Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bourgondische Bierkelder

Bierverkoop

Opgericht: 2016

Externe Links: Facebook Instagram Webshop Website

KvK-registratie: Baspitality h.o. Bourgondische Bierkelder (59059540)

- Webshop voor online verkoop (2017 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Reigerstraat 24
4811 XB Breda
Foodhall Breda

Postadres

Gentastraat 90
4817 CV Breda

Bezoek niet mogelijk

Vestigingen

(2023-heden)

Geschiedenis

Het verhaal van de Bourgondische Bierkelder start eigenlijk al in 2015. Bas Schampers, de oprichter van de Bourgondische Bierkelder, is op dat moment actief als horecatrainer. Hij traint voornamelijk medewerkers van biercafés op bierkennis en -kunde. Verder is hij als freelancer actief in proeverijen en op bierfestivals.

“Steeds vaker kwam ik aanraking met gerijpte bieren die brouwerijen kleinschalig lieten proeven. Prachtige bieren die een geweldige smaakevolutie hebben doorgemaakt. ‘Daar moet ik iets mee’, was direct de gedachte, gevolgd door: ‘Hoe kan ik hier een beleving aan koppelen?’ Het idee van de Bourgondische Bierkelder was geboren.”

Licht en temperatuur zijn de grootste vijanden van bier. Bieren bewaar je dus donker en op een lage, maar vooral stabiele temperatuur. Slechts weinigen kunnen thuis zo’n plek creëren. Heb je wel zo’n plek, dan is het de kunst om van de bieren af te blijven tijdens het rijpingsproces. De zoektocht naar de ideale locatie, begon uiteraard bij de bron. Bier heeft een rijke historie met kloosters, omdat juist daar, van oudsher veel bieren werden gebrouwen. De trappisten zijn hier het meest typerende voorbeeld van.

In de zoektocht naar een geschikte locatie stuitte Bas op een idyllisch klooster, ergens in het bourgondische Noord-Brabant, waar de ideale omstandigheden zijn. In de donkere kelders is de temperatuur van nature constant, waardoor bieren onder ideale omstandigheden kunnen rijpen.

De locatie werd gevonden en na veel brainstormen en uitwerken van ideeën werd in het voorjaar van 2016 een crowdfunding campagne gestart om een startkapitaal op halen. Na slechts zes weken was het doelbedrag van € 20.000,00 al behaald; de uiteindelijke eindstand van de crowdfunding was € 27.335,00. Een enorm bedrag waarmee de Bourgondische Bierkelder kon starten. Het bleek een succesidee met een unieke aanpak in de wereld van speciaalbier.

Bij de Bourgondische Bierkelder draait het eigenlijk maar om 1 ding; beleef de rijping van bier. Iedereen die weleens een gerijpt bier gedronken heeft dacht na de eerste indruk waarschijnlijk, hoe smaakt dit bier vers, een jaartje jonger of juist ouder? Deze beleving wordt mogelijk voor iedere liefhebber van speciaalbier. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je niet alleen een fles van jouw favoriete bier van jouw favoriete leeftijd, maar een pakket van hetzelfde bier, op verschillende leeftijden. Hierdoor kan je de smaakevolutie van het bier ervaren en zelf bepalen op welke leeftijd je het bier het allerlekkerste vindt.

In april 2019 verhuist de Bourgondische Bierkelder naar een kelder in de Foodhall Breda waar ze de beschikking hebben over 43 m2 hebben voor de gerijpte bieren. Op 4 april 2019 start een nieuwe crowdfunding om dit te realiseren.

Eigenaren

(2016-heden)

Organisatie Bierevenementen

  1. Gerijpte Bierproeverij - Bourgondische Bierkelder Breda @Bourgondische Bierkelder, 2 oktober 2020
  2. Bourgondische Bierproeverij @Bourgondische Bierkelder, 22 oktober 2021
  3. Gerijpte Frontaal Bierproeverij @Bourgondische Bierkelder, 20 maart 2022
  4. Gerijpte Frontaal Bierproeverij @Bourgondische Bierkelder, 15 april 2022
  5. Bourgondische Bierproeverij 2023 @Bourgondische Bierkelder, 29 september 2023

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur