Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Hemel

Brouwerij, Museum

Opgericht: 1996

Hoofdtype

(1996-) Brouwerij
(1996-) Museum

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram LinkedIn Group Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Hegger (10042371)

- Webshop voor online verkoop (2017 - )
- Brouwt ook voor andere brouwerijen

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 024-3606167
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Franseplaats 1
6511 VS Nijmegen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: zaterdag/zondag van 13.00 - 17.00 uur
Rondleidingen: Groepen op afspraak
€ 11,00 (inclusief proeverij van 6 bieren)

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Op 14 mei 1996 werd Stadsbrouwerij De Hemel officieel geopend. De brouwerij is ontstaan op initiatief van brouwer Herm Hegger, voormalig brouwer van Brouwerij de Raaf uit het Gelderse Heumen.

Herm Hegger, met een opleiding Hotelschool achter de rug, heeft niet stil gezeten. Was hij eerst jaren hobbybrouwer, sinds 1983 had hij in Heumen zijn eigen Brouwerij Raaf. In 1995 werd dat hoofdstuk afgesloten, nadat Raaf in 1991 door Oranjeboom was overgenomen. In 1994 begon Herm Hegger met de verwezenlijking van zijn nieuwe project in het toen nog leegstaande Brouwershuis.

Er is veel gebeurd in het oude pand aan de Nijmeegse Steenstraat. Het Brouwershuis, waarvan de gevel dateert uit 1621, kent een onduidelijk verleden. Het is namelijk niet zeker of het ooit echt het gildehuis is geweest van de Nijmeegse brouwers. Daar het gilde formeel nooit is opgeheven, kan het gebeuren dat Stadsbrouwerij De Hemel er als enige overgebleven Nijmeegse brouwerij lid van is. Eén van de regels van het gilde bestond eruit dat wanneer een brouwer overleden was, de weduwe aanspraak kon maken op een jaarlijkse toelage. Mocht de huidige brouwer dus iets overkomen dan kon zijn vrouw hier ook gebruik van maken. Het betrof destijds een bedrag van 200 - 300 gulden. Dit bedrag is tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde. Het gilde was tot 1800 in het huidige gebouw gehuisvest. Daarna heeft het lange tijd dienst gedaan als pakhuis. Het pakhuis had waarschijnlijk deels een woonfunctie. Gedurende korte tijd deed het gebouw ook dienst als kerk. De buurt ging achteruit, hetgeen ook te herleiden was aan de namen van drie cafés: Hemel, Hel en Vagevuur. In 1950 kocht het Nijmeegse bestuur het gebouw aan. In de loop van de tijd werd er gemoderniseerd, maar met de restauratie die in 1969 werd afgerond werd er naar gestreefd het gebouw zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. Sindsdien was het pand in gebruik als woonhuis.

Rond 1525 telde Nijmegen nog 45 brouwerijen. In haar glorietijden zouden het er zelfs rond de 70 zijn geweest. Begin 20e eeuw sloot de laatste brouwer, J. Laane, zijn Brouwerij De Ster, gelegen aan de Berg en Dalseweg.

Naast een brouwerij is de Hemel tevens een 'levend' museum, waar bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen. Wat Herm Hegger echter onderscheid van andere ambachtelijke brouwers is het feit dat hij tevens bierazijn, likeur en mosterd vervaardigd. Direct onder het dak van de brouwerij is de likeurstokerij van de Nijmeegse distillateur Onstenk te bezichtigen en een groot deel van de verzameling antieke brouwspullen die door het gehele gebouw zijn te bezichtigen.

In 1996 werd er begonnen met het brouwen van één brouwsel van 10 hl maximaal twee keer per week. In 1997 werd twee keer per drie weken een hoeveelheid van 10 hl gebrouwen. In februari 1999 verhuisde de brouwerij van de Steenstraat 2 in Nijmegen naar de Franseplaats 3 in Nijmegen, alwaar het pand van het voormalig Stedelijk Museum De Commanderie van Sint-Jan werd betrokken. Deze nieuwe locatie werd op paaszaterdag 3 april 1999 officieel geopend.

In 1196 stichtten Alardus, graaf van Nijmegen, en zijn vrouw Uda een pelgrimshuis onder bescherming van Keizer Hendrik VI. In 1214 kreeg de militaire kloosterorde der Johannieters het beheer over het zogenaamde hospitium, een doorgangshuis waar pelgrims en zieken verzorgd werden. De leiding was in handen van een commandeur, vandaar de naam Commanderie van Sint-Jan. De laatste commandeur maakt in zijn testament melding van een partij hop op zolder hoewel van het gebouw geen brouwerijverleden bekend is. Wel kent het gebouw diverse andere bestemmingen. In 1576 maken Spaanse soldaten kwartier in de Commanderie. In 1582 wordt de kapel een slachthuis. De grote zaal wordt dan door de stad voor diverse doeleinden gebruikt. In 1655 neemt de Illustere School en Kwartierlijke Academie, de eerste universiteit van Nijmegen, intrek in de Commanderie. Halverwege de 17e eeuw tot 1944 zetelt de Waalse kerk in een deel van de Commanderie. Begin jaren 60 wordt de Commanderie verkocht aan de universiteit van Nijmegen. In afwachting van restauratie te behoeve van een studentensociëteit exploiteert men er een succesvol studentencafé. Eind jaren '60 zakt het traditionele studentenleven echter in. In 1971 koopt de gemeente de Commanderie om er na restauratie in 1974 het Nijmeegs museum in te vestigen.

Na vertrek van het Nijmeegs museum eind 1998 wil de gemeente het complex verkopen maar stelt als voorwaarde dat het een publieke functie moet behouden. Brouwer Herm Hegger toont belangstelling en wil er behalve De Hemel ambachtelijke bedrijfjes in onderbrengen die de toeristische uitstraling van het gebouw moeten ondersteunen. Met behulp van onder andere een subsidie van het Europees Stimuleringsfonds kan de koop gesloten worden en in iets meer dan een maand gaat De Hemel van de Steenstraat naar de Franseplaats. Intussen kondigt Herm Hegger aan zijn distilleerderij uit te breiden en onder de naam De Geest enigszins los te koppelen van de brouwerij. In de kelder van de brouwerij is tevens een museum gevestigd.

In 2012 werd er op jaarbasis 700 hl gebrouwen. In 2015 nam Thieu Hegger de leiding over de brouwerij over van zijn vader Herm Hegger. Herm blijft eigenaar van het pand.

Eigenaren

(1996-heden)
(1996-heden)

Brouwers

(1996-heden)
(1996-heden)
(2015-heden)
(2022-2024)

Bieren (20)

Regulier assortiment

Eeuwige Jeugd Moenen Nieuw Ligt Grand Cru Oerbok Serafijn

Overig

Botterik Cleijne Tripel Eikenbok Gloeiende Gabriël Godelief Hanenberg's Bier Helse Engel Luna Mariken Mol Nieuw Ligt Paasbier Rooie Tiep Top t Bataafje Tiep Top

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Overig

Avalon Bergzigt Hemel Kerstbier Hemel's Bock Inspirator Iris Mol 2000 Narcissus Lente Tripel Paasbier Paradiso Parapluvius Volle Maan

Literatuur



Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur