Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Gekroonde Pauw

Brouwerij

Opgericht: 1832
Gestopt: 1906

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Groningen

Vestigingsadres

Hoge der A 27 Groningen

Geschiedenis

Op 7 mei 1832 werd Willem Keizer eigenaar van "Eene behuizing, voorheen eene Brouwerij, staande op eigen grond aan de Oostzijde Der Aa te Groningen". Twee maanden later laat hij in een advertentie weten met bierbrouwen te zijn begonnen in de voormalige Bierbrouwerij van den Heer C. van Valkenburg, voerende het Wapen De Gekroonde Paauw.

In 1869 trad Pieter Mees, de neef van Keizer, toe waarna de brouwerij voortaan door de firma W.Keizer & Co. werd gedreven. Drie jaar later trok Willem Keizer zich terug. Geheel in de mode van de tijd schafte de brouwerij een stoommachine aan en ging ondergistend bier produceren, het Groninger-Beijersch. Daarnaast werd ook het meer traditionele prinsessebier gebrouwen.

De brouwerij werd in 1902 voortgezet door de beide zoons van Pieter Mees, Hitzerus en Bertus. Er werd toen ongeveer 5.000 - 6.000 hl bier geproduceerd. Vanwege toenemende concurrentie zochten de broers toenadering tot Franz Steinweg van brouwerij Barbarossa uit het naburige Helpman. In 1906 kwam het tot een fusie van beide brouwerijen die doorging onder de naam "Vereenigde Bierbrouwerijen Keizer Barbarossa". Besloten werd om de goederen aan de Hoge der Aa te verkopen en alle activiteiten te concentreren in Helpman.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Overig

Dubbel Prinsesse Groninger-Beijersch

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur