Bierbrouwerij Cambrinus
Brouwerij
Opgericht: 1886Gestopt: 1959
Namen
(1886-1934) Bierbrouwerij De Wereld(1934-1959) Bierbrouwerij Cambrinus
Provincie: Noord-Brabant
Vestigingsadres
Markt 13 Etten (gemeente Etten-Leur)Geschiedenis
Brouwerszoon Augustinus de Weert was in 1886 bierbrouwer aan de Markt in Etten. Zijn vader, Nicolaas de Weert, was eigenaar van brouwerij De Vissenberg in Sprundel. Het is niet bekend of zijn brouwerij, De Wereld, door hem is opgericht of dat deze al langer bestond. August de Weert was naast brouwer ook zeer actief in allerlei openbare functies. Zo was hij president van de harmonie, regent van het Sint Elisabeth's gesticht, voorzitter van de commissie tot wering van schoolverzuim, gemeenteraadslid en lid van de Staten van Noord-Brabant.
In 1899 werd de Wereld uitgebreid met eene inrichting om bier te bottelen, en ook limonades en spuitwater te fabriceeren. Een jaar later stemde De Weert in met het voorstel van de Westelijk Noord-Brabantsche Bierbrouwersbond om de prijs van het witte bier vast te stellen op een minimum van fl. 3,50 per vat van 80 liters.
Kort na het overlijden van August de Weert in 1903 verkocht zijn weduwe, Adriana Bogers, de brouwerij aan Antonius Buijs, die toen ook eigenaar was van brouwerij Cambrinus aan de Roosendaalseweg. Ook Buijs vervulde een functie in het openbaar bestuur nadat hij in 1907 werd verkozen tot lid van de gemeenteraad.
In 1909 werd Anton Buijs hoofdagent voor de Deli Brouwerij uit Amsterdam, die behalve de door hem zelf gebrouwen bieren, onze Pilsener, Münchener, Beiersche, Dortmunder en Lagerbieren,evenals ons zoo gunstig bekende Extra Stout, per fust en per flesch verkrijgbaar stelt. Na de Eerste Wereldoorlog werd Buijs hoofdagent van de met goud bekroonde, alom bekende Limonades van Stoommineraalwaterfabriek Insulinde uit Tilburg.
Anton Buijs vertrok in 1923 naar het buitenland, hij werd opgevolgd door zijn zoon Felix Buijs. Na diens echtscheiding in 1934 kwam de brouwerij in het bezit van de familie Van Poppel, die ook eigenaar was van De Prins uit Gilze. Zij veranderden de naam van de brouwerij in Cambrinus. De dagelijkse leiding kwam in handen van Cornelis van Poppel.
In 1947 begon de verkoop van een nieuw bier, het Domicaner zwaar donker bier, en in 1950 volgde een alcoholarm bier onder naam Goliath, zeer geschikt voor hen die ’n goed glas bier weten te waarderen, maar voor wie alcohol niet gewenst is.
De commanditaire vennootschap Cambrinus Brouwerij N.V. ging in 1951 een belangengemeenschap aan met De Drie Hoefijzers uit Breda. Met daarbij de bedoeling om de productie in Etten normaal voort te zetten, al zal in de toekomst Cambrinus zich meer gaan toeleggen op speciale biersoorten. Wegens overcapaciteit binnen het concern werd de brouwerij, vermoedelijk in 1959, gesloten.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (10)
Regulier assortiment
oud bruin pilsenerOverig
bock Dominicaner dubbel gerste extra lager Goliath Moutdrank helles Münchener wit bierAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop