Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

"Bierbrouwerij Merckt"

Brouwerij

Opgericht: 2017
Gestopt: 2021
Status: Nooit gerealiseerd

Externe Links: Facebook Website

Provincie: Groningen

Vestigingsadres

Grote Markt 33 9712 HS Groningen

Geschiedenis

De Merckt, het nieuwe hoekpand dat in 2018/2019 aan de Grote Markt in Groningen verrijst, wordt een foodhall-concept met eetkraampjes van verschillende ondernemers. Daarnaast komt er in het gebouw in de kelder een brouwerij die gehuurd kan worden door andere (beginnende) brouwers. Initiatiefnemer is Patrick Beijk, eigenaar van Mr. Mofongo, The Dog's Bollocks en Chaplin's Pub.

"Merckt krijgt een eigen bierbrouwerij die over meerdere lagen verweven is met de Foodmarkt. De logistieke processen hiervan gebeuren grotendeels volautomatisch en zitten diep in de grond, op min 2. Als je de productieprocessen bekijkt van het brouwen dan is een deel van het proces overlappend met het stoken. Daarom is er ook gekozen voor een combinatie met een distilleerderij. Op de tekeningen ziet het er spectaculair uit, vanaf de vide op de entresol kijk je bijna 15 meter naar beneden langs een wand van fermentatietanks. .............. Later op de avond zal het gedeelte van de brouwerij en stokerij doorgaan als een brewpub over meerdere lagen, waarbij de Foodmarkt dicht gaat.” (Bron: Horecagroningen.nl)

De exacte naam van de brouwerij was nog niet bekend. Geplande opening was ergens in 2021, maar dat lukt uiteindelijk niet.

Op 14 april 2021 verschijnt er een artikel in het Nieuwsblad van het Noorden dat de plannen van Patrick Beijk zijn gewijzigd en dat hij zich gaat focussen op De Toekomst in Scheemda. In deze voormalige strokartonfabriek realiseert hij om te beginnen een pub, een beergarden en een brouwerij. Daarmee komt er een eind aan de plannen voor een brouwerij in het pand aan de Grote Markt in Groningen. Merckt is overgenomen door de Maripaangroep. Als eigenaren van Graansilobier hebben zij vooralsnog geen plannen om een productiebrouwerij te starten in Merckt.

Eigenaren

(2017-2021)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur