Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Ridder

Brouwerij

Opgericht: 1857
Gestopt: 2002

Namen

(1857-1929) Gebroeders van Aubel's Bierbrouwerij
(1929-2000) Bierbrouwerij De Ridder
(2000-2002) Stadsbrouwerij De Ridder

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Oeverwal 3-9 6221 EN Maastricht

Geschiedenis

In 1857 stichtten de broers Louis en Joseph uit de brouwersfamilie van Aubel een brouwerij in de Rechtstraat in Wyck, wat toen nog een voorstad was van Maastricht. De 'Gebroeders van Aubel's Bierbrouwerij' brouwde vermoedelijk het bovengistende jong en oud Maastrichts bier, net als de tientalle andere Maastrichtse brouwerijen uit die tijd. Daar kwam verandering in toen in 1925 werd besloten om ondergistend pilsener bier te gaan produceren onder de merknaam Ridder. Later gevolgd door andere ondergistende soorten als bockbier en Münchener.

Op 1 februari 1929 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Brouwerij De Ridder onder firma Gebrs. van Aubel. De naam was waarschijnlijk afgeleid van Sint Martinus, ridder van de Maltezer orde en patroonheilige van de kerk die naast de brouwerij stond. Dezelfde ridder was in de jaren 1950 ook de inspiratie voor een nieuw Dortmunder type bier de Maltezer. In 1963 sloot De Ridder zich aan bij de gebiedsafspraken tussen Brand, Gulpener, De Leeuw en Lindeboom om de "weinig efficiënte concurrentie" tegen te gaan.

De Ridder werd in 1982 door het Heineken-concern overgenomen van de familie van Aubel. Als speciaalbierbrouwerij bracht ze in 1990 een van de eerste Nederlandse witbieren op de markt, Wieckse witte. Vier jaar later gevolgd door Vos, een amberkleurig bier. Het succes van Wieckse witte betekende ook het einde van de brouwerij. Als stadsbrouwerij ontbrak het De Ridder de ruimte om uit te breiden. Met ingang van 1 maart 2002 stopte de brouwerij met het brouwen van pils, oud bruin en bok. Later dat jaar werd de gehele productie gestaakt en werd de brouwerij gesloten.

Na zestien jaar leegstand werd in het pand aan de oever van de Maas opnieuw een brouwerij gesticht, Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer.

Onderdeel van

(1982-2002)

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Bieren (13)

Bevrijdingsbier Binnenveldloop 1994 Boreling lager Münchener Ridder Bock Bier Ridder Donker Bier Ridder Maltezer Bier Ridder Pilsener Bier Stadsbrouwerij Maastricht Vos Wieckse Witte Witte van Wijk

Oude logo's

1950 1985


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur