Brouwerij Biberius
Brouwerij
Opgericht: 2018KvK-registratie: Brouwerij Biberius (70713944)
Contactgegevens
Provincie: Gelderland
Telefoon: 06-25016085E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vestigingsadres
De Ren 52 q6562 JK Groesbeek (gemeente Berg en Dal)
Postadres
Bosstraat 246561 CE Groesbeek (gemeente Berg en Dal)
Bezoekmogelijkheden
Proeflokaal: NeeRondleidingen: Ja
Geschiedenis
De brouwerij is begonnen in de schuur in de achtertuin van Ruud Mulders. Samen met zijn zoons Luuk en Bart en schoonzoon Bram van den Acker begonnen ze in 2015 met hobbybrouwen. Een brouwsel leverde toen ongeveer 3.5 krat op.
In januari 2018 presenteert Biberius het bier Fiemulus, gebrouwen met hop uit de tuin van William Janssen uitbater van Café 't Huuske in Groesbeek. Het bier is vernoemd naar William Janssen, ook bekend als William 'van Fiem'. Dit bier was echter nog niet voor de verkoop bestemd.
In 2018 wordt de volgende stap gezet, en wordt de brouwerij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Chris en Laura Poelen (eigenaren van het Balkon van Groesbeek) gaven de mogelijkheid om op hun unieke locatie de brouwerij te vestigen. Vanaf de Derde Baan, Zevenheuvelenweg heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Groesbeek en het Reichswald. Er worden batches gebrouwen van 120 liter. Dit is een perfecte hoeveelheid om het brouwen ambachtelijk te houden en kun je ook prima iedere stap in het proces nauwkeurig volgen en beïnvloeden. Ook kun je op deze manier vaker brouwen. Als brouwer leer je namelijk het meest door zo vaak mogelijk te brouwen. Met het brouwen van kleinere hoeveelheden kun je dus blijven leren!
Op de zoektocht naar een mooie en pakkende naam voor de brouwerij kwam de naam Biberius uit de bus. Dit was de bijnaam van de Romeinse keizer Tiberius. Deze keizer zocht zijn toevlucht in de alcohol. En omdat in het Latijns Bibulus ‘graag drinkend’ betekent was de scheldnaam van deze dorstige keizer ‘Biberius’.
Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten worden producten uit de streek gebruikt om in samenwerking bieren te brouwen.
Per 1 januari 2024 is gevestigd aan De Horst (bij Eric en Cindy Hopmans) na een huurperiode van 5 jaar aan de Derdebaan. De brouwerij was al langer op zoek naar een grotere ruimte om te gaan brouwen met 160 liter per brouwsessie om zo aan de vraag te kunnen voldoen.
In april 2024 krijgen ze de sleutel van een pand aan De Ren op het industrieterrein van Groesbeek. Daar wordt gewerkt om te gaan brouwen met een grotere installatie.
Eigenaren
Brouwers
Literatuur
In het nieuws
-
Groesbeeks biertje over zes weken klaar
De Gelderlander, 09 oktober 2017, Colette Beckers -
Groesbeeks biertje met hop uit eigen tuin
De Gelderlander, 18 januari 2018, Thed Maas -
Brouwerij Biberius wil naar kapel Mariëndaal: ‘Bierbrouwen en kaarsje opsteken gaan prima samen’
De Gelderlander Berg en Dal, 23 augustus 2023, Maarten Reith -
1200 handtekeningen voor behoud Groesbeekse kapel waar een brouwerij in moet komen
De Gelderlander Berg en Dal, 29 oktober 2023, Joop Verstraaten
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop