Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Bijenkorf

Brouwerij

Opgericht: 1862
Gestopt: <1910

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Kruisbroederstraatje 13-17 's-Hertogenbosch

Geschiedenis

In 1862 maakte Anton Smits bekend dat hij een aanvang heeft gemaakt met de werkzaamheden zijner fabriek en dat van af heden bij hem verkrijgbaar zijn alle soorten van wit, gerste en bruine bieren. Zijn vader, Johannes Nicolaas Smits was eigenaar brouwerij De Drie Hoefijzers in Breda. Enkele jaren later was het bier uit De Bijenkorf ook in Utrecht verkrijgbaar.

In 1875 deed Anton Smits de brouwerij over aan een zekere Ant. Hagen. Hagen breidde het aantal agenten van de Bijenkorf uit naar Dordrecht, Woerden, Rotterdam, Den Haag, Gouda, Leiden, Amsterdam en Assen. Tevens voegde hij een mouterij toe aan de brouwerij in het Kruisbroederstraatje. Zijn assortiment bestond onder andere uit Princesse bier, Nieuw Licht, Oud Bruin, Nieuwlicht en Minnebier.

Ook van de opvolgers van Hagen is weinig bekend. J.T. Vonck nam de brouwerij in 1892 over, introduceerde een stoommachine en voegde extra stout aan het assortiment toe. Vijf jaar later was Adolph Capreau eigenaar van de Bijenkorf en in 1901 diende Petrus Kuijstermans een verzoek in voor het in werk stellen van een stoomwerktuig in zijn brouwerij.

Het is niet bekend tot wanneer Kuijstermans bier heeft gebrouwen. In 1910 werd het woonhuis met remise en bierbrouwerij met inventaris geveild en kwam een definitief einde aan De Bijenkorf.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (11)

Overig

Dubbel Gerste Dubbel Princesse Echt Bosscher Minnebier Extra Stout Gerstebier Gewoon Bruin Maastrichtsch bier Nieuw Licht Oud Bruin Princesse 1e qualiteit Wit bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur