Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Rauw Brouwers

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2018
Gestopt: 2023

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn TikTok Untappd Website

KvK-registratie: Rauw Brouwers (73179361)

Provincie: Noord-Holland

Postadres

Amsterdam

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

We schrijven dinsdagavond 8 augustus 2017: drie vrienden, een bierbrouwpakket en een pan op het vuur. De eerste 4 liter Olibier werd gebrouwen. Dat er die avond 6 liter werd gedronken laten ze maar even buiten beschouwing. Belangrijker is namelijk dat er die avond een nieuwe hobby werd geboren: bierbrouwen met de mannen. Kort daarna kwam een vierde man voor versterking zorgen. Het team was compleet en elke eerste zaterdag van de maand werd er gebrouwen. 4 liter werd 27 liter en de keuken werd omgedoopt tot brouwerij. Er werden meerdere bieren gebrouwen. Vaak verrassend lekker en soms ook niet te hachelen. Uiteindelijk werd besloten om vooral te richten op één bier, er werd geleerd van en met andere brouwers, vrienden gaven feedback. Dit had tot gevolg dat de Weizen beter en beter werd.

"Rauw Brouwers; letterlijk en figuurlijk ongefilterd. Rauw Brouwers staat voor no nonsense en recht voor zijn raap. Dat zie je terug in de bieren. Geen vlierbloesem, quinoazaad of gember met kamille extract. Gewoon normaal doen is het devies. Op vrijdag met de mannen de kroeg in en dan het eten en de tijd vergeten. Af en toe eens uit de bocht vliegen en de dag erna op de blaren zitten. Ongepolijst bier en op het randje qua naamgeving, maar altijd met een knipoog. Zo staat Rauw Brouwers in het leven. Zo zijn de bieren!"

Op 23 november 2018 schrijven ze zich in bij de KvK.

In 2019 werd er in nieuwe brouwapparatuur geïnvesteerd, zodat er 50 liter per keer kon worden gebrouwen. Daarnaast werd er een garage gehuurd en werd de brouwerij verhuisd, de vrouw des huizes was behoorlijk klaar met dat brouwen in haar keuken. De nieuwe brouwerij was de springplank naar de volgende stap. Want na een proeverij voor vrienden stond het vast; in 2019 moest het eerste commerciële bier worden gebrouwen. Zo geschiedde, want eind december 2019 werd 500 liter Weissguy op de markt gebracht. De eerste batch die te groot was om zelf te kunnen drinken.

Op 26 juli 2023 werd het onderstaande bericht geplaatst op de Facebook-pagina van de brouwerij en per 30 september 2023 worden de activiteiten definitief beëindigd.:

Lieve Rauw Brouwers Fans,

Jullie hebben al een tijdje geen nieuws meer mogen ontvangen rondom de stappen die we aan het zetten waren voor de crowdfunding. Dat had helaas ook een reden. We hebben namelijk besloten te stoppen als brouwerij.
Het voelt als een mix tussen teleurstelling en realisme dat we gaan stoppen. De markt waarin we opereren is de afgelopen jaren sterk verzadigd geraakt, wat heeft geleid tot krappe marges en een verhoogd risico bij de plannen die we hadden. We wisten dat het huidige scenario als huurbrouwer en het laten brouwen bij andere brouwerijen niet winstgevend genoeg zou worden en dat de mogelijke scenario’s altijd al waren: óf stoppen, óf investering ophalen en eigen ketels met eigen proeflokaal. We hebben met veel enthousiasme alles uitgezocht van ketels tot vergunningen. Een businessplan, investeringsplan, liquiditeitsplan en marketingplannen gemaakt, banen opgezegd en een crowdfunding stond al in de kinderschoenen. Na zorgvuldige en uitgebreide afweging hebben we echter besloten dat ook dat dit scenario onvoldoende oplevert en het niet langer haalbaar is om onze activiteiten voort te zetten.

Rauw Brouwers is voor ons een prachtige reis geweest. We kijken met veel trots terug op de mooie jaren. We begonnen als thuisbrouwer, maar zijn gaandeweg toch behoorlijk groot geworden en hebben meerdere prijzen gewonnen. Ook persoonlijk was het een enorme leerschool: pionieren met dingen die we nog nooit hadden gedaan in het runnen van een bedrijf en neerzetten van een merk en dat alles gepaard met onze bekende dosis humor en lol op o.a. festivals. Ondanks alles kunnen we helaas niet ontkomen aan de zakelijke realiteit.

We sluiten onze brouwerij, maar blijven altijd gepassioneerde bierliefhebbers. We hopen jullie te zien op ons afscheidsfeest; ons bierfestival op 9 september om samen het glas te heffen.

Rouw, uhh ik bedoel...

Rauw Brouwers
Hein, Jeroen en Timo

Eigenaren

(2018-2023)
(2018-2023)
(2018-2022)
(2018-2021)

Brouwers

(2018-2023)
(2018-2023)
(2018-2021)
(2018-2020)

Bieren (9)

Flikker Hop Genomûh I.P.A. Lot Kadoeler Lul.Lul NEIPAard Pinterklaas Weissguy Willy's Weizen

Organisatie Bierevenementen

2023 - Bierfestival Rauw Fest 2023

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur