Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stichting Houtens Brouw Collectief

Stichting

Opgericht: 2011
Gestopt: 2022

Externe Links: Website

KvK-registratie: Stichting Houtens Brouw Collectief (54022207)

Provincie: Utrecht

Postadres

Houten

Hopveld

BijenAkker

Geschiedenis

Brouwerij Hommeles was aanvankelijk één van de activiteiten van de stichting. Op 4 juli 2016 werd Hommeles Bier BV opgericht, waarmee de brouwactiviteiten werden afgesplitst van de stichting. De stichting en Hommeles Bier BV waren aanvankelijk beiden een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. Omdat het eerste commerciële brouwsel werd gebrouwen op 29 februari 2012 hanteert de brouwerij 2012 als oprichtingsjaar, ofschoon de stichting op 23 november 2011 werd ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel.

Het doel van de stichting is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van aan bier gerelateerde activiteiten in de breedste zin van het woord, zoals het Utrechtse Bierbrouwers Festival (de laatste editie vond plaats in 2018), brouwdemonstraties, het ontplooien van promotionele, informatieve en educatieve activiteiten, et cetera. De stichting richt zich daarbij specifiek op brouwerijen uit de provincie Utrecht.

De stichting vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort. De drie amateurbrouwers besloten gezamenlijk te gaan brouwen.

Op 9 september 2011 werd de Stichting Houtens Brouw Collectief genomineerd voor de Gouden PINT en op woensdag 2 november 2011 won de Stichting Houtens Brouw Collectief de PINT Stimuleringsprijs voor het organiseren van het eerste Utrechtse Bierbrouwers Festival op 14 mei 2011. Motivatie: "Dit festival in mei 2011 bracht een compleet overzicht van de Utrechtse brouwwereld op een unieke locatie. Het festival was uiterst succesvol met een groot aantal bezoekers, ook al omdat het in combinatie met de Molendag gehouden werd. Het succes leidde ertoe dat een 2e editie gepland wordt."

Hopveld

De stichting heeft sinds 2014 een hopveld op De BijenAkker in Odijk. In een oude pruimenboomgaard ontwikkelden Henk en Maaike in 2006 deze tuin. De BijenAkker is vernoemd naar de bijen en het imkeren, een ambacht, waar Henk al meer dan 40 jaar veel tijd en aandacht aan besteedt en huize De Akker, het ouderlijk huis van Maaike in Arnhem, dat begin jaren '50 nog grensde aan een roggeakker vol klaprozen en korenbloemen. Op de BijenAkker wordt gewerkt aan een akker vol bloemen, (vergeten) groenten, kruiden en fruit. Ze zorgen voor een natuurrijke plek, waar het goed toeven is voor vogels, vlinders, bodemdiertjes en tal van insecten. De bijen verzamelen op de tuin en in de directe omgeving nectar en stuifmeel.

Op het hopveld staan 91 hopplanten van verschillende soorten hop:

 • 16x Groene Belle
 • 8x Magnum
 • 7x Saphir
 • 31x Cascade
 • 18x Centennial
 • 3x Magnum (staken)
 • 4x Challenger (hopkuil)
 • 4x wilde hop (hopkuil)

Daarnaast staat er een Hop Tree (Ptelea trifoliata) op het terrein.

Jaarlijks wordt er een vershopbier gebrouwen:

 1. 2014: Rat Ale Green Hops, gebrouwen bij Brouwerij De Leckere in samenwerking met Brouwerij Hommeles en Brouwerij Eembier.
 2. 2015: Rat Ale Green Hops, gebrouwen bij Brouwerij De Leckere in samenwerking met Brouwerij Hommeles en Brouwerij Eembier.
 3. 2016: Rat Ale Green Hops, gebrouwen bij Brouwerij De Leckere in samenwerking met Brouwerij Hommeles, Brouwerij Eembier en Brouwerij De Leckere.
 4. 2017: Rat Ale Green Hops, gebrouwen bij De Loonbrouwerij in samenwerking met Brouwerij Hommeles, Brouwerij Eembier en De Loonbrouwerij.
 5. 2018: Untaped #03 At The Hop, gebrouwen bij De Loonbrouwerij in samenwerking met Brouwerij Hommeles.
 6. 2019: 030 Freshhh Hops, gebrouwen bij Huttenkloas, in samenwerking met Brouwerij Hommeles en House of Pint.
 7. 2020: Hop Tales, gebrouwen bij Brouwerij Eleven, in samenwerking met Brouwerij Hommeles en Brouwerij Eleven.

Eigenaren

(2011-2022)
(2011-2022)
(2011-2022)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur