was wat er gezegd werd na het proeven van weer een brouwsel. De naam voor de brouwerij was daarmee duidelijk, de toepasselijke Vlaamse uitspraak van verwondering.

Wat zegt Wikipedia ervan: Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing. In tegenstelling tot deze Nederlandse synoniemen is het in Vlaanderen wél gebruikelijk om deze woorden te herhalen of te laten volgen door zeg. “Amai, amai, amai” en “Amai, zeg!” 

In 2023 wordt Amai verkocht en wordt het een Nederlandse brouwerij.


Brouwerij Amai vestigt zich in Heeze met nieuwe eigenaren
Heeze-Leende 24.nl, 18 dec 2023
HEEZE - Bierliefhebbers in Heeze kunnen binnenkort hun hart ophalen met de komst van Brouwerij Amai. Na een decennium in Lommel, België, heeft bierbrouwer Henk Fijneman besloten om de brouwerij, bekend van de Loemelaer bieren, te verplaatsen naar Heeze.

Eigenaren

(2013-2023)

Brouwers

(2013-2023)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur