Dommelsche Bierbrouwerij
Brouwerij
Opgericht: 1757Namen
(1757-1860) Bierbrouwerij Snieders(1860-1930) Bierbrouwerij De Oranjeboom (Dommelen)
(1930-) Dommelsche Bierbrouwerij
KvK-registratie: InBev Nederland N.V. h.o. Dommelsche Bierbrouwerij (20080399)
Contactgegevens
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: 040-2087393E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vestigingsadres
Brouwerijplein 875551 AE Dommelen (gemeente Valkenswaard)
Bezoekmogelijkheden
Proeflokaal: NeeGeschiedenis
Het is niet bekend hoelang er al bier wordt gebrouwen op De Berg in Dommelen. De oudste vermelding van een brouwerij is een testament uit 1703 waarin Woonhuijs, schuijre, brouwerije, hoff ende aangelagh werd nagelaten aan Jacob Goijaerts. Jacobs zoon Joannes Sniders kreeg in 1757 van de Raad van State der Vereenigde Nederlanden vergunning voor het op de koop brouwen van bier. Dit is voor de stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur reden om 1757 als het officiële oprichtingsjaar te hanteren.
Toen zijn vader Joannes Snijers overleed in 1772 nam Jacobus Snieders de brouwerij over en liet deze in 1801 na aan zijn zoons Joannes en Adrianus. Adriaans zoon Peer Snieders erfde de brouwerij in 1853. Onder zijn leiding kreeg de brouwerij de naam De Oranjeboom. Snieders verkocht drie soorten bier: versch, oud en dubbel-oud. Het bier werd niet alleen lokaal verkocht, maar ook in Rotterdam en Groningen. Peer Snieders overleed in 1882 waarna zijn weduwe Wilhelmina Heeren de brouwerij voortzette. Na haar overlijden 1889 ging de brouwerij naar haar twee zoons Adrianus en Wilhelmus.
Aanvankelijk had het familiebedrijf altijd bestaan uit de brouwerij en een boerderij. Tijdens de landbouwcrisis aan het einde van de 19e eeuw besloten de broers de boerderij af te stoten en zich volledig te richten op de brouwerij. In 1893 vertrok Adriaan Snieders naar Stratum en nam de brouwerij van Antonius Hubertus van Zeeland over. Willem Snieders liet naast de oude brouwerij een nieuwe brouwerij bouwen die in 1897 als stoombierbrouwerij werd geopend. In zijn briefhoofd liet hij de tekst "Opgericht vóór 1745" opnemen om aan te geven dat de brouwerij al een lange traditie had. In de jaren 1930 is 1744 gekozen als fictief oprichtingsjaar en dat is het sindsdien gebleven.
Het feit dat De Oranjeboom een stoombierbrouwerij was betekende niet dat er ook ondergistende bieren werden gebrouwen, zoals in vele andere stoombierbrouwerijen uit die tijd. Pas na een andere verbouwing van 1924 produceerde de brouwerij naast het dubbel oud ook pilsener, lager en bock. In 1930 werd de firma omgezet in een Naamloze Vennootschap en werd de naam gewijzigd in Dommelsche Bierbrouwerij. In de jaren daaropvolgend werd de leiding van de brouwerij overgedragen aan Willems drie zonen Joseph, Jan en Frans. Het assortiment werd verder uitgebreid met Dortmunder Münchener en tafelbier. In 1938 begon de levering van bier aan levensmiddelenbedrijf De Gruyter, die het onder eigen naam verkocht.
Na de Tweede Wereldoorlog breidde de Dommelsche Bierbrouwerij haar afzetgebied uit door de klandizie van kleinere brouwerijen, zoals Brouwerij Astein uit Asten (1947), De Duif uit Erp (1949), De Zwaan uit Valkenswaard (1951) en Brouwerij De Halve Maan uit Hulst (1955) over te nemen. In 1968 werd de brouwerij zelf overgenomen door het Belgische brouwerijconcern Artois. Samen met brouwerij De Schaapskooi en De Hengelosche Bierbrouwerij maakte Dommelsch deel uit van De Nederlandse brouwerijen Artois. Naast de eigen merken werd vanaf 1975 Stella Artois Special Dutch geïntroduceerd. Drie jaar later sloot Dommelsch een contract met groothandel De Kikvorsch uit Deest om pilsener en oud bruin onder hun merknaam Hertog Jan te brouwen.
Artois fuseerde in 1986 met Jupiler waarna het concern verder ging onder de naam Interbrew. In 1995 werden de Nederlandse brouwerijen uit Arcen en Breda van Allied breweries overgenomen. Na een fusie van Interbrew met het Braziliaanse AmBev in 2004 ontstond AmBev en vier jaar later trad ook het Amerikaanse bierconcern Anheuser-Busch toe en maakt de Dommelsche brouwerij onderdeel uit van AB InBev.
In 2019 bij de viering van het 275-jarig bestaan kreeg de brouwerij de status van gemeentelijk monument.
Archeoloog - Dommelsch - beste reclame 2000
Onderdeel van
Eigenaren
Bieren (12)
Regulier assortiment
Dommelsch 0.0% Dommelsch Oud Bruin Dommelsch Pilsener Albert Heijn Herfstbock Brahma Dommelsch Ice Dommelsch Lentehop Dommelsch Malt Bier Dommelsch Mild Bier 2,5% Dommelsch NA Dommelsch Winterbok Bier Oranjeboom Premium PilsenerNiet meer gebrouwen bieren (25)
Overig
Albert Heijn Amber Albert Heijn Mild 2.5 Albert Heijn Oud Bruin Brabantsch Roem Brabant 200 jaar Brau Pilsener Brouwmeester Dommelsch Bokbier Dommelsch Bokbier Primeur Dommelsch Dominator Dommelsch Jonge Bok Dommelsch Jubilator Dommelsch Jubileum Bokbier Dommelsch Lentebier dubbel oud Fjord Bier Hengelo Bokbier Hengelo Oud Bruin Hengelo Pilsener Hengelo Speciaal Kenborch oud Pintenwipper Bier tafelbier Tapbier Pilsener versch bierIn het nieuws
-
Kristof Daskalovski zwaait voortaan de scepter in Dommelsche Bierbrouwerij
Valkenswaard 24, 9 mei 2020, Evert Meijs
Oude logo's
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop