Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Leeuwarden

Brouwerij

Opgericht: 2019

Namen

(2019-2023) In De Brouwerij
(2023-) Stadsbrouwerij Leeuwarden

Hoofdtype

(2019-2023) Brouwerijhuurder
(2023-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij Leeuwarden B.V. (65466829)

- Webshop voor online verkoop (2023 - )
- Brouwt ook bij andere brouwerijen (2023 - )

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 06-41497156
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Zaailand 96
8911 BN Leeuwarden

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

In het centrum van Leeuwarden op het Zaailand heeft Willem Adema zijn plannen voor een grand café, hotel en een volledige bierbrouwerij waar kunnen maken. Het geheel is gevestigd in een statig monumentaal pand met de toepasselijke naam “In De Brouwerij”. Leeuwarden heeft hiermee ook weer een echte stadsbrouwerij sinds de laatste brouwerij van betekenis het loodje legde in 1865.

De eerste bewoner van het pand was een rijke man, die erg van kunst hield. Dit was terug te zien in de rijk versierde plafonds van het pand. Deze plafonds waren een aangename, maar ook hele dure verrassing. De restauratiekosten waren enorm, maar het ziet er nu fantastisch uit. Samen met de coronacrisis was dat een behoorlijke tegenvaller voor de eigenaar.

Het hotelgedeelte opende in oktober 2020 haar deuren en hierna was nog aanvullende financiering nodig om alles af te ronden. Eigenaar Willem Adema heeft gekozen voor crowdfunding, omdat hij vindt dat er samen voor moet worden gezorgd dat Leeuwarden na jaren weer een echte bierbrouwerij krijgt.

De brouwerij staat in het oude koetshuis aan de achterzijde van het monumentale pand en onder een beweegbaar glazen dak. Om de brouwinstallatie daar te krijgen is deze midden in de nacht over het dak van het naastgelegen pand getild. De brouwerij heeft een capaciteit van 10 hl en naar verwachting zullen zo'n 8 bieren worden ontwikkeld. Eind 2021 worden de eerste bieren in de eigen brouwerij gebrouwen.

Het eerste bier is in 2019 op de markt verschenen, het Zaailander Boekweit Blond van 7.4%. Bij de ontwikkeling van de eerste Zaailanders is naast de kennis en expertise van Tsjerkebier ook het Fries Landbouw Museum betrokken met hun kennis over de geschiedenis van Friesland. Dit eerste bier is gebrouwen en gebotteld bij Tsjerkebier.

In 2023 vindt "rebranding van In de Brouwerij" plaats. In de externe communicatie wordt voortaan de naam Stadsbrouwerij Leeuwarden gebruikt voor een beter onderscheid met in hetzelfde pand gevestigde hotel en grand café. De bieren verschijnen onder het biermerk Zaailander.

In 2023 was de eigen brouwerij klaar en werden de eerste proefbrouwsels gebrouwen.

Voor het brouwen en bottelen van de grotere batches van de bieren wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten bij Tsjerkebier en bij Brouwerij Dockum.

Eigenaren

(2019-heden)
(2020-heden)

Brouwers

(2023-heden)

Bieren (6)

Regulier assortiment

Zaailander Alt Zaailander Boekweit Blond Zaailander Kellerbier Zaailander Maizon Zaailander Tripel

Overig

Bosk Bier

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Regulier assortiment

Zaailander Cranberry Quadrupel Zaailander Herfstweizen

In het nieuws

Oude logo's

2019

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur