Lindeboom Bierbrouwerij B.V.
Brouwerij
Opgericht: 1870
Namen
(1870-1897) Bierbrouwerij W. Geenen(1897-1961) Bierbrouwerij De Lindeboom firma W. Geenen en Zoon
(1961-1975) Lindeboom Bierbrouwerij N.V.
(1975-) Lindeboom Bierbrouwerij B.V.
KvK-registratie: Lindeboom Bierbrouwerij B.V. (13015202)
- Brouwt ook voor andere brouwerijenContactgegevens
Provincie: Limburg
Telefoon: 0475-592900E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vestigingsadres
Engelmanstraat 546086 BD Neer (gemeente Leudal)
Postadres
Postbus 44166086 ZG Neer (gemeente Leudal)
Bezoekmogelijkheden
Proeflokaal: JaRondleidingen: Ja
Aangesloten bij
Geschiedenis
- "Lindeboom Bierbrouwerij Cervisia Natura Protecta"
- "Lindeboom 't Bier van Hier"
- "Lindeboom Altijd en Overal 't Bier van Hier"
In 1870 kreeg Willem Geenen van de Gedeputeerde Staten van het Hertogdom Limburg toestemming voor de oprichting van een bierbrouwerij bij zijn huis op het Hammerveld in Neer. Het is niet bekend wanneer hij voor het eerst zijn bier ging vernoemen naar de lindeboom op zijn terrein, maar in 1884 werd het Neers Lindebier aanbevolen door de Commissie uit den Volksbond tot bevordering van het gebruik van inlandsche Bieren met een laag alcoholgehalte. Aan het eind van de 19e eeuw was Willem Geenen een van oprichters van de Nederlandsche brouwersbond. Als een van de eerste Limburgse brouwerijen werd het bier in flessen afgevuld waarmee het afzetgebied werd vergroot.
In 1897 trad Willem's zoon Bernard Geenen tot de brouwerij toe en dreven zij samen bierbrouwerij De Lindeboom onder firma W. Geenen & Zoon. Op de Voedingsmiddelententoonstelling van Amsterdam in 1902 werd de gouden medaille behaald en drie jaar later op de Wereld-Tentoonstelling in Luik de zilveren medaille. Na het overlijden van Willem Geenen in 1903 werd De Lindeboom voortgezet door Bernard en zijn zus Maria Christina Geenen. Zij moderniseerden de brouwerij waardoor De Lindeboom vanaf 1913 in staat was om naast bovengistende bieren als oud bruin en versch ook de ondergistende bieren Limburgs bruin en Limburgs blond te produceren. Halverwege de jaren 1920 werd de productie van bovengistende bieren gestaakt.
In 1938 nam Willem Geenen de brouwerij van zijn vader en tante over. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam de frontlinie in Midden-Limburg te liggen. Hierdoor werd de productie van De Lindeboom tijdelijk verplaatst naar Bierbrouwerij De Hoop in Budel. De band tussen beide brouwerijen werd verder versterkt door het huwelijk van Willem Geenen en Anna Johanna Arts, de dochter van eigenaar Gerard Arts, in 1946.
In 1961 werd de Lindeboom Bierbrouwerij N.V. opgericht met als doel de fabricage van en de handel in zwak-alcoholische, alcoholvrije en sterke dranken, het kopen, verkopen, huren en verhuren van panden bestemd voor hotel, café, restaurant of bierhuis. Willem Geenen werd benoemd tot directeur. Bij het honderdjarig bestaan van de brouwerij werd een tweede lindeboom aangeplant. Het jaar erop trad Willems zoon Ben Geenen toe als commercieel directeur. Samen met zijn broer Willem Geenen jr. leidde hij de brouwerij na het overlijden van hun vader in 1978. De naamloze vennootschap was destijds al omgezet naar een besloten vennootschap.
Aan het begin van de jaren 1980 produceerde De Lindeboom alleen nog maar pilsener, oud bruin en bock. Dit assortiment werd in 1987 uitgebreid met Lindeboom Gouverneur en twee jaar later met Meibock. In 1995 werd voor het 125-jarig bestaan het Jubileum Bock uitgebracht en verkreeg de brouwerij het predicaat Hofleverancier. Drie jaar later overleed Ben Geenen en nam Willem Geenen de algemene leiding over. Vanaf 2001 werd het Venloosch Alt aan het assortiment toegevoegd en volgde in 2003 ook het Venloosch Wit. Het oorspronkelijke Lindeboom Gouverneur verdween in 2001. Onder de merknaam Gouverneur werden sindsdien verschillende biertypen waaronder blond, dubbel en stout op de markt gebracht.
Willem Geenen overleed in 2011 waarna Paul Joosten, voordien werkzaam bij AB Inbev, werd aangesteld als algemeen directeur. Twee jaar later werd een nieuw brouwhuis geopend waarmee de capaciteit per brouwsel toenam van 65 naar 105 hl. Vanaf 2015 werd het assortiment opnieuw uitgebreid, dit keer met de alcoholarme bieren Lindeboom Radler en Lindeboom 0.5. In 2017 werd een aandeel genomen in de Amsterdamse brouwerij De Prael, waarmee Lindeboom zowel een uitbreiding van haar afzetgebied als een verdere verbreding van het assortiment beoogt.
Eigenaren
Brouwers
Bieren (16)
Regulier assortiment
Gouverneur Blond Gouverneur Dubbel Gouverneur I.P.A. Gouverneur Speciale 140 Gouverneur Stout op Hout Gouverneur Tripel Lindeboom 0.5 Lindeboom Citroen Radler 0.0 Lindeboom Citroen Radler 2.0 Lindeboom Herfstbock Lindeboom Kersen Radler 0.0 Lindeboom Kersen Radler 2.0 Lindeboom Pilsener Lindeboom Saison Venloosch Alt Venloosch WitNiet meer gebrouwen bieren (31)
Regulier assortiment
Gerstebier Gouverneur Brune Gouverneur Dubbelbock Gouverneur Stout Lager bier Limburgs blond Limburgs bruin Lindeboom Gouverneur Lindeboom Jubileumbock Lindeboom Lentebock Lindeboom Oak Stout Lindeboom Oud Bruin Meibier Neers Lindebier Superfine Versch bierOverig
Botteliertje Driebergse Pilsener Elfenbier KlavertjeBier Klerks Pilsener Knips Gold Bier Lindeboom Echt 2010 Lindeboom Mei Bock Berkel Centrum Lindeboom Spelt Geniet & Geef 2013 Normaal Pilsener Ols Rotterdam 650 jaar Smaak van Echt V.O.C. Bier Wertha BierLiteratuur
In het nieuws
-
Willem Geenen 1954-2011 Het eeuwige leven
De Volkskrant, 26 juli 2011, Peter de Waard -
Limburgs bockbier met goud bekroond
1Limburg, 13 november 2020
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop