Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Jantjes Bieren

Brouwerijhuurder

Opgericht: 1993
Gestopt: 2019

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd

Provincie: Noord-Brabant

Postadres

Uden (gemeente Maashorst)

Geschiedenis

Opgezet door Jan Martens, in het dagelijks leven conciërge op twee basisscholen in Uden. De eerste brouwactiviteiten vonden plaats in de keuken van het woonhuis van Jan Martens in de Saxofoonstraat 8 in Uden. In samenwerking met Angelo Tielen werd er aanvankelijk 10 liter bier gebrouwen, de hoeveelheid werd echter snel uitgebreid naar ongeveer 50 liter. Hierna werd er gebrouwen bij Brouwerij De Zon in Schaijk. Het vergisten, lageren en afvullen gebeurde echter in Uden. In 1994 gingen Angelo Tielen en Jan Martens weer hun eigen weg. Jan Martens vond een nieuwe partner in de persoon van Jan Koenders.

In 1994 heeft de brouwerij van het gemeentebestuur de beschikking gekregen over een pand, een oud woonhuis, in de Burgemeester Buskensstraat in Uden. Er werd echter nog naar een beter geschikte locatie gezocht. Eind 1996 werd deze locatie gevonden in Volkel aan de Antoniusstraat 20. De verhuizing vergde een investering van ongeveer f 20.000. Eind 1996, toen het geld bijna bij elkaar was, trok Jan Koenders zich terug uit de brouwerij en eiste zijn deel op. Aart Martens, de broer van de brouwmeester nam zijn taken over. Er werd meerdere malen ingebroken in de brouwerij en na de zoveelste inbraak was Jan het zat. Inbrekers namen 3 lagertanks van 250 liter mee. Hiernaast werd er bier en diverse kleine spullen ontvreemd.

Jan Martens en zijn broer besloten op naam gestelde genummerde certificaten uit te geven van f 100,00, f 250,00, f 500,00 en f 1.000,00. Het geld dat op deze manier bijeen wordt gekregen blijft vier jaar in de brouwerij. Daarna kan de sponsor zijn geld terug vorderen. Het nieuwe pand is een bestaande loods, waarvan 4 x 14 meter bestemd is voor de brouwerij. De jaarcapaciteit bedroeg in 1997 50 hl. Op 15 juni 1998 opende de brouwerij haar deuren na 16 maanden, met name door financiële perikelen, uit de running te zijn geweest. De opening werd verricht door Jan van Dommelen, radiopresentator van een lokale omroep in Noord-Brabant. Er was een ruimte gevonden in het naburige dorp Volkel: een bestaande loods waarvan zo'n 60 m2 voor de brouwerij bestemd was. Er moest grondig worden verbouwd om de ruimte geschikt te maken voor een brouwerij. De brouwerij bestaat uit een lagerruimte, een gistkamer, een brouwgedeelte en een keuken die ook dienst doet als een laboratorium, een opslagruimte en een proeflokaal. In de lagerruimte staan vijf lagertanks en in de gistkamer staat een gistbak van 7 hl die wordt uitgebreid naar 20 hl. De gerst wordt afgenomen van Brouwerij Bavaria uit Lieshout en de hop van Farma Import uit België. De flessen werden gespoeld in een flessenspoelbedrijf in Wanroy. In 1999 bedroeg de jaarproductie 56 hl. Per 1 januari 2001 trok Aart Martens zich terug uit de brouwerij.

In 2000 werd er nog 56 hl bier gebrouwen, terwijl er in 2001 40 hl bier werd gebrouwen. De brouwerij sloot, in verband met de gezondheid van Jan en zijn vrouw, op 31 december 2001 (tijdelijk) haar deuren. Artsen attendeerden Jan erop dat absolute rust noodzakelijk was. De brouwinstallatie werd verkocht aan Nico Derks en Joscha Schoots om er op het eiland Texel Bierbrouwerij De Branding te beginnen. De klandizie van de brouwerij werd overgenomen door de Maasland Brouwerij. Alhier brouwde Jan Martens nog wel enige brouwsels met behulp van de brouwinstallatie van Walhalla.

In de loop van 2003 nam Jan Martens de roerstok weer ter hand. Hij maakte hierbij gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij. In 2005 werkte Jan Martens samen met Frans Schamp van de Maasland Brouwerij aan het opzetten van een mobiele brouwerij. Het wordt een verplaatsbare brouwinstallatie met een maisketel, een filterbak, een opvangbak voor het wort, een pomp en een kookketel van 100 liter. Het is de bedoeling de brouwinstallatie te kunnen koppelen aan een tapinstallatie. De mobiele brouwerij moet eind november 2005 een feit zijn. Zie ook: http://jantjesbieren.schenkt.nl/.

Op 25 maart 2006 werd het 12.5-jarig jubileum gevierd bij de Maaslandbrouwerij in Oss. De brouwerij bestond in december 2005 12.5 jaar. Toen de Maasland Brouwerij haar poorten sloot week Jantjes' Bierbrouwerij uit naar Brouwerij Sint Servattumus. In de loop van 2011 werd bekend dat het plan om samen met een collega-brouwer in het dorpje Haps strandde. De gemeente Cuijk kwam niet over de brug met de benodigde vergunningen. Per 1 juli 2011 ging Jan Martens na een 35-jarig dienstverband met pensioen als conciërge bij een school in Uden.

In 2019 stoppen de commerciële brouwactiviteiten.

In de loop van 2020 kregen een aantal bieren van Jantjes Bieren een tweede leven, daar zij vanaf dat moment gebrouwen worden door de Muifelbrouwerij.

Eigenaren

(1993-2019)

Brouwers

(1993-2019)

Niet meer gebrouwen bieren (51)

Overig

Abraham Bier Antonius Abt Bier Bedafse Vreugde Blote Konten Bier Brabantse Vreugde Dikke Wulles Dubbel Dikke Wulles Speciaal Forzato's Witbier Halloweenbier Halloweenblond Hemelrijk Wit Hemelrijk Wit - Lemon Hemelrijk Wit - Tropical Jantjes' Blondbier Jantjes' Dubbel Jantjes' Feestbier Jantjes' Kerstbier Jantjes' Meibok Jantjes' Paasbier Jantjes' Speciaalbier Jantjes' Voorjaarsbier Jantjes' Winterbier Jantjes' Witbier Jantjes' Zomerbier Kandij Tripel Keienschijtersbier Kerst Bier Kruisberenbier Kruisherenbier Lentebier Monstertje Oranje Comité Uden Paas Bier Pap Klokkenbier Pepernotenbier Sara Bier Sinterklaasbier Sus Bier t Venijntje Tiltenberg Wit Bier Udens Bockbier Udens Bokbier Udens Kersenbier Udens Voorjaarsbok Udens Zomerbock Uje's Dubbel Vader's Bier Vader's Bier Blondbier Voorjaarsbier Winterbier Zwarte Pieten Bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur