Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Pelgrim

Brouwerij

Aangesloten bij: Rotterdam Bierstad

Opgericht: 1996

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij De Pelgrim B.V. (24250744)

- Webshop voor online verkoop (2023 - )

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 010-4771189
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Aelbrechtskolk 12
3024 RE Rotterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur hanteert als oprichtingsjaar van een brouwerij op haar website consequent het jaar waarop er officieel op commerciële basis bier in de markt is gezet. Voor Stadsbrouwerij De Pelgrim is dit 1996. De brouwerij, officieel geopend op donderdag 9 mei 1996, is gelegen in het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven, direct naast de Pelgrimvaderskerk.

Delfshaven diende vroeger als haven voor Delft. In die tijd werd er o.a. Delfts bier verscheept. Ook geniet Delfshaven enorme bekendheid als plaats waar in 1620 de volgelingen van dominee John Robinson -voor het merendeel Engelsen die in Nederland een goed heenkomen hadden gezocht omdat zij daar vanwege hun geloof werden vervolgd- naar de nieuwe wereld vertrokken. Eerst gingen de Pelgrimsvaders naar het Engelse Southampton en vandaar de zware toch naar Amerika. Dat is inmiddels ruim 375 jaar geleden, maar nog jaarlijks wordt de aankomst op Cape Cod herdacht. Onder andere de Amerikaanse presidenten Theodore Roosevelt en George Bush stammen af van de Pelgrimsvaders. Jaarlijks nemen vele Amerikanen dan ook een kijkje in Delfshaven. Delfshaven werd in 1811 zelfstandig en kreeg in 1825 stadsrechten. In 1836 - in een periode dat het economisch erg slecht ging met het stadje - werd het bij Rotterdam gevoegd.

In dit historische deel van de stad zag horeca-ondernemer Harry van de Wiel een droom in vervulling gaan. Hij was in Rotterdamse bierkringen en daarbuiten geen onbekende. Zo was hij onder andere bekend van Rotterdams studentencafé Locus Publicus, het Doelencafé en het in de Kunsthal gesitueerde Café Domus Artis. Harry was nauw betrokken bij de oprichting van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) en raakte al snel betrokken bij de ontwikkelingen van het speciaalbier in Nederland.

Als brouwmeester werd de geboren Limburger Ard Janssen aangetrokken. Hij was eerder werkzaam bij Oranjeboom, Bavaria, Raaf en de Arcense Bierbrouwerij. Ook oud-brouwmeester van de voormalige Brouwerij de Raaf, Herm Hegger stak zijn handen uit de mouwen en ontwierp de nieuwe apparatuur voor de brouwerij. De brouwapparatuur werd eind maart 1996 geïnstalleerd, waarna half april het eerste brouwsel de brouwketel verliet. Voordat het pand betrokken kon worden moesten er aardig wat obstakels uit de weg worden geruimd. Daar de brouwerij gevestigd is in een historisch pand uit 1580 lagen diverse instanties, zoals bouw- en woningtoezicht, monumentenzorg en de brandweer, behoorlijk dwars.

Naast de brouwerij is er in het pand tevens een museum ondergebracht, alwaar de geschiedenis van Rotterdam is te aanschouwen. Dit museum is ingericht door Jacqueline Neuteboom. De brouwerij biedt de mogelijkheid tot het voltrekken van huwelijken in de brouwerij. De Gildezaal is geschikt voor het geven van recepties, buffetten en diners tot 150 gasten. In het proeflokaal kunnen diverse brouwersgerechten a la carte worden genuttigd. In 1998 werd een kortstondig samenwerkingsverband aangegaan met de voormalige Schiedamsche Bier Brouwerij van Henk Post. Een brouwerij die nooit echt van de grond is gekomen.

Per 1 januari 1999 nam Thomas Grosswald, die in de loop van datzelfde jaar weer zou worden ontslagen, de roerstok over van Ard Janssen, die onverwacht naar Saoedi Arabië vertrok om aldaar een melkfabriek op te zetten voor de koning. Ard en Thomas hebben elkaar ooit ontmoet tijdens een grote horeca-beurs in Neurenberg. Thomas komt uit een klein plaatsje in de buurt van het in het zuiden van Duitsland gelegen Bamberg. Hij voerde een aantal veranderingen door op het gebied van het brouwproces. Hij volgde zijn opleiding aan de bierbrouwschool in Urilubbeck, de grootste bierbrouwschool in Duitsland. Daarna werkte hij vijf jaar bij de Scherdel Privatbrauerei in Hof. Deze brouwerij had een capaciteit van 180.000 hl per jaar. Voordat hij naar Stadsbrouwerij De Pelgrim kwam werkte hij bij een mouterij en een laboratorium. De bostel (restproducten die na het brouwen overblijven) wordt opgehaald door een boer uit Montfort, die dit als veevoer aan zijn koeien geeft.

In 1998 bedroeg de jaarproductie 500 hl. In eerste instantie werd de gist betrokken van Brouwerij De Hemel uit Nijmegen. Later was de gist afkomstig van Van Nimwegen. In 1999 brouwde de brouwerij 70 hl bier per maand. Brouwers waren toen Sander Maassen, Bjorn van den Oudenhoven en Marc van der Veen. Laatstgenoemde was bedrijfsleider van De Pelgrim maar verliet de brouwerij met ingang van 1 mei 2000. In 2000 wist brouwmeester Sander Maassen zich omringd door gastvrouw Barbara, Dirk voor het horecagedeelte alsook een aantal stagiaires. De productie werd dat jaar opgevoerd van 500 hl naar 1500 hl. In 2001 verliet Dirk de brouwerij en werd Karl-Jan de Willigen de nieuwe bedrijfsleider. In 2002 verliet ook Sander Maassen de brouwerij en verkaste naar Bierbrouwerij Sint Christoffel in Roermond, alwaar hij Leo Brand opvolgde. Zijn functie werd overgenomen door Wouter Heuvelman. Vanaf 2003 nam Menno Olivier gedurende een jaar de roerstok ter hand. Menno Olivier is de initiatiefnemer achter Brouwerij De Salamander (Menno's Bieradvies). Menno was logistiek manager bij een transportbedrijf. Menno liet zich, wegens drukke werkzaamheden, weer opvolgen door Ard Zoetmeyer. Ard is in 2000 afgestudeerd aan de HAS en heeft gewerkt bij Interbrew in Breda. Begin 2006 gaf Ard Zoetmeyer de roerstok over aan Hans Bijleveld, voorheen werkzaam bij InBev. In de loop van 2006 werd de roerstok echter weer overgedragen aan Mark Raschap. Mark is Amerikaan, die in zijn vaderland een brouwerij wil opzetten en in Nederland ervaring op komt doen. Na brouwmeester Mark Raschap hebben er nog verschillende brouwers gebrouwen bij De Pelgrim toen Wesley Aarse in april 2009 de roerstok ter hand nam. Hij voerde enkele vernieuwingen en verbeteringen door in de recepten van de bieren. Wesley studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de HAS in Den Bosch. Het brouwersvak leerde Wesley onder andere bij de Scheldebrouwerij, Heineken, Maasland Brouwerij en bij Brouwerij De Bekeerde Suster.

In 2009 bedroeg de jaarproductie 150 hl. In 2011 bedroeg de jaarproductie 300 hl. Het is de bedoeling om door te groeien naar een jaarproductie van 500 hl.

Op donderdag 30 december 2011 kwam Harry van de Wiel op 62-jarige leeftijd te overlijden. Zijn vrouw, Ineke Schipper neemt de dagelijkse leiding over. In de loop van 2012 staakte Wesley Aarse zijn werkzaamheden als brouwmeester. De roerstok werd overgenomen door Eric van der Lugt.

In 2015 werd er 400 hl bier geproduceerd.

In 2017 neemt Chris van de Wiel, de zoon van oprichter Harry van de Wiel, de roerstok over van Eric van der Lugt.

Eigenaren

(2011-heden)
(1996-2011)

Brouwers

(2017-heden)
(2009-2012)
(2012-2017)

Bieren (21)

Regulier assortiment

Saison

Overig

Lammetjesbier Pelgrim 1580 Pelgrim Best Bitter Pelgrim Blond Pelgrim Bockbier Pelgrim Chocolade Stout Pelgrim Dubbel Pelgrim Dubbelbock Pelgrim Dubbellam Pelgrim Kersenbier Pelgrim Lentebock Pelgrim Mayflower Tripel Pelgrim Rauchbier Pelgrim Rotterdams Stoombier Pelgrim Winterbier Pelgrim Witbier Pelgrim Zomerbier Provenier Rotterdams Bokbier Thanksgiving Ale

Niet meer gebrouwen bieren (22)

Overig

Antoine Bjorn's Eigenwijze De Delfts' Goud Delfshavensch Tripel Dordtse Druut Dunkles Weizenbier Floris de Vijfde Haringkop Jubileumbier Bravoer (Pelgrim Zomerbier) Oktoberfeestbier Pelgrim Bock Pelgrim Lammetjes Pelgrim Speciaal Pelgrim Zomerbier Printemps Pui Bier Rotterdams Blond Schiedamse Dubbelbock Snor Winterbier Sterker Door Samenwerking Theegendraads Very Special Old Pilgrim (V.S.O.P.)

Organisatie Bierevenementen

  1. Aftrap Week van het Rotterdamse Bier / Stadsbrouwerij De Pelgrim 28 Jaar @Stadsbrouwerij De Pelgrim, 9 mei 2023
  2. Rotterdams Bokbier Festival 2024

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur