StiBON
Opleidingsaanbieder
Opgericht: 2009KvK-registratie: StiBON bieropleidingen B.V. (58720138)
Contactgegevens
Provincie: Zuid-Holland
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Postadres
Smidswater 272514 BW 's-Gravenhage
Bezoek niet mogelijk
Geschiedenis
StiBON is een onafhankelijke opleiding voor iedereen die meer wil weten over bier. Waar wordt bier van gemaakt? Hoe wordt het gebrouwen? Welke biertypes zijn er? Wat betekent boven- en ondergisting? Hoe kan ik bier en spijs combineren? Dit zijn vragen die beantwoord worden tijdens de StiBON opleiding.
StiBON startte in 2009 met de opleiding Bierambassadeur (niveau 1). Later werden de niveaus 2 (Meester Bierambassadeur) en niveau 3 (International Diplom Biersommelier) aan toegevoegd. Er zijn opleidingsplaatsen door heel Nederland.
Er zijn ruim 300 biersommeliers, zoals de afgestudeerden van niveau 3 zich mogen noemen (situatie februari 2022). Kim Sonneveld was de 100e biersommelier die het diploma kreeg in maart 2017. Op 15 maart 2019 werd het 200e diploma uitgereikt aan Nathan Hak. Op 24 januari 2020 werd het 250e diploma uitgereikt aan Els Schmaal. Op 24 september 2021 werd het 300e diploma uitgereikt aan Luisa Schroën.
De StiBON opleiding is er voor iedereen die meer wil weten over bier. Van horecaondernemers en hun personeel tot slijters en particulieren die hobbymatig in bier geïnteresseerd zijn. StiBON is opgezet zonder steun van de grote brouwerijen. En dus onafhankelijk. De opleidingen worden verzorgd door StiBON Bieropleidingen BV naar de eisen van Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON).
Na een onafhankelijke audit heeft StiBON in januari 2023 het NRTO-keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) gekregen. “Het is een bevestiging dat StiBON aan hoge eisen voldoet wat betreft transparantie over opleidingen, dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van de medewerkers”, volgens Henri Reuchlin, coördinator van StiBON.
StiBON Bieren
Tijdens de opleiding voor niveau 2 stelt iedere groep een brouwrecept samen, en gaat dat ook daadwerkelijk brouwen. Hieronder een overzicht van de bieren die tot nu toe gebrouwen zijn:
Bier | Biertype | Groep | Brouwdatum | Brouwerij |
StiBON Kuit 2013 | Kuitbier | najaar 2012 | 14 januari 2013 | De Prael |
StiBON 't Bos in | White IPA | voorjaar 2017 Eindhoven | 2017 | Klein Duimpje |
??? | najaar 2017 Amsterdam |
??? | ??? | |
Session Dunkelweizen | najaar 2017 Utrecht |
20 februari 2018 |
??? | |
StiBON Sneipar NEIPA |
NEIPA | Najaar 2017 Eindhoven |
12 december 2018 | Klein Duimpje |
Dortmunder Export | Voorjaar 2018 Amsterdam |
??? | Klein Duimpje | |
Dortmunder Export | Voorjaar 2018 Eindhoven |
??? | Klein Duimpje | |
??? | Najaar 2018 Amsterdam |
28 januari 2018 | Klein Duimpje | |
??? | Najaar 2018 Eindhoven |
11 maart 2018 | Klein Duimpje |
Brouwersopleiding
Lentiz Onderwijsgroep organiseert samen met StiBON Bieropleidingen vanaf september 2017 een brouwersopleiding op MBO4 niveau. Deze opleiding is ontwikkeld met medewerking van CRAFT en Nederlandse Brouwers.
Bieren (9)
StiBON 't Bos in StiBON Dortwunder StiBON Kuit 2013 StiBON Lef Gozert StiBON RePorter StiBON Saison StiBON Secale StiBON Sneipar StiBON SpecialeOrganisatie Bierevenementen
2019 - StiBON Lustrum Symposium 20192022 - StiBON Symposium 2022
Opleidingen
StiBON - Bierambassadeur 2 StiBON - Internationaal Biersommelier StiBON - Bierambassadeur 1 StiBON - BrouwopleidingIn het nieuws
-
Bieropleiding in Nederland: StiBON
Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, 21 oktober 2017, Frans Ruiter -
Driehonderdste StiBON-biersommelier
Entree Magazine, 27 september 2021 -
Stibon Leidt Horecamedewerkers Op In Alle Windstreken
Entree Magazine, 7 februari 2022
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: