Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij 't IJ

Brouwerij

Opgericht: 1985

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer TikTok TripAdvisor Twitter Untappd Vimeo Webshop Website Youtube

KvK-registratie: Brouwerij 't IJ B.V. (34294966)

- Webshop voor online verkoop (2018 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-2619800
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Funenkade 7
1018 AL Amsterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: dagelijks geopend van 12.00 - 20.00 uur
Rondleidingen: vrijdag, zaterdag, zondag: 15.30 uur (Engels) en 16.00 uur (Nederlands)

Horeca

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis

Vestigingen

(2013-heden)

Geschiedenis

  • "Leef met je kop omhoog"

Brouwerij 't IJ werd in oktober 1985 geopend. Het bedrijf is gevestigd in het voormalige badhuis Funen in het centrum van Amsterdam. De naam funen stamt af van het Deense eiland Funen, van waaruit Michiel de Ruyter de eerste Lisdodde (Losdodde) exporteerde naar Nederland. Hieruit ontstond een oorlog met Zweden die men ook wel 'de strot voor de losdodde' noemde. Deze lisdodde tierde dan ook welig op deze kade. De gemeente sloot het badhuis nadat er sanitaire voorzieningen kwamen.

Op 7 november 1985 werd het eerste bier gepresenteerd: Zatte. De brouwerij maakte een enorme groei door. Vlak achter de brouwerij staat een karakteristieke molen (De Gooyer, ofwel de Molen van Oost geheten in de volksmond), die ook op de etiketten van de brouwerij staat afgebeeld en waar in de beginperiode van de brouwerij de mout werd gemalen. De kwaliteit bleek echter niet constant. Daarom werd een horsefriend aangeschaft, een haverpletter uit de paardenindustrie. Deze bleek prima te voldoen als schrootmolen. Een roestvrijstalen maischketel was afkomstig uit de zuivelindustrie. Brouwer was Kaspar Peterson, voortgekomen uit de rijen der amateurbrouwers. Voordat hij ging brouwen verdiende hij zijn brood in de muziek. Nadat hij voor de groep Drukwerk de hit Je loog tegen mij had geschreven, was hij in staat zich fulltime met het brouwen bezig te houden. In de beginperiode kreeg hij veel hulp van Brouwerij Slaghmuylder te Ninove (België), Brouwerijschool KIHO in Gent en het NIBEM (Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier). Kaspar won in 1994 'De Zilveren Knots'. Dit is een prijs die jaarlijks door het Amsterdams Bierproeflokaal In De Wildeman wordt uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse biercultuur.

In 1999 werd de mout betrokken van mouterij Dingemans uit het Belgische Strabroek. De gist werd in eerste instantie betrokken van De Koninck. Toen de Antwerpse brouwerij zich echter gedwongen zag hieraan een einde te maken werd een eigen gist ontwikkeld. Per brouwsel werd er in 1999 ongeveer 21 hl geproduceerd. In 1999 werd ongeveer twee keer per week gebrouwen. De jaarproductie bedroeg toen ongeveer 1.800 hl. 90% van de productie werd in Amsterdam en directe omgeving verspreid. In 2005 werd overgeschakeld naar het gebruik van biologische grondstoffen waarmee tevens het EKO-keurmerk op de etiketten kwam te staan. In 2007 werd het proeflokaal van de brouwerij vernieuwd. De stookketel werd een verdieping hoger geplaatst, evenals het kantoor. Het proeflokaal werd hiermee een stuk groter. In 2007 werd er jaarlijks 2.000 hl gebrouwen.

In mei 2008 werd de brouwerij door Patrick Hendrikse en Bart Obertop overgenomen van Kaspar Peterson. Hendrikse is een Amsterdamse horecaondernemer die het merendeel van zijn zaken van de hand deed om zich volledig te kunnen storten op het brouwen van IJ-bier. Patrick en Bart waren al in dienst van Brouwerij 't IJ, terwijl ze tegelijkertijd samen een café hadden. Peterson bedong dat de nieuwe eigenaren de brouwerij een aantal jaren onveranderd zouden laten. In februari 2012 werd Roel Wagemans aangesteld als brouwmeester op de nieuwe locatie aan het Zeeburgerpad.

In 2012 werd op de Brau Beviale in Neurenberg een nieuwe brouwinstallatie aangeschaft, namelijk een 40 hl installatie van de Tsjechische firma MBA 21 uit Strubec. De maïsch-/brouwketel heeft een bruto-inhoud van 52 hl, de klaringskuip 55 hl en de whirlpool 44 hl. Constant Keinemans van Brouwtechniek Nederland speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het hele project. Eind november 2012 kwamen de tanks aan op het Zeeburgerpad. De tanks werden door het dak naar binnen gehesen. Op donderdag 7 februari 2013 werd de nieuwe brouwlocatie aan het Zeeburgerpad in Amsterdam-Oost geopend door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan. Deze vernieuwing vereiste een investering van twee miljoen euro. Ook op de locatie aan de Funenkade, waar ook het proeflokaal is gevestigd, wordt nog steeds gebrouwen. In 2013 werd er drie keer per week 40 hl gebrouwen, hetgeen neer komt op 120 hl per week. In 2013 stonden er negen Cilindrische-Conische Tanks (CCT's) opgesteld in de brouwerij, waarin het brouwsel zowel vergist als gelagerd wordt. Al het flessenbier wordt gebrouwen op de brouwlocatie aan het Zeeburgerpad. In 2013 werd er op jaarbasis 6.000 hl flessenbier gebrouwen. Op de oude locatie aan de Funenkade wordt al het fustbier gebrouwen, alsook het bier voor het proeflokaal. In 2012 werd er - op de oude brouwlocatie - 4.000 hl gebrouwen. De maximale brouwcapaciteit bedraagt 9.000 hl per jaar.

Op 25 september 2015 werd bekend gemaakt dat Duvel Moortgat een belang nam in Brouwerij 't IJ. Duvel kan 't IJ ondersteunen met financiële slagkracht, maar ook in brouwtechniek en distributie. Hoe groot het belang is dat Duvel neemt, is niet bekend gemaakt. De "eigenheid en zelfstandigheid" van de brouwerij blijft behouden.

In februari 2018 werd bekend dat de brouwerij winnaar was geworden van een prijsvraag met betrekking tot de bestemming van de drie silo's op het Zeeburgereiland. De drie silo's op het Zeeburgereiland zouden bijna twee keer zo hoog worden. Dat bleek uit de plannen van het consortium dat de prijsvraag rond de herbestemming van de betonnen kolossen had gewonnen. Het winnende consortium, dat bestond uit architectenbureau TANK, Brouwerij 't IJ, Vink Bouw Nieuwkoop en Grayfield, had grootse plannen. Zo zou er op de bestaande betonnen silo's van 23 meter, een houten laag van 15 meter worden gebouwd. De plannen voor het interieur van de Drie Koningen, zoals het project was genoemd, was minstens zo ambitieus: zo moest er onder meer een indoor speeltuin, een sauna, een brouwerij, een foodlab, kantoorruimtes en een eenkamerhotel in komen. Het plan kwam voor wat betreft de brouwerij niet tot uitvoering, omdat de brouwerij sinds juni 2020 een tweede proeflokaal opende in het Vondelpark.


Brouwerij 't IJ (Amsterdam) • Tasty Tales (18 juli 2017)

Onderdeel van

(2015-heden)

Eigenaren

(2008-heden)
(2008-heden)
(1985-2008)
(2020-2020)

Brouwers

(2006-heden)
(2013-heden)
(2015-heden)
(2016-heden)
(2017-heden)
(2020-heden)
(1985-2008)
(2006-2013)
(2012-2016)
(2014-2022)
(2018-2019)

Bieren (17)

Regulier assortiment

't Blauwe Theehuis Pils 't Blauwe Theehuis Witbier Biri Blondie Columbus Flink Free I.P.A. I.P.A. IJbok IJndejaars IJWit Natte Paasij Session IPA Struis Vrijwit Zatte

Niet meer gebrouwen bieren (50)

Regulier assortiment

Plzeň Roggebok Speciale Vlo Turbock Winterbier

Overig

't Ei van de Duivel 't IJ van de Duvel 10 Jaar GRAP Bier 78 Session White Elderflower American Barley Wine B-Pier Babij Bier Berenbier Bier&cO Biobok Black Smith C-Bier Cherry Sour Ciel Bleu Imperial Stout Ciel Bleu IPA Ciel Blue Double IPA De Plantage Mei-Bock Bier Demmers Speciaal Drukwerk Bier Duyten Bier Extra Speciaal IJndejaarsbier Extra Speciale Vlo Für Elise Gevelco-Bier Ginneken & Mostaard Graphic Columbus Ginneken & Mostaard Graphic Struis Gooyer Grote Lul Het Materiaal Hoppy Blond IJ-Land Bier Ketje Kijkduin Kijekop Kruikjesbier La PLaza (Schiphol 2000) La Première Leids Peipie Mei-Y-Bier Molenaar Molenbier Mug Bitter Overbos Pannebier Pannebier Woningbedrijf Zuidoost Tiendejaarsbier Veersch Bier - De Dubbele Knots

Speciale Nummers

Oaked IPA

Organisatie Bierevenementen

  1. Brouwerijenronde Amsterdam Hop On Hop Off 2021
  2. 't IJ Tap Takeover @Biercafe De BarBier, 24 oktober 2021

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2000 2012 2018

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur