Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Vermeersen

Brouwerij

Opgericht: 1991

Namen

(1991-1994) Zeeuwsch-Vlaamsche Bier Brouwerij
(1994-2016) Brouwerij De Halve Maan
(2016-) Bierbrouwerij Vermeersen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website Website

KvK-registratie: Bierbrouwerij Vermeersen B.V. (21015709)

- Webshop voor online verkoop (2018 - )

Contactgegevens

Provincie: Zeeland

Telefoon: 0114-310660
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Absdaalseweg 2
4561 GG Hulst

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee

Geschiedenis

In 1989 is men begonnen met de bouw van deze brouwerij net buiten de vesting. De laatste brouwer/eigenaar, Emiel Wauters, gaf hiertoe de aanzet en gaf toestemming voor het gebruik van de naam. Aan het begin van de Absdaalseweg, even buiten de Gentse Poort, is een uit de 19e eeuw daterend graanpakhuis omgebouwd tot bierbrouwerij. Achter dit pand lag vroeger het station van Hulst. Tegen het einde van de 20e eeuw werd het laatst overgebleven gedeelte van de stationsgebouwen aangekocht om er een proeflokaal in te vestigen. De drijvende krachten waren toen Geert de Smet en Paul Vermeersen. Laatstgenoemde was eigenaar van de gelijknamige drankengroothandel. Geert de Smet, brouwingenieur, is bijna tien jaar werknemer geweest bij Interbrew, eerst als brouwmeester en later als troubleshooter. Het was Geert de Smet die de brouwinstallatie met veel verstand van zaken bijeen kocht uit recentelijk gesloten vestigingen van Interbrew. Zo zijn de brouwketels afkomstig van Brouwerij Artois in Leuven en de voormalige Brouwerij Martinas in Merchtem, waar eens Ginder Ale het licht zag. Eind 1991 kon het eerste brouwsel worden geproefd: Zeeuwse Witte. De huisbrouwerij werd een mini-brouwerij na inbouw van een ruimere kookketel uit Gistel. De gehele opbouw gebeurde in eigen beheer.

In 1993 is Geert de Smet zich bezig gaan houden met de marketing van zijn bier en liet het brouwen over aan Chris Wisse.

Eind 1993 werd er geïnvesteerd in een afvullijn. Gedurende de winter van 1993/1994 lag de productie stil. Een grondige verbouwing werd maart 1994 afgesloten.

Geert de Smet trok zich terug en nam vervolgens de roerstok bij Brouwerij van Steenberge / Bios ter hand.

In 1994 werd ook de naam van de brouwerij gewijzigd van Zeeuwsch-Vlaamsche Bier Brouwerij B.V. in Brouwerij De Halve Maan B.V. en werd besloten om het bottelen tijdelijk uit te besteden aan Brouwerij De Smedt in Opwijk (België) totdat de eigen bottelarij in gebruik kon worden genomen.

Brouwer Chris Wisse verliet de brouwerij per 1 november 1996.

De brouwerij dankt haar tweede naam, De Halve Maan, aan een deel van de verdedigingswerken van Hulst. Buiten de aarden vestingwal lagen vroeger steeds tussen twee ravelijnen de zogenaamde 'halve manen'. Dit waren kleine driehoekige eilandjes in de vest, waarop enkele manschappen en een kanon geplaatst werden wanneer een vijandelijk leger de stad naderde. De brouwerij werd dicht in de buurt van de plaats waar vroeger zo'n eilandje lag gebouwd. Zoals in alle steden in de Middeleeuwen waren er ook in Hulst veel brouwerijen. De meeste brouwerijen werden die tijd vernoemd naar de brouwers. Binnen de stadswallen van Hulst was een klooster gesitueerd dat werd bewoond door Franciscaner monniken, de Minderbroeders. Het gebouw van de oude brouwerij stond op een gedeelte van dit kloosterterrein. Hulst had in het verleden al een bierbrouwerij met de naam De Halve Maan.

Met ingang van 1 februari 1997 werden de activiteiten van Drankenhandel Vermeersen afgestoten. Hierdoor kreeg de familie Vermeersen de handen vrij om de brouwerij nieuw leven in te blazen. John Vermeersen ging zich concentreren op de eigen specialiteiten. In maart 1997 werden de brouwactiviteiten hervat. Henk Fitters was de nieuwe brouwmeester, maar werd later opgevolgd door Mark Knops. In de zomer van 2001 werd het oude stationsgebouw achter de brouwerij geopend als ontvangstruimte en proeflokaal. In 2011 werd een andere afvullijn in gebruik genomen.

Op 19 december 2016 werd bekend gemaakt de naam van de brouwerij wordt gewijzigd van Bierbrouwerij De Halve Maan in Bierbrouwerij Vermeersen. De reden hiervoor was het feit dat Brouwerij De Halve Maan uit het Belgische Brugge bezwaar maakte tegen de naam van de brouwerij uit Hulst.


Ontdek Zeeland - Culinair - Brouwerij Vermeersen, 6 augustus 2021, Allyourz
Op de internationale dag van het bier wilden wij wel eens weten hoe bier brouwen nou precies in zijn werk gaat. We vroegen het aan John Vermeersen van brouwerij Vermeersen in Hulst.

Eigenaren

(1989-heden)
(1989-1994)

Brouwers

(1991-heden)
(1991-1993)
(1993-1996)
(2014-2015)

Bieren (22)

Regulier assortiment

Lammegentje Patrijske Zeeuwsche Witte Zuiver Zeeuws Bier

Overig

Blonde Aemer Grof Geschut Grouwe Bier Houtense Witte Illabefactus Autopous In De Gloria Java Triple Javabier Premium Lazarus Lusterinck Blond Neeltje Jans Mosselbier Smokkelaer Zwarte Ruiter Teutenbierke Zeeland Zeeuws Kriek Zeeuws Vlegelbier Zeeuwse Tripel Zondebok

Niet meer gebrouwen bieren (23)

Regulier assortiment

De Plompe Toren I.P.A Limited edition Dobbele Java Lelietje van Dalen Witte van Aemstie

Overig

Agnus Dej Felison Blauw Agnus Dej Felison Rood Christopher Columbus De Hopbloem Primeur Gouwe Bier Het Laddertje Blond Het Laddertje Dubbel Het Oude Postkantoor Jong Ouwebosch Duimbier Koning Nobel Koning Nobel Extra n Aongekleejt Duimpilske Paranoia Rijens Proatwoater Steyne Witbier Vissersbier Winterbok Millenniumbier Witboerenbier Zeeuwse Bruine

Organisatie Bierevenementen

  1. Open Dag Bierbrouwerij Vermeersen / Presentatie Zondebok 2019

In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur