Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Burg Bier Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1995

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: V.o.f. Van Wilgenburg (08018257)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0341-564934
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Putterweg 45
3851 GB Ermelo

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca

Speciaalbier Café de Hazeburg

Geschiedenis

Op 11 maart 1995 werd de Burg Bier Brouwerij geopend. Sinds 16 mei 1995 brouwen de broers Jan en Aart van Wilgenburg bier voor de verkoop. Voor die tijd brouwden zij in de hobbysfeer al tien jaar bier. Jan zat in het silo-onderhoud en kwam voor zijn werk regelmatig in België, alwaar hij geconfronteerd werd met bierspeciaalzaken. Gedurende het eerste jaar van het bestaan werden de gebroeders van Wilgenburg, gedurende het brouwproces, terzijde gestaan door Sjaak Grooteboer, die zich na die tijd terugtrok. De (mobiele) brouwerij, met een capaciteit van zestig liter per brouwsel, bevindt zich in hun bierwinkel, een voormalige garage naast het bijbehorende café Hazeburg, en beslaat vier bij vier meter. De installatie werd zelf ontworpen en gemaakt van koperen boilers. De bieren waren aanvankelijk alleen verkrijgbaar in de bierwinkel en het café. In het beginstadium had de brouwerij te kampen met (vermeende) infecties. Het brouwproces, dat oorspronkelijk in een open ketel plaats vond, werd daarom herzien. In samenwerking met een leraar scheikunde is Aart aan de slag gegaan om het een en ander te verbeteren. Zo was het water iets aan de zachte kant en werd ook het vergistingsproces onder de loep genomen.

In 1997 kregen ze toestemming van de gemeente Ermelo om de brouwerij te vergroten. Op 21 november 2007 werd het eerste brouwsel gebrouwen met de nieuwe installatie. De formele opening van de nieuwe brouwerij vond plaats op 15 mei 2009. De brouwinstallatie heeft een capaciteit van 600 liter per brouwsel.

Op 24 oktober 2009 werd Burg Bier Brouwerij bij de Lekkerste Bockbier van Nederland verkiezing bekroond met twee prijzen. In de categorie zwaar bokbier (boven de 7%) werd de eerste plaats in de wacht gesleept met Burg Winterbok. In de categorie standaard bokbier werd de derde prijs in de wacht gesleept met Burg Herfstbok.

De bieren zijn verkrijgbaar bij de brouwerij zelf (in de bierwinkel) alsook bij een aantal streekproducten-winkels op de Veluwe en uiteraard van de tap bij het eigen café.

Naast de brouwerij, de bierwinkel en het café was er nog een vierde tak: de verkoop van materialen voor de hobbybrouwer/wijnmaker. Die verkoop is echter gestopt in 2020.

Burg Bieren Bierfeest

Elk jaar in het 1e weekend van augustus is er groot feest bij Burg Bieren in Ermelo. Dit bierfestival wordt al georganiseerd sinds 1995.

Eigenaren

(1995-heden)
(2003-heden)

Brouwers

(1995-heden)
(1995-heden)
(2019-heden)

Bieren (10)

Regulier assortiment

Ermelo's Molenbier Gulle Herfst Bok Spring Bok Veluws Blond Veluws Bruun Veluws Sneetje Veluws Tripel B Winter Bok Witte Pauw

Niet meer gebrouwen bieren (6)

Regulier assortiment

Dubbel Veluws Kersenbier Winter Bier

Overig

Amburg Augustus Burg Lustrumbier

Organisatie Bierevenementen

  1. Burg Bieren Bierfeest 2019
  2. Burg Bieren Bierfeest 2020
  3. Burg Bieren Bierfeest 2021
  4. Burg Bieren Bierfeest 2022
  5. Burg Bieren Bierfeest 2023
  6. Burg Bieren Bierfeest 2024

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur