Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Pauw

Brouwerij

Opgericht: 1996

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: v.o.f. Bierbrouwerij Gebroeders Blekkenhorst (05085279)

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Telefoon: 0546-671363
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Achterbroekweg 1
7731 PN Ommen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Openingstijden:  
Het erf is vrij toegankelijk om een kijkje te nemen op de boerderij, of om een ijsje te nuttigen. Het boerderijwinkeltje biedt tal van lokaal gemaakte lekkernijen, waaronder het bier. Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur tot zonsondergang.
Bierverkoop: Ja

Geschiedenis

Rond 1850 werd in Ommen de laatste lokale bierbrouwerij, Bierbrouwerij De Pauw, gesloten. Hierdoor waren in de omgeving Ommen, Den Ham en Hellendoorn geen brouwerijen meer te vinden.

Begin jaren 90 van de 20e eeuw hebben de oprichters van Brouwerij De Pauw, Johan Drenth en Henk Smit uit Ommen, de traditie van het lokaal brouwen weer opgepakt. Zij maakten in hun brouwerij aan de Nieuwlandstraat en later in de bovenzaal boven Café/Restaurant De Flater, vijf speciale biersoorten.

Brouwerij De Pauw had aanvankelijk de beschikking over een pand van 250 m2 op een industrieterrein in Ommen. 1 november 1997 was de brouwinstallatie klaar. Beide initiatiefnemers waren sinds 1994 actief als thuisbrouwer. Voor beiden geen onbekend terrein daar zij hun dagelijks brood in de Horeca-sector verdienden. Henk Smit was eigenaar van Café-Restaurant De Flater in Ommen en Café de Rechter in Steenwijk en Johan Drenth is als chef-kok actief bij Hotel-Restaurant De Zon in Ommen en geeft hiernaast les en neemt examens af aan een koksopleiding. Beiden volgden een opleiding in het Belgische Gent bij Professor L. van de Winkel. Hier hebben zij zich verder bekwaamd teneinde het brouwen in al haar facetten nog beter te kunnen beheersen. Na deze studie kwamen de plannen om een brouwerij op te richten in een stroomversnelling en begon steeds meer vorm aan te nemen. Op 1 december 1996 werd de brouwerij opgericht. Tijdens een gesprek met de molenaar van De Lelie bleek het mogelijk om de benodigde grondstoffen te leveren. Hiernaast werd er over het produceren van streekproducten gesproken. Een belangrijk gewas in de omgeving van Ommen is spelt

Als naam voor de brouwerij werd De Pauw gekozen. Er wordt nog altijd gepoogd om op de één of andere manier historische gegevens op te duikelen over deze voormalige brouwerij, zoals bijvoorbeeld de receptuur die werd gehanteerd. In 1751 had secretaris Jan Friesendorp aan het Kerkplein 4 een bierbrouwerij met de naam De Pauw. Later komt de naam ook nog voor in een schuldbekentenis van 15 oktober 1788, wegens door Mr. Wilhelm Blecourt geleend geld van Harm van Parel en Hendrik Nevels. Later kwam het pand in handen van de stad Ommen en werd er een school in gevestigd. In 1847 werd het een pakhuis. In 1998 was er een snoepboetiek in ondergebracht.

De brouwerij kreeg uiteindelijk een plekje in de ongebruikte ruimte boven Café De Flater. De installatie die men had gebruikt werd vervangen door een combinatieketel waarin men per keer 500 liter kon brouwen. In juni 2003 was deze verhuizing voltooid. Het gebrouwen bier werd voornamelijk afgeleverd in fusten voor de eigen cafés en enkele andere horeca-gelegenheden in de regio. Soms werd er ook afgevuld op fles, maar dat was hoofdzakelijk bedoeld voor de verkoop aan toeristen. De brouwerij werd ook gebruikt voor brouwdemonstraties voor de leerlingen van horeca-opleidingen en voor educatieve presentaties.

Overname

Begin 2007 werd door drukke werkzaamheden besloten de brouwerij en de expertise die hoort bij het brouwen van bijzondere biersoorten, over te dragen aan de gebroeders Heico en Harry Blekkenhorst, beide Ommenaren van geboorte. De productie van Pauw Bier werd verplaatst naar een oude boerderij in Den Ham.

Eigenaren

(1996-heden)
(1996-heden)
(1996-2007)
(1996-2007)

Brouwers

(1996-heden)
(1996-heden)

Bieren (6)

Regulier assortiment

Dubbel Bokbier Pauw Blonde Trots Honingbier Pauw Herfsttrots Bokbier Pauw Wintertrots Zwaar Bier Pauw Zomertrots Witbier Pauw's Trots Speciaal Bier

Niet meer gebrouwen bieren (7)

Regulier assortiment

Blondje Pauw Bier Speltbokje Speltwitje Winterkruit

Overig

Besthmener Bergbier Pauw Bier Ommen 750 jr Jubileum Bier

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur