Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij "Sloth"

Brouwerijhuurder

Opgericht: 1981
Gestopt: ~1985

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Untappd

Provincie: Gelderland

Postadres

De Steeg (gemeente Rheden)

Geschiedenis

De brouwersvereniging De Steeg uit de gelijknamige plaats in Gelderland had grootse plannen voor een te herbouwen brouwerij ter plaatse. De taakstelling van de vereniging luidde als volgt: 'het conserveren van oude brouwmethoden, speciaalimport van exclusieve biersoorten en verkoop daarvan en het opbouwen van een ouderwetse, ambachtelijke brouwerij die speciale zware biersoorten zou moeten gaan brouwen'. In 1980 begon men met proefbrouwsels op 25-liter schaal bij een van de leden thuis op het fornuis. De smaak ging van beroerd naar goed en op 24 januari 1981 werd het Sloth "Zwaar" gepresenteerd. Men richtte vervolgens de Sloth-stichting op, waarin de brouwerij, de technologie en de bedrijfsvoering werden ondergebracht. Men begon met de aankoop van brouwerijmateriaal en maakte grootste plannen (o.a. voor een Beiersch bierhuis). De ambachtelijke brouwerij zou in 1983 operationeel moeten zijn. Men wilde zelfs zonder elektriciteit (!) gaan brouwen. Wegens het ontbreken van een brouwerij werden de brouwsels in 1981 echter uitbesteed aan De Schaapskooi. De smaak van deze brouwsels was afwijkend door het gebruik van een andere gistsoort. Bij de proefbrouwsels werd namelijk Schotse ale-gist gebruikt, wat een vettige smaak opleverde.

In 1983 kwam aan de samenwerking met De Schaapskooi een einde. Men had nog plannen voor Sloth Bok (herfstbok, 18oP, lage gisting), Sloth Histoire (kruidenbier, 25.5oP, bovengisting) en Sloth Stout (stout, bovengisting).

De plannen voor een eigen brouwerij werden uiteindelijk nooit gerealiseerd. De brouwerij adverteerde overigens nog steeds in november 1985, en daarmee wordt 1985 het sluitingsjaar van de brouwerij. Brouwer Jaap Hiddinga (1958) verhuisde naar Schotland. Het exacte moment van stoppen is onbekend.

Brouwers

(1981-1985)

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Overig

Double Arnhem 750 1233-1983 de Gele Rijder Sloth Double Sloth Tripel Sloth Zwaar

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur