Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

In De Brouwerij

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2019

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Untappd Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij Leeuwarden B.V. h.o. In de Brouwerij (65466829)

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 06-41497156
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Zaailand 94
8911 BN Leeuwarden

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja

Geschiedenis

In het centrum van Leeuwarden op het Zaailand heeft Willem Adema zijn plannen voor een grand café, hotel en een volledige bierbrouwerij waar kunnen maken. Het geheel is gevestigd in een statig monumentaal pand met de toepasselijke naam “In De Brouwerij”. Leeuwarden heeft hiermee ook weer een echte stadsbrouwerij sinds de laatste brouwerij van betekenis het loodje legde in 1865.

De eerste bewoner van het pand was een rijke man, die erg van kunst hield. Dit was terug te zien in de rijk versierde plafonds van het pand. Deze plafonds waren een aangename, maar ook hele dure verrassing. De restauratiekosten waren enorm, maar het ziet er nu fantastisch uit. Samen met de coronacrisis was dat een behoorlijke tegenvaller voor de eigenaar.

Het hotelgedeelte opende in oktober 2020 haar deuren en hierna was nog aanvullende financiering nodig om alles af te ronden. Eigenaar Willem Adema heeft gekozen voor crowdfunding, omdat hij vindt dat er samen voor moet worden gezorgd dat Leeuwarden na jaren weer een echte bierbrouwerij krijgt.

De brouwerij staat in het oude koetshuis aan de achterzijde van het monumentale pand en onder een beweegbaar glazen dak. Om de brouwinstallatie daar te krijgen is deze midden in de nacht over het dak van het naastgelegen pand getild. De brouwerij heeft een capaciteit van 10 hl en naar verwachting zullen zo'n 8 bieren worden ontwikkeld. Eind 2021 worden de eerste bieren in de eigen brouwerij gebrouwen.

Het eerste bier is in 2019 op de markt verschenen, het Zaailander Boekweit Blond van 7.4%. Bij de ontwikkeling van de eerste Zaailanders is naast de kennis en expertise van Tsjerkebier ook het Fries Landbouw Museum betrokken met hun kennis over de geschiedenis van Friesland. Dit eerste bier is gebrouwen en gebotteld bij Tsjerkebier.

In 2022 is de eigen brouwerij bijna klaar en zullen de eerste proefbrouwsel worden gebrouwen. Tot die tijd worden de bieren gebrouwen bij Tsjerkebier en bij Brouwerij Dockum.

Eigenaren

(2019-heden)
(2020-heden)

Bieren (7)

Regulier assortiment

Zaailander Alt Zaailander Boekweit Blond Zaailander Cranberry Quadrupel Zaailander Herfstweizen Zaailander Kellerbier Zaailander Klimroos

Overig

Bosk Bier

In het nieuws

Oude logo's


2019


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur