Bierbrouwerij De Ridder
Brouwerij
Historisch Erfgoed
Opgericht: 1857Gestopt: 2002
Namen
(1857-1929) Gebroeders van Aubel's Bierbrouwerij(1929-2002) Bierbrouwerij De Ridder
Provincie: Limburg
Vestigingsadres
Oeverwal 3-9 MaastrichtGeschiedenis
In 1857 stichtten de broers Louis en Willem uit de brouwersfamilie van Aubel een brouwerij in de Rechtstraat in Wyck, wat toen nog een voorstad was van Maastricht. De 'Gebroeders van Aubel's Bierbrouwerij' brouwde vermoedelijk het bovengistende jong en oud Maastrichts bier, net als de tientallen andere Maastrichtse brouwerijen uit die tijd. Daar kwam verandering in toen in 1925 werd besloten om ondergistend pilsener te gaan produceren onder de merknaam Ridder. Later gevolgd door andere ondergistende soorten als bockbier en
Münchener.
Op 1 februari 1929 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Brouwerij De Ridder onder firma Gebrs. van Aubel. De naam was waarschijnlijk afgeleid van Sint Martinus, ridder van de Maltezer orde en patroonheilige van de kerk die naast de brouwerij stond. Tegelijkertijd werd begonnen met de bouw van een nieuw brouwhuis aan de Oeverenwal dat een jaar later werd opgeleverd. Ridder St. Martinus was in de jaren 1950 ook de inspiratie voor een nieuw bier, de Maltezer. Dit was een bier van het type Dortmunder.
In 1963 sloot De Ridder zich aan bij de gebiedsafspraken tussen Brand, Gulpener, De Leeuw en Lindeboom om de "weinig efficiënte concurrentie" tegen te gaan. Het aantal Nederlandse brouwerijen nam in de tijd steeds verder af ten koste van steeds groter groeiende Brouwerij-concerns. Uiteindelijk werd de brouwerij in 1982 door Heineken overgenomen van de familie van Aubel.
Als een van de eerste brouwerijen in Nederland bracht De Ridder in 1990 een witbier op de markt genaamd Wieckse witte. Vier jaar later gevolgd door Vos, een amberkleurig bier. Het succes van Wieckse witte betekende ook het einde van de brouwerij. Als stadsbrouwerij ontbrak het De Ridder de ruimte om uit te breiden. Met ingang van 1 maart 2002 stopte de brouwerij met het brouwen van pils, oud bruin en bockbier. Later dat jaar werd de gehele productie gestaakt en werd de brouwerij gesloten.
Na zestien jaar leegstand werd in het pand aan de oever van de Maas, dat in 1997 de status van rijksmonument kreeg, opnieuw een brouwerij gesticht, Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer.
Onderdeel van
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (10)
Regulier assortiment
Ridder Bock Bier Ridder Donker Bier Ridder Maltezer Bier Ridder Pilsener BierOverig
Bevrijdingsbier lager Münchener Stadsbrouwerij Maastricht Vos Wieckse WitteOude logo's
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop