Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Cornelis

Brouwerij

Opgericht: 2017
Gestopt: 2022

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij Cornelis (71080104)

- Brouwt ook bij andere brouwerijen
- Webshop voor online verkoop (2018 - )

Provincie: Flevoland

Vestigingsadres

Meerkoetenweg 9 8218 NA Lelystad

Geschiedenis

Oprichter is Sjors Westdorp die na 25 jaar hobbybrouwen en dromen over een eigen brouwerij, de stap heeft gezet om commercieel te gaan. Sinds september 2017 bezig met de oprichting, opbouw van de installatie en receptuur. De brouwerij is gevestigd bij stadsboerderij BoerKok in Lelystad

Vanaf 2018 worden er bieren onder het label Schuurbier op de markt gebracht; dit zijn toegankelijke bieren.

Vanaf 2019 komen er bieren onder het label Sea Bottom Beer op de markt; kleine batches, try-outs en meer uitgesproken smaken.

Het logo van de brouwerij is geïnspireerd door de dijken van Flevoland. Deze zijn aan de voet verstevigd met zeshoekige basaltblokken. Ook komt deze zeshoek voor in het wapen van Lelystad.

De bieren worden ontwikkeld in het klein in Zeewolde in (Chinese) Speidels. Daarna worden de bieren in Lelystad gebrouwen in een ketel van 500 liter.

Omdat de brouwcapaciteit te klein is wordt er ook elders gebrouwen. Bij een brouwerij in het Oosten van het land hanteert Sjors zelf de roerstok. Het pils van lage gisting komt uit België. (2019)

Op 7 maart maakte de brouwerij op de Facebook-pagina bekend:

Complete brouwinstallatie te koop. Stadsbrouwerij Cornelis heeft door omstandigheden besloten af te bouwen. De brouwinstallatie is voor de handige energieke brouwer een prachtige kans. Lees goed de beschrijving die je op www.stadsbrouwerijcornelis.nl kan vinden (druk op de eerste tekst en de beschrijving wordt gedownload) Wanneer je naar aanleiding hiervan vragen hebt, stel ze gerust, liefst per email. Dan krijg je spoedig antwoord. Op afspraak is de installatie natuurlijk te bezichtigen in Harderwijk. Heel graag tot ziens.

Voorjaar 2022 kondigt de brouwerij aan te stoppen middels het volgende bericht op de website:

StadsBrouwerij Cornelis bouwt af…

Beste klant, afnemer, genieter en fan van Stadsbrouwerij Cornelis.

De afgelopen maanden zijn voor mij heel hectisch en stressvol geweest. Ik had de hoop dat we in het najaar door vaccinatie en aangepast (groeps)gedrag weer eindelijk het normale sociale leven konden oppakken. Vele afnemers moesten nood gedwongen weer hun deuren sluiten. Geen proeverijen, geen bierfestivals, geen workshops, geen feesten en evenementen, geen markten. Alles waar ik blij van word en energie van krijg staat de afgelopen 1,5 jaar in de koelkast en voor de komende tijd zelfs in de vriezer. Persoonlijk zie ik jammer genoeg niet een snelle verandering van de coronasituatie naar het oude normaal wat voor mij en de brouwerij absoluut noodzakelijk is. Gezien de stijgende en doorlopende kosten, bestaande en komende uitdagingen met regelgeving en vergunningen en het feit dat de onderneming me op dit moment veel tijd, energie en geld kost en weinig energie oplevert heb ik besloten in de komende maanden Stadsbrouwerij Cornelis af te bouwen.

Heel concreet betekent dit het volgende.

  • Pakketten eigen labels-foto’s: zijn niet meer te verkrijgen.
  • Flesbier: Ons Donker Blond in 33 cl longneck met of zonder eigen label blijft de komende maanden verkrijgbaar. De 75 CL longneck van dit bier blijft verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Al onze andere flesbieren worden uitverkocht en zijn dan niet meer te verkrijgen.
  • Fustbier: PolderPils en Volle Blond 20 liter RVS blijft de komende tijd gewoon verkrijgbaar (in samenwerking met een andere brouwerij). Andere bieren zijn niet meer te verkrijgen.
  • Likeur: De huidige klanten welke deze afnemen kunnen deze de komende periode gewoon afnemen. Samen kijken we naar een oplossing.

Voor alle producten geldt dat er in overleg met de afnemers gekeken gaat worden hoe we samen kunnen zorgen dat er zo lang mogelijk genoten kan worden van onze producten en hoe er mogelijk een vervanging kan komen van deze producten.

Het valt me zwaar dit op te schrijven en wereldkundig te maken. Maar het is na lang nadenken, overleggen met collega’s en naasten het beste besluit wat ik nu kan nemen. Ik hoop dat we elkaar weer kunnen ontmoeten tijdens bierevents. Brouwen wordt weer hobby. Dank voor het vertrouwen in de afgelopen jaren, blijf gezond en graag tot ziens.

Met vriendelijke groet,

Sjors Westdorp

Eigenaar StadsBrouwerij Cornelis CV.

Eigenaren

(2017-2022)

Brouwers

(2017-2022)

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Regulier assortiment

Schuurbier Donker Blond Schuurbier Hop Groen Schuurbier PolderPils Schuurbier Rood

Overig

Sea Bottom Beer Sea Bock

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur