Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Café In De Blaauwe Hand

Horeca

Café

Opgericht: 1542

Externe Links: Facebook Website

KvK-registratie: In de Blaauwe Hand (10144232)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 024-3232066
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Achter de Hoofdwacht 3
6511 VW Nijmegen

Geschiedenis

In de Blaauwe Hand is het oudste café van Nijmegen en is gevestigd in een van de oudste panden van de stad. Oorspronkelijk vormde dit pand met de huizen er naast één gebouw, de Lakenhal. Deze Lakenhal werd omstreeks 1320 gebouwd. De blauwgrijze pilaren die je her en der in de gevels en in de panden ziet, stammen uit die tijd.

Omstreeks 1540 was het gedaan met de lakenhandel en werd het gebouw opgedeeld in aparte woon- en werkruimte. Op kleine schaal werd er nog wel geweven en geverfd. De ruimte waarin nu Café In de Blaauwe Hand is gevestigd ontstond in 1542 en deed sindsdien dienst als dranklokaal dat vermoedelijk veel werd bezocht door de lakenververs. Het werd in de volksmond daarom al snel “blauwe hand” genoemd, naar de blauwe handen van de lakenververs. Overigens werden in het keldergewelf van de Lakenhal al rond 1400 bier- en wijnvaten opgeslagen voor feesten in de Lakenhal. Zo was op 9 februari 1546 Keizer Karel de Vijfde aanwezig op een groot feest in dit pand.

In 1797, tijdens de Franse bezetting, moesten huizen een nummer of een gedeponeerde naam voeren en toen is de gevelsteen met “De Blaauwe Hand” bevestigd in de voorgevel.

Omstreeks 1870 is het café grondig verbouwd. Vooral de voor- en achtergevel werden aangepakt en de houten puien stammen uit die tijd. In 2000 is het oudste café van de stad zeer grondig gerestaureerd.

Heeft café heeft een mooi aanbod speciaalbier, en heeft zelfs een eigen huisbier.

Bieren (1)

Rijf

Organisatie Bierevenementen

  1. Nevel x In De Blaauwe Hand presenteert Braugarten 2020
  2. Nevel x In De Blaauwe Hand presenteert Braugarten 2021

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur