Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Huisbrouwerij Mieghelm

Brouwerij

Opgericht: 1994

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Dorpsbrouwerij Mieghelm V.O.F. (65928504)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 06-57569296
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Venkant 17-19
5271 SP Sint-Michielsgestel

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja
Bierverkoop: Ja

Geschiedenis

Brouwmeester Thijs van den Helm is telg uit een bakkersgeslacht maar hij werd smid. Jarenlang trok hij met zijn smidsvuur, aambeeld en blaasbalg langs ambachtenmarkten in heel Nederland. In verloop van tijd ontstond zo een enorme collectie oude gereedschappen en dergelijke nostalgische spullen die te maken hadden met zijn vak. Op enig moment is hij begonnen om al deze spullen uit te stallen in de boerderij (rond 1987) waar ook zijn smederij gevestigd was. Bij een boerderij hoort een bakhuisje, vond Thijs. Dat werd gebouwd met hierin een ouderwetse bakoven die met hout gestookt wordt. Iets later volgde een complete blikslagerij. De gehele verzameling groeide uit tot een ambachtencentrum waar vele mensen uit Nederland een kijkje kwamen nemen.

In de jaren 90 vroeg Thijs zich af of hij ook “koper kon kloppen”. Hij ging aan de slag en creëerde zelf van koperen platen twee brouwketels, geïnspireerd door de koperen ketels van brouwerij De Ridder in Maastricht. Toen deze klaar waren vroeg hij zich af of hij hiermee ook bier kon brouwen. Met hulp van dorpsgenoten Jef van Veldhoven en Walter Leijten heeft hij een brouwhuis gemaakt en Jef ging aan de slag als brouwer. Dit werd het vierde ambacht van het ambachtencentrum. In 1994 was het eerste brouwsel klaar, Thijs werd in dat jaar 50 en zijn eerste bier noemde hij Abrahambier. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds dit recept gebruikt voor het brouwen van Abrahambier. Zijn brouwerij kreeg de naam Mieghelm. Dit is een samenvoeging van Sint-Michielsgestel (de woonplaats van Thijs) en zijn achternaam.

In 1999 werd er iedere twee tot drie weken 500 liter bier gebrouwen.

Eind 1999 namen negen bedrijven en families in de omgeving van de brouwerij een advocaat in de arm om te protesteren tegen de horecaoverlast van de brouwerij. Boze tongen beweren dat er geen vergunning zou zijn afgegeven voor het drijven van een brouwerij, een bakkerij en een ontvangstruimte.

In 2003 sloot het museum de deuren. Hoewel gesloten, bleef Thijs brouwen en kleinzoon Han (1987) raakte geïnteresseerd. Han leerde als 14-jarige jongen het brouwen van zijn opa. Nadat Thijs stierf op 16 september 2016 pakte Han het ambacht als hobby weer op en leerde zijn vader de fijne kneepjes van het vak. Han en John brouwen sindsdien met regelmaat bier. Samen hebben zij al enkele mooie nieuwe bieren aan de collectie toegevoegd. Af en toe met het nodige “gehannes”, maar vooral met veel plezier. Het bier gaat naar de plaatselijke slijter en wordt (sinds 2018 heeft het museum de deuren opnieuw geopend) gedronken door de gasten die het ambachtencentrum bezoeken.

En dat maakt dat wat ooit als een hobby van Thijs begon nu door drie generaties met passie wordt voortgezet. Ook Karin van Breugel, de vrouw van John, helpt mee in het ambachtencentrum.

De bieren die door Thijs werden gebrouwen, zijn: Abrahambier, Brabants Buikske, Mieghelm’s Tripel, Knillis en Gestels Withelm. Deze zijn allemaal nog in het assortiment en worden nog steeds gebrouwen volgens de recepten van Thijs. De Hannes is toegevoegd. In 2021 wordt een nieuw bier ontwikkeld van 9.5%. Er zijn zes verschillende bieren gebrouwen, nummer 1 is de basis, aan de nummers 2 tot en met 6 zijn andere ingrediënten toegevoegd. Het bier dat de meeste stemmen krijgt, blijft in het assortiment en de nieuwe naam wordt gekozen uit de inzendingen van de proevers.

Eigenaren

(2015-heden)
(1994-2015)

Brouwers

(2017-heden)
(2017-heden)
(1994-2015)
(1994-2000)

Bieren (7)

Regulier assortiment

Abraham Bier / Sara Bier Brabants Buikske Hannes Bier Knillis Eigus Bier Knoest Bier Knoestbier Mieghelms Tripel

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Regulier assortiment

Bokkendonks Bokbier Dubbele Kuit Helms' Bruine Meibok

Organisatie Bierevenementen

  1. Knoestavond @Huisbrouwerij Mieghelm, 23 oktober 2021
  2. Knoestavond @Huisbrouwerij Mieghelm, 29 oktober 2022

In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur