Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Friekens Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2016

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Friekens Brouwerij (68267614)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Meteorenweg 272
1035 RN Amsterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd op het terrein van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM), maar verhuisde later naar de vrijbuitersplek en krakersbolwerk Villa Friekens, gelegen aan de Kadoelenweg 360 in Amsterdam-Noord.

Friekens geniet enige bekendheid in (sub-)culturele kringen als de huisbrouwer (en mede-organisator) van verschillende festivals op de ADM (o.a. Robodock) en het street art-festival Paint And Beer. Friekens is vernoemd naar de oude Kiekens fabriek in Amsterdam-Noord. Deze werd gekraakt en omgetoverd tot Villa Friekens. Hier werden de eerste brouwsels door brouwer Sid Benson voor feesten en ook wel voor eigen gebruik gemaakt.

Sinds december 2017 is de brouwerij gevestigd op het stadslandbouwproject NoordOogst in de wijk Tuindorp Oostzaan in Amsterdam-Noord, in een voormalige sportkantine met aangrenzende biertuin. Onder de naam NoordOogst heeft een aantal duurzame bedrijven zich verzameld op een voormalig sportterrein in Amsterdam-Noord. Deze bedrijven focussen op duurzaamheid. Het voedsel wordt hier op kleine schaal geproduceerd en het bier op kleine schaal gebrouwen. Tegen de gevel staat, in een uitbundig verbouwde zeecontainer, het brouwhuis van Friekens. Binnen blinkt het roestvrijstaal van de moderne brouwinstallatie, waarmee de capaciteit van de brouwerij is vertienvoudigd. Hier brouwt brouwer Sid Benson "van uitsluitend natuurlijke ingredi├źnten, zonder kunstmatige troep, op ambachtelijke wijze smakelijk Friekens bier, dat eveneens ter plekke op fust wordt afgevuld, of gebotteld, gelabeld en verpakt." Eerder was op deze locatie de in 2016 gesloten Brouwerij De Vriendschap gevestigd. In het pand is ook Pannenkoekenhuis PROOST & STROOP gevestigd.

Friekens Brouwerij brouwt al jaren bijzondere bieren op kleine schaal. Ondanks de geringe hoeveelheden wist het bier van Friekens zich in de kijker te spelen doordat het getapt werd op (sub-)culturele festivals als Robodock, Jetlag en het street art festival Paint & Beer. Inmiddels is de capaciteit van de brouwerij vertienvoudigd en is Friekens bier klaar voor een breder publiek.

Eigenaren

(2016-heden)

Brouwers

(2016-heden)

Bieren (8)

Regulier assortiment

A.P.A. American Pale Ale B.A.S. Bass Activated Saison B.S. The Bright Side I.P.A. India Pale Ale N.A.P. Normaal Amsterdams Pils P.A. Philosopher's Ale TUIN Garden Ale WIT Tarwebier

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Overig

A.R.A. Amsterdam Real Ale Kadoeler

Organisatie Bierevenementen

  1. Friekens Tuinfeest - Unplugged Craft Beer Festival 2019
  2. Friekens Oktober Feest 2019
  3. Friekens Tuinfeest Craft Beer Festival 2022
  4. Biersafari @Friekens Brouwerij, 15 oktober 2022

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur