Bierbrouwerij De Leeuw
Brouwerij
Historisch Erfgoed
Opgericht: 1886Gestopt: 2005
Provincie: Limburg
Vestigingsadres
Plenkertstraat Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)Geschiedenis
In 1886 werd aan de Plenkertstraat in Houthem bij Valkenburg aan de Geul een nevenvestiging gebouwd van de Aachener Export Bierbrauerei van de firma Dittmann & Sauerländer AG. De brouwerij, die in 1887 in productie kwam, was bedoeld om de export van bier naar Nederlands-Indië voor het Duitse moederbedrijf te vergemakkelijken. Als een van de weinige Limburgse brouwerijen richtte ze zich op het brouwen van ondergistende bieren zoals Dortmunder, Münchener, Pilsener en bockbier.
Ferdinand Frijns werd in 1909 aangesteld als directeur. Zijn beleid richtte zich op het uitbreiden van de lokale afzet waardoor de brouwerij minder afhankelijk werd van export. Dit beleid was succesvol. Tegelijkertijd kwam de hoofdvestiging in Aken steeds verder in de financiële problemen en na de eerste Wereldoorlog werd de brouwerij geliquideerd. Het Nederlandse filiaal werd verkocht en ging vanaf 1921 verder als N.V. Bierbrouwerij de Leeuw. Onder leiding van Frans Smeets, en vanaf 1932 Jan Philps en Paul Chambille, die vervolgens in 1958 werd opgevolgd door zijn zoon Haïs, werd de brouwerij verder uitgebreid en groeide uit tot een van de grootste Limburgse brouwerijen. Op de Europese Olympiade van het bier 1962 werd Super Leeuw, een extra zwaar pilsener, bekroond met de gouden medaille.
Het 100-jarig bestaan van de brouwerij werd gevierd een nieuw bier Jubileeuw. Daarnaast werd Venloosch Alt, het eerste Nederlandse Altbier gebrouwen en in 1990 was het Valkenburgs wit een van Nederlands eerste witbieren. De Leeuw sloot een contract met Aldi voor de levering van hun huismerkbier onder de naam Karlsquell. Aan het eind van de jaren 1990 moest het contract met de supermarktketen echter worden opgezegd omdat de opbrengsten niet meer tegen de kosten opwogen. Dit leidde tot een productiedaling van 140.000 hl naar 90.000 hl. Hierop kwam de directie in gesprek met Brouwerij Haacht van het concern Co.Br.Ha. (sociéte‚ Commerciale de Brasserie - brouwerij Handelsmaatschappij) uit Brussel. In maart 2000 was de overname van de brouwerij door Brouwerij Haacht een feit.
In 2005 werden de brouwactiviteiten in Valkenburg gestaakt. Het Leeuw pilsener en oud bruin werden voortaan bij het Belgische moederbedrijf gebrouwen. De commerciële activiteiten verhuisden naar een pand aan de Th. Dorrenplein in Valkenburg.
Onderdeel van
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (17)
Regulier assortiment
Leeuw Bockbier Leeuw Dortmunder Leeuw Meibock Leeuw Najaarsbock Leeuw Oud Bruin Leeuw Pilsener Leeuw Valkenburgs Wit Bier Leeuw Voorjaarsbock Bier Leeuw WinterWit BierOverig
Cap Pilsener City Pilsener Jubileeuw Karlsquell Premium Karlsquell Witte Leeuw Super Leeuw Pitz Pils Venloosch AltLiteratuur
In het nieuws
-
Leeuw Bier Museum
-
Verkoop brouwerij afgeketst
Dagblad De Limburger, 29 januari 2007, Rob Cobben
Oude logo's
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop