Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Rijke Gewoonte

Brouwerij

Opgericht: 1996
Gestopt: 2003

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zeeland

Vestigingsadres

Brouwerijstraat 38A 4356 AN Oostkapelle (gemeente Veere)

Geschiedenis

Brouwmeester van het eerste uur Jos van den Broeke begon met zijn hobby als iedere andere hobbybrouwer met een pannetje in de keuken van zijn woning. Tijdens een culturele manifestatie in Oostkapelle kreeg een ieder de gelegenheid gratis van het zelf gebrouwen gerstenat te proeven toen Jos samen met collega-hobbybrouwer Jaap Korshuize, met een kar met daarop een fust bier het dorp rond ging. Door het succes besloten ze kleinschalig in de garage van Jos hun hobby te professionaliseren. In eerste instantie werd iedere zaterdag per keer ongeveer 175 liter bier gebrouwen. In 1997 is dit gegroeid naar 300 liter bier per zaterdag. De brouwsels werden toen verkocht bij een plaatselijke slijter en een horecagelegenheid.

In oktober 1996 gooide Jos van den Broeke de roerstok erbij neer omdat hij vond dat het brouwen hem te veel tijd kostte. Het brouwproces werd hiermee tijdelijk stopgezet. Jaap Korshuize ging echter alleen verder en vond begin 1997 onderdak in Mini-Camping Klein Rijnsburg in Oostkapelle waarna de roerstok weer ter hand werd genomen. Jaap Korshuize was toen al lange tijd lid van het Walchers Biergilde en besteedde begin 1997 zo'n 20 uur per week aan zijn droomwens: een eigen brouwerij.

De brouwerij is gelegen aan de weg tussen Serooskerke en Oostkapelle en bevindt zich in het achterste deel van een stenen gebouwtje. De ruimte is verdeeld in een brouwkamer en een vergistingskamer. In hetzelfde gebouw is ook een deel ingericht als recreatieruimte voor gasten van Mini-Camping Klein Rijnsburg. In 1997 werd er 4300 liter bier gebrouwen en voor het grootste gedeelte afgevuld in 30 cl flessen. De naam van de brouwerij refereert aan het feit dat ieder land of volk rijk is aan een aantal goede gewoontes. Eén ervan is het genieten van een goed glas bier, de brouwers beschouwden dit als een Rijke Gewoonte. Op verschillende etiketten staat een paraplu afgebeeld. De filosofie hier achter is dat bier van de Rijke Gewoonte goed smaakt en dat je met het bier een stuk gezelligheid in huis haalt, ook bij druilerig weer. Het idee achter de etiketten is afkomstig van de brouwer en zijn vrouw en wordt verder uitgewerkt door een vriend.

Met ingang van 1 augustus 1999 werd de brouwerij door de familie Korshuize tijdelijk overgedragen aan de heer van der Linden in verband met werkzaamheden in het buitenland. In januari 2003 werd de brouwerij voor onbepaalde tijd stilgelegd in verband met de verhuizing van Jaap en Janny Korshuize naar Curaçao.

Eigenaren

(1996-2003)
(1996-1996)

Brouwers

(1996-2003)
(1996-1996)

Bieren (10)

'n Vroege Vogel Eikelbier Hommel Bier n Heldere Ster n Zilte Slok Rijke Eeuw Rijke Gewoonte Dubbel Rijke Gewoonte Tripel Rijke Gewoonte Wit Bier t Klein-Rijnsburgs Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur